Unii spun ca decizia presedintelui Iuscenko de demitere a Guvernului Ianukovici nu este fundamentata. Acestia gresesc: actiunile lui Iuscenko au fost necesare deoarece Guvernul Ianukovici, violand legea, pregatea o lovitura care sa-l lase pe presedin
Unii spun ca decizia presedintelui Iuscenko de demitere a Guvernului Ianukovici nu este fundamentata. Acestia gresesc: actiunile lui Iuscenko au fost necesare deoarece Guvernul Ianukovici, violand legea, pregatea o lovitura care sa-l lase pe presedinte fara puterea de a supraveghea armata si politia. Fie presedintele actiona acum, fie Ucraina s-ar fi intors la dominatia absoluta a clanurilor penale dinainte de Revolutia Portocalie din 2004.
Nu am fost de acord cu decizia lui Iuscenko de a-l numi pe Ianukovici premier in urma alegerilor parlamentare de anul trecut. Stiam ca coabitarea unui presedinte democrat cu omul care a cautat sa saboteze ultimele alegeri prezidentiale va duce la paralizarea institutiilor si haos politic. Si asa a fost.
Insa ultimul scurt-circuit al acestei coabitari a fost ingradirea procesului democratic. Democratilor ucraineni care au castigat alegerile li s-a negat dreptul de a vorbi si locul in guvern. Iuscenko a intins mana inamicilor sai pentru a vindeca ranile natiunii noastre, in schimb pactul incheiat cu Ianukovici a fost incalcat la fiecare pas. Alegerile anticipate vor revitaliza democratia noastra. (...)
Cu un deceniu in urma, intreaga lume a putut vedea ce se poate intampla cand divizarile etnice sunt exploatate pentru scopuri politice sinistre. Iugoslavia este doar o miniatura a ceea ce s-ar putea intampla in Ucraina in cazul in care se permite tacticilor lui Ianukovici sa aduca antagonismele etnice la punctul de fierbere.
In orice caz unitatea Ucrainei nu este artificiala. Este ceva natural, dupa cum este demonstrata de imensa majoritate - chiar si in randurile minoritatii ruse - care continua sa sprijine independenta tarii. Astfel ca este o greseala sa spui ca un centru democratic nu poate exista in Ucraina. (...)
Poporul nostru intelege ca Guvernul Ianukovici nu este doar o otrava politica. Acesta incearca sa domine intreaga economie. Nici o afacere nu poate sa functioneze fara a se pleca in fata guvernului pentru a-i obtine permisiunea.
Vecinii Ucrainei ar trebui sa ne ajute acum oferindu-ne sprijin si speranta. Europa trebuie sa transmita un semnal clar ca Ucraina nu este un loc indepartat despre care se stiu putine, ci mai degraba o parte integrala a proiectului european.
Pana la urma, Uniunea Europeana este inainte de toate o comunitate a democratiilor: daca Ucraina poate aspira la calitatea de membru, orice oligarh sau politician penal care incearca sa submineze aceasta speranta va avea de-a face cu furia tuturor ucrainenilor. Mai mult, Europa are nevoie de o Ucraina cu adevarat democratica. Alegerile anticipate sunt singura cale pentru a asigura democratia noastra, atat in interesul nostru cat si in cel al Europei pentru ca sa se prinda o adevarata radacina democratica in natiunile fostei Uniuni Sovietice.
Iulia Timosenko, fostul premier al Ucrainei este actualul lider al Opozitiei.
Copyright: Project Syndicate, 2007.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.