Agentia Standard&Poor’s ne-a scazut ratingul de tara de la pozitiv la stabil, in premiera, din cauza prestatiei politice a conducerii politice.Agentia internationala de rating Standard&Poor’s (S&P) a coborit perspectiva ratingurilor atribuite Romaniei de la pozitiv la stabil, din cauza lipsei de transparenta a factorului politic, a anuntat ieri un comunicat S&P. „Revizuirea perspectivei este indicata de prelungirea lipsei de vizibilitate politica de la inceputul lui 2007, ce vine intr-un moment cind problemele care tin de politici ramin semnificative, atit in ceea ce priveste fondurile structurale necesare pentru a beneficia din plin de statutul de membru al UE, cit si din punctul de vedere al angajamentului de a tine in friu dezechilibrele externe tot mai mari alimentate de cerere", au afirmat intr-un raport analistii S&P. Aderarea la UE a aparut intr-un moment de incertitudine politica tot mai mare, comenteaza analistii agentiei. Tensiunile din interiorul Executivului si intre Executiv si Parlament i-au tinut ocupati pe politicieni. Astfel, Calin Popescu Tariceanu a dizolvat coalitia de centru dreapta „fragila" si a format un guvern minoritar condus de PNL, mai spune in raport S&P.

„Nu este o scadere, ci o nuantare"

Analistul economic Daniel Daianu spune ca nu este vorba despre o scadere de rating al Romaniei de catre Standard&Poor’s, ci despre o nuantare a perspectivei, si ca nu vor fi influentate in nici un fel bursa, cursul de schimb sau fluxul investitiilor straine.

„A fost pozitiva, acum este neutra. Nu este o scadere de rating, au modificat doar perspectiva, este o nuantare a acesteia care ne spune ca agentia sta in expectativa", a precizat analistul.

Romania, sub lupa

Analistul a precizat ca ramine de vazut daca incertitudinile politice s-au sfirsit o data cu formarea noului guvern.

„Se observa ca termenii folositi de S&P sint cei folositi de anumite ziare - ca exista o lipsa de transparenta, ca avem un guvern nou, dar foarte fragil, cu un program, dar sprijinit de opozitie, care are un alt program. Romania se afla in acest moment sub o foarte mare atentie, spre exemplu ieri (miercuri - n.r.), in «International Herald Tribune», cel mai citit cotidian din Europa, daca nu din lume, de catre oamenii de afaceri, a aparut o corespondenta de la Bucuresti pe pagina a doua despre Basescu si Tariceanu, intitulata «O primire furtunoasa in clubul european». Altfel, Romania apare foarte rar in acest ziar", ne-a precizat Daianu.

„Am putea fi depunctati"

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a refuzat sa faca orice comentariu pe marginea subiectului. In urma cu doua luni, la Iasi, Vosganian declara: „Presedintele induce o stare de tensiune in mediul politic si una de neliniste in rindul cetatenilor. Atacurile repetate la adresa Parlamentului si a coalitiei sint fara precedent. Surse autorizate spun ca organisme din Europa privesc cu nedumerire catre noi. Am putea fi depunctati din cauza acestei revolutii politice".