SUA acuza Tiraspolul de discriminare
Departamentul de Stat al SUA critica, in raportul sau pentru sprijinirea drepturilor omului si a democratiei pe 2006, regimul de la Tiraspol pentru discriminarea vorbitorilor de limba romana, exprimandu-si nemultumirea fata de modul in care liderul separatist Igor Smirnov a fost reales ca "presedinte" al autoproclamatei republici moldovenesti nistrene. Raportul atrage atentia ca referendumul privind independenta Transnistriei si viitoarea sa aderare la Rusia nu a fost monitorizat de observatori independenti si acuza Tiraspolul ca ii discrimineaza pe vorbitorii si scolile de limba romana din stanga Nistrului care folosesc alfabetul latin. (D.E.)
Moscova se baga in Ucraina
Parlamentul rus a adoptat, ieri, o declaratie cu privire la situatia din Ucraina, in care apreciaza ca decizia presedintelui pro-occidental Viktor Iuscenko de dizolvare a Legislativului ucrainean este neconstitutionala si "periculoasa" pentru stabilitatea din Ucraina. "Deputatii Dumei impartasesc opinia deputatilor si expertilor ucraineni in drept constitutional, potrivit carora acest decret contravine prevederilor Constitutiei Ucrainei", subliniaza textul adoptat de parlamentarii moscoviti cu 342 de voturi pentru si trei impotriva, noteaza Rompres. Exprimandu-si "serioasa preocupare" fata de criza politica de la Kiev, parlamentarii rusi considera ca decizia presedintelui Iuscenko "trimite un semnal extrem de periculos catre fortele politice din tara la iesirea din cadrul legal". (D.E.)
Infanteristii romani atacati in Irak
Un atac cu rachete al insurgentilor din sud-estul Irakului a avut loc, joi seara, asupra bazei militare americane de la Tallil, fara a se solda cu victime, a informat Radio Romania Actualitati. Atacul a durat un sfert de ora si au fost lansate mai multe rachete fara o tinta precisa, care au explodat in interiorul sau in apropierea bazei. Rachetele nu au cazut in interiorul taberei militare romanesti, unde se afla cei 405 de infanteristi ai Batalionului 495. In momentul atacului, militarii romani se aflau la slujba tinuta in capela ortodoxa a taberei, si au reusit sa se adaposteasca in buncarele de beton speciale. Ministerul Apararii a confirmat incidentul, precizand insa ca nu s-au inregistrat raniti din randul militarilor romani. (D.E.)