Presupusele ramasite ale eroinei franceze Ioana d'Arc, pastrate intr-un oras din centrul Frantei, sunt de fapt fragmente dintr-o mumie egipteana, potrivit unui studiu aparut in revista Nature.
"<<Relicvele>> sfintei Ioana d'A
Presupusele ramasite ale eroinei franceze Ioana d'Arc, pastrate intr-un oras din centrul Frantei, sunt de fapt fragmente dintr-o mumie egipteana, potrivit unui studiu aparut in revista Nature.
"<<Relicvele>> sfintei Ioana d'Arc nu sunt ale eroinei franceze din secolul al XV-lea ci un fals, realizat din fragmente dintr-o mumie egipteana", a indicat profesorul Philippe Charlier, medic legist la un spital din suburbiile Parisului. Fragmente de coaste umane aparent arse, amestecate cu bucati de lemn, de tesaturi de in si de polen de pin au fost prezentate in 1867 ca apartinand eroinei arse pe rug pentru erezie, in 1431, dupa ce s-a luptat cu inamicii englezi care ocupasera Franta. Mai multe studii stiintifice realizate in ultimul secol pentru a determina autenticitatea acestor ramasite au furnizat rezultate contradictorii. Charlier a fost pus pe pista unei mumii dupa ce a efectuat mai multe analize stiintifice. Mai multi specialisti din industria parfumeriei au detectat o mireasma de vanilie, parfum care este produs prin "descompunerea unui corp" si nu prin incinerarea acestuia, a indicat Charlier. Analizele la microscop si chimice ale fragmentului de os au indicat ca acesta nu a fost ars, ci impregnat cu "un produs vegetal-mineral" de culoare neagra. "Nu este vorba de un tesut uman ars", a adaugat medicul legist. Tesatura din in are caracteristicile celei utilizate de egipteni la invelirea mumiilor. In plus, in Normandia (nord-vestul Frantei), in momentul mortii Ioanei D'Arc nu existau pini, iar polenul acestei specii de arbore descoperit pe relicve indica faptul ca a fost adus de undeva. Rasina de pin a fost utilizata in Egipt la imbalsamari. In urma analizei cu carbon 14 s-a stabilit ca relicvele dateaza din secolele al 6-lea - al 3-lea i.H., iar un examen spectrometric a demonstrat ca fragmentele de os corespund mumiilor egiptene din aceasta perioada. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.