In saptamina ce a trecut, in capitala culturala europeana au avut loc o serie de manifestari dedicate sarbatorilor pascale.

Ieri, la Biserica Evanghelica, a avut loc concertul vocal simfonic „Matthaus-Passion", de Rudolf Lassel, iar la Sala Thalia s-a concertat „Patimile si Invierea Domnului - Oratoriu Bizantin de Pasti", de Paul Constantinescu. La Biserica Evanghelica a putut fi in continuare vizitata expozitia „Sacru si profan intr-un oras european (1150-2007)".

Maniutiu si trilogia evreiasca

Tot ieri, la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu, regizorul Mihai Maniutiu a avut premiera spectacolului „Shoah. Versiunea Primo Levi". Piesa a fost creata in urma unor interviuri cu Primo Levi, un supravietuitor al Holocaustului. Primo Levi si-a purtat suferinta supravietuirii ca un stigmatizat care se crede singurul vinovat de ceea ce i se intimpla. Rezistent la toate intrebarile care i se pun, se trateaza ca un invinuit. Maniutiu vrea sa arate in spectacolul sau ca nu toti cei care au avut parte de atrocitatile din lagare traiesc cu sindromul urii in ei. Primo Levi considera ca a trait fara Dumnezeu in suflet si ca de aceea diavolul l-a chinuit. «Aminteste-ti si nu vei fi uitat nici tu.» Acest adagiu antic ne-a insotit in munca de reconfigurare scenica a crimei naziste si a catastrofei care a lovit poporul evreu", marturiseste Mihai Maniutiu. „In ce ma priveste, sint inclinat sa cred, asemenea omului magic, ca o actiune simbolica este prin sine eficienta si are deplina rezonanta in domeniul spiritului." Urmatoarele doua montari din trilogie vor fi „Experimentul Iov" („Nu am cautat, aici, sa redesteptam rituri stravechi, ci sa initiem fictiuni ale ritualului, fictiunea si iluziile ei fiind fanta prin care putem vedea, fanta prin care, vazind, vederea noastra se preface in energie si viziune", a spus regizorul) si „Ecleziastul", un spectacol ce vorbeste despre functia exorcista a teatrului. In toate aceste trei piese ce se vor juca la un moment dat impreuna, ca un spectacol rotund, rolul principal il interpreteaza actorul Marian Rilea. El ne-a declarat ca acesta este un moment important in cariera sa, mai ales ca doua dintre piese au la baza texte biblice.

„Pentru un actor acest lucru este extrem de pretios. Pentru ca este vorba despre cuvintul coborit de mai de sus de Shakespeare", a spus Rilea, convins ca un astfel de proiect nu s-ar fi putut realiza altundeva decit la teatrul din Sibiu.

Invierea la muzeu

Complexul National Muzeal „ASTRA" din Sibiu, recent premiat, in cadrul Galei Superlativelor Turismului Romanesc, cu distinctia de Cel mai valoros proiect turistic romanesc, ii invita pe sibieni si pe turistii veniti sa sarbatoreasca Pastele in capitala culturala europeana la muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici, la bisericuta din Bezdead se va oficia Slujba de Inviere. Dupa slujba, se vor imparti „Pastile", in vase de lut lucrate de mesteri olari din Obirsa, judetul Hunedoara.