UDMR este la guvernare de mai bine de un deceniu. Din cind in cind, asupra udemeristilor se abate cite o rafala puternica de furie. Nu e ceva firesc; e doar inevitabil.

Faptul ca UDMR este tinta mai multor atacuri dupa ce a decis sa sustina - cu oameni si „arme" - guvernul minoritar nu trebuie sa fie considerat o surpriza. Entitatea politica a etnicilor maghiari este un bun perete la care se antreneaza formatiunile (ultra)nationaliste; in plus, cameleonismul si oportunismul udemeristilor a facut ca UDMR sa devine un subiect de polemica si pentru alti competitori politici, interesati sa puncteze intr-un context sau altul.

La mijlocul acestei saptamini, in pagina de comentatori externi (pag. 18) a „Cotidianului", domnul Cristian Pirvulescu a facut o analiza limpede a conditiei UDMR pe scena politica romaneasca. Directia pe care a imprimat-o textul dlui Pirvulescu este cea justa: UDMR a devenit un punct de echilibru - care trebuie recunoscut ca atare in ciuda „fumigenelor" hermeneutice cu privire la aceasta formatiune politica - pentru democratia autohtona. UDMR, a mai spus Cristian Pirvulescu, are un viitor tensionat pe scena noastra politica; integrarea in UE a Romaniei deseneaza o alta albie pentru aceasta uniune; in fine, exista riscul ca partidul condus de Marko Bela sa treaca „din centru la margine, si apoi, incet, sa dispara".

Dupa votul dat in Parlament guvernului Tariceanu, despre UDMR este obligatoriu de vorbit si in altfel. Optiunea udemeristilor - care era destul de previzibila, chiar daca, in urma cu numai doua saptamini, ei insisi nu pareau convinsi de necesitatea unei formule guvernamentale precum e aceasta minoritara - este comentata prea mult. Se vorbeste excesiv de mult si imi e greu sa cred ca discutiile acestea sint nevinovate. Marea idee (uneori singura, oricum - ideea fixa si „ruginita") care se afirma in legatura cu UDMR este aceea ca, dupa noua imparteala, sint prea multi unguri in Guvernul Romaniei; mai exact - mai multi decit au fost vreodata. Refrenul este acesta si i se adreseaza lui Calin Popescu Tariceanu: „Daca sinteti maghiaro-dependent, de ce ati venit in Parlamentul Romaniei pentru investitura, de ce nu va duceti in Parlamentul Ungariei?". Autorul lui (e nevoie sa mai spun?): Corneliu Vadim Tudor. Pentru ca problema sa fie una reala, ea ar trebui reformulata: in Guvern sint prea multi ministri imcompetenti propusi de UDMR. Or, pina la proba contrara, nu avem date in acest sens. Doar proiectii si dorinte - anulate in repetate rinduri de alti demnitari care au fost recrutati din rindurile udemeristilor.

Problema majora a actualului Guvern nu tine de vreo etnie si de reprezentantii minoritatilor in Executiv. Ea tine de competenta. Or, competenta, la fel ca si prostia, e trans-etnica, trans-nationala.