Cei 45 de ani de bezna de sorginte bolsevica au insemnat tot atatea cuie infipte in trupul Romaniei ciopartite si rastignite intre si de marile puteri. Tinta a fost insa sufletul natiunii, pe care diavolul comunist a incercat sa-l cumpere sau infranga. Experimentul Pitesti, in care drept-credinciosii anticomunisti erau obligati prin chinuri infioratoare sa-l renege pe Dumnezeu, in timp ce afara, in Romania ocupata, Ana Pauker ordona eliminarea Icoanelor si a Religiei din scoli, sunt doar cateva fatete ale odioasei opresiuni anticrestine, antiumane, care continua din nefericire si astazi, sub alte infatisari, mascate.
"Duhul lui Dumnezeu face acum sa rodeasca jertfele fratilor nostri care au suferit pentru Hristos in acea perioada, jertfe care s-au altoit pe mostenirea de credinta a stramosilor" amintea Parintele Teoctist, la Palatul Patriarhal, alaturi de acum spre - sfantul Papa Ioan Paul al II-lea. Care completa: "E nevoie, mai ales, a redescoperi puterea credintei, tuturor acelora care au preferat sa moara decat sa renege pe Dumnezeu sau Biserica".
Cuvintele Intaistatatorilor mergeau pe urmele profetiei lui Mircea Eliade: "Pentru intaia oara in istoria sa, neamul romanesc are de-a face cu un adversar nu numai exceptional de puternic, dar si hotarat sa intrebuinteze orice mijloc pentru a ne desfiinta spiritualiceste si culturaliceste, ca sa ne poata, in cele din urma, asimila. Neamul romanesc, ca si atatea neamuri subjugate de Soviete, risca sa devina, culturaliceste, un popor de hibrizi. Dar s-ar putea, totusi, ca aceasta primejdie de moarte sa se soldeze cu o extraordinara reactie spirituala." Aceasta traieste astazi Romania, in ciuda incercarilor noilor pigmei rosii, de hibridizare a romanilor. Iar in fata valurilor lor de ura, indemnul Mantuitorului, relevat de Apostolul Matei, intareste sufletul crestinilor: "Fericiti veti fi cand, din pricina Mea, va vor ocari si va vor prigoni si, mintand, vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra".
"Romanie, in pragul unui nou mileniu intemeiaza-ti viitorul mai departe pe stanca tare a Evangheliei. Cu ajutorul lui Hristos vei fi protagonista unei perioade de entuziasm si curaj. Vei fi natiune prospera, pamant roditor de bine, solidar si facator de pace. Dumnezeu sa te binecuvanteze mereu", ne spunea Papa Ioan Paul al II-lea la Bucuresti explicand lumii ca Europa respira cu cei doi plamani ai sai, Catolicismul, in Apus, si Ortodoxia noastra, in Rasarit, biruitoare dupa anii de negura anticrestina.
Si de aici ne vine si confesiunea lui Vintila Horia la propria sa intrebare, care i-a marcat existenta: "Ce cantareste poporul roman in cantarul metapolitic al lumii?". Dincolo de "acest prag de vreme noua, vor supravietui numai popoarele care nu si-au pierdut sufletul", raspunde marele roman care ne-a impartasit viziunea nasterii Mantuitorului in exil.
Ne transmite Sfantul Duh prin Luca: "Cu dor am dorit sa mananc aceste Pasti cu voi mai inainte ca Eu sa patimesc". In Vinerea Mare, Romania, rastignita inca, sufera. Dar biruinta nu este departe. O asteptam cu dor, ca pe Mantuitor. Sa avem gandul zilele acestea si la fratii nostri inchisi de 15 ani in teritoriile ocupate de la Nistru, pentru credinta in Romania biruitoare. Sa dea Dumnezeu ca pentru Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa acesta sa fie ultimul Paste petrecut dupa gratii. In mod sigur, Iisus va cobori diseara si la ei in celule pentru a se gasi pe mainile lor urmele cuielor Lui.
Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat!