Emisiunile postale moderne includ ca tematica si sarbatorile pascale. Multe administratii postale ale tarilor preponderent crestine emit anual timbre si o serie de produse filatelice, cu cateva zile inainte de Paste. De asemenea, exista emisiuni postele si in tari unde crestinii sunt o minoritate nesemnificativa.
Timp de mai bine de jumatate de secol crestinii din centrul si estul Europei nu au avut insa ocazia sa cumpere marci postale care il infatisau pe Iisus ratignit sau alte simboluri ale evenimentelor pascale. Asemenea timbre erau emise doar in tarile din vestul continentului. Asta intrucat regimul comunist ignora o sarbatoare atat de importanta in viata crestinilor. Nu se puteau realiza nici macar expozitii filatelice sau stampile ocazionale in perioada de trista amintire. Printre primele tari comuniste care au emis timbre pascale se numara Rusia - atunci inca URSS, imediat dupa ce Gorbaciov a ajuns la putere. Ca un capitol al Perestroikai au aparut, inainte de Paste, marci postale ilustrate cu Iisus rastignit.
La ora actuala emiterea marcilor postale cu aceasta tematica a devenit o adevarata afacere. Multe tari mici, insulare, care isi intregesc bugetul statului prin emiterea si comercializarea timbrelor cu scop filatelic profita anual de sarbatoarea Pastelui si pun in circulatie nenumarate timbre pascale. In randul filatelistilor, care colectioneaza asemenea marci postale, cele mai cautate piese sunt cele emise de Paste de administratia postala de pe Insula Pastelui. Posta Romana, dupa evenimentele din '89, a inceput sa emita anual marci postale cu ocazia sarbatorilor pascale. (L.K.)