Dar de la Dumnezeu menit sa veseleasca inima omului, potrivit Psalmilor, vinul a fost privit din cele mai vechi timpuri ca o necesitate, si nu ca un lux. Majoritatea istoricilor sunt unanimi in a admite ca, alaturi de maslin, vita-de-vie reprezinta planta pe care s-a construit intreaga civilizatie mediteraneana si europeana. Vinul a insotit si inlesnit, din zorii omenirii, dezvoltarea agriculturii si a comertului, si a constituit unul dintre primele bunuri suficient de valoroase ca sa merite a fi pastrate si schimbate. In tot spatiul european, bogatia s-a masurat, in diverse epoci, si in numarul butoaielor de vin detinute de o persoana sau de o cetate. Consumat cu moderatie, el insoteste orice masa buna, innobileaza bucatele, apropie oamenii, e un combustibil care inlesneste comunicarea. Nu in ultimul rand, vinul, in special cel rosu, are si un rol important in pastrarea sanatatii, fiind un excelent digestiv si antioxidant, iar cercetatorii ii descopera, recent, din ce in ce mai multe proprietati profilactice.
Traditia cere, de Paste, vinuri rosii, puternice. In primul rand datorita incarcaturii religioase deosebite, dar si pentru a veni in ajutorul sanatatii organismului uman, supus acum, dupa iarna si dupa Post, unor grele incercari culinare. Iar daca retetele traditionale raman relativ neschimbate, primul Paste european ofera, in schimb, romanilor, o bogatie mult mai mare a ofertei de vin. Este o ocazie pentru multi de a primi o noua confirmare ca vinurile romanesti sunt ideale. Sau dimpotriva. Si sa nu va mirati daca, in continuare, veti descoperi multe vinuri romanesti cu marci in limbi straine. Este, poate, un semn ca producatorii de la noi incearca astfel sa faca fata concurentei. Iata in continuare cateva posibile idei pentru masa de Paste.
Feteasca neagra Sentivinum, Bohotin, 2004 Limited Edition
Un vin savuros, putin condimentat, care pastreaza gustul strugurelui din care a fost facut si exprima pe deplin potentialul regiunii de provenienta. Este produs fara contact cu lemnul de stejar, fiind fermentat si maturat in rezervoare de inox, pentru a pastra cat mai bine aromele primare. Ideal alaturi de un drob de miel.
Cabernet Sauvignon River Route, Oprisor, 2004 Limited Edition
Un cunoscator a pus pariu public ca acest vin va fi cel mai bun Cabernet Sauvignon al anului 2007 in Romania. Este un vin bogat, nervos, cu structura puternica si arome atragatoare, de cafea proaspat macinata, trufe, afine si prune. Ar putea fi alegerea perfecta pentru friptura de miel la cuptor.
Domain Ceptura Rosu, Dealu Mare, 2004
Este un cupaj din trei soiuri de struguri (Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot) si se produce numai in anii favorabili. Strugurii din cele trei soiuri sunt vinificati separat, dupa care sunt asamblate si mai stau 10 luni la maturare in baricuri (butoaie mici) de stejar romanesc. Are un miros intens si persistent, de fructe de padure si prune uscate, cu note de lemn de stejar, si un gust complex, puternic, de durata. Poate insoti in mod fericit friptura de miel la protap sau la gratar.
Negru de Dragasani, 2004
Tipic romanesc, acest vin are o personalitate deosebita, iar aromele fine de visine si mure il recomanda alaturi de fripturile la gratar sau la cuptor. Produs dintr-o vie care nu depaseste 30 de hectare, plin de caracter, este exemplarul de mare clasa care vine sa demonstreze buna traditie a renumitelor vinuri rosii de Dragasani.
Cadarca de Minis, 2003
Pe vremuri vinul preferat al curtii imperiale de la Viena, acest vechi soi si-a gasit cea mai reusita expresie in podgoria de la Minis, in prezent fiind unul dintre putinele vinuri din Romania exportate cu succes in Ungaria. Este un vin mai corpolent, fara caracteristici de soi, insa un gust foarte agreabil, care merge bine langa fripturile de curcan sau gratare de vita.
Shiraz Penfolds Koonunga Hill (Australia), 2002
Un cupaj clasic de la Antipozi, in care soiul Shiraz vine cu un caracter piperat, iar Cabernet Sauvignon-ul ii adauga note de fructe de padure. Maturarea in baricuri de stejar adauga noblete si catifelare acestui vin extrem de prietenos. Poate fi un experiment reusit alaturi de drobul de miel.
Carmenere Misiones de Rengo (Chile), 2005
Soi originar din Franta dar care si-a gasit adevarata consacrare abia in Chile, dupa marea filoxera care a distrus viile europene, Carmenere-ul Misiones de Rengo vine are o intensitate deosebita, cu note picante si salbatice specifice soiului, imblanzite prin maturarea in baricuri de stejar. Este un vin nefiltrat, care formeaza depuneri pe sticla si trebuie decantat si aerisit, si merge bine cu carnea rosie la gratar. O particularitate care-l face ideal pentru sarbatorile de Paste este eticheta, in forma de cruce, in amintirea misionarilor crestini care au infiintat primele vii in Valle de Rapel, din Chile.
Sangele Domnului
Nelipsit din intreaga simbolistica iudaica si crestina, vinul dobandeste, odata cu Sfintele Sarbatori de Paste, o semnificatie si mai puternica, urmare a Cinei cele de Taina, cand Mantuitorul Iisus Hristos a identificat painea cu Trupul Sau si vinul cu Sangele Sau, pe care-l va varsa pe Cruce pentru Mantuirea lumii. Dar dincolo de cadrul strict al simbolisticii istorice si religioase, vinul este parte nelipsita din gastronomia lumii, mai cu seama la sarbatorile importante.
Vinul Si sAnAtatea
Vinul, in special cel rosu, are un rol important in pastrarea sanatatii, fiind un excelent digestiv si antioxidant