Ioan Hambasan, poreclit Ionica Baronica de Sibiu, a facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a accede in politica. Si daca pasienta nu i-a iesit cu PSD, a apelat la partidul lui Basescu, care l-a primit cu bratele deschise. Asta desi este cerc
Ioan Hambasan, poreclit Ionica Baronica de Sibiu, a facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a accede in politica. Si daca pasienta nu i-a iesit cu PSD, a apelat la partidul lui Basescu, care l-a primit cu bratele deschise. Asta desi este cercetat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.
In 1990, Ioan Hambasan era un simplu angajat la Cooperativa "Arta Tesatorilor" din Cisnadie. Sase ani mai tarziu a reusit performanta de a ajunge presedintele acestei unitati. Moment in care a inceput sa faca afaceri cu materia prima, in loc s-o foloseasca in procesul de productie. Pe urma s-a ocupat cu vanzarea spatiilor comerciale din centrul Sibiului, la preturi flagrant subevaluate. In 1999, "Arta Tesatorilor" a fuzionat prin absortie cu SOCOM "Arta Sibiului", Hambasan trezindu-se peste noapte administrator peste un patrimoniu tentant, tocmai bun de instrainat in scopuri personale. Dupa ce a vandut cateva spatii din judet, apartinand cooperatorilor, baronul in devenire a ajuns, in 2002, presedintele Asociatiei Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti (ATCOM) Sibiu. Nu inainte ca, pentru a beneficia de sprijin politic, sa se inscrie in Partidul Social Democrat. La ultimele alegeri locale s-a multumit cu functia de consilier al orasului Cisnadie, pe care a dobandit-o ilegal, deoarece nu locuia in aceasta localitate.
Un independent pentru PD
Ajuns la carma ATCOM, Baronica Hambasan s-a apucat de vanzarea unor spatii comerciale - 16 la numar -, prin atribuire directa, fara nici un fel de licitatie. In urma acestor afaceri murdare a reusit sa-si cumpere mai multe proprietati si chiar un autoturism Mercedes. Nici rudele nu si le-a uitat, improprietarindu-le cu diverse spatii comerciale, dupa bunul sau plac. Mai incolo si-a cumparat un Volkswagen Passat de serviciu, pe care l-a distrus in totalitate intr-un accident de circulatie. Harmasan n-a scos vreun ban din buzunar pentru acoperirea stricaciunilor, cu toate ca in sarcina sa a fost retinuta o paguba de 500 de milioane de lei vechi la acea vreme. Ba mai mult, si-a cumparat imediat un Audi ultimul racnet, tot din banii asociatiei, pe care-l foloseste tot in propriul interes.
La inceputul anului 2005, Baronica s-a facut independent, parasind PSD-ul, dupa ce a intrat intr-un conflict deschis cu Ioan Candea, presedintele organizatiei judetene. Daca ar fi aterizat direct la PD, potrivit Legii nr. 249 ar fi fost zburat din consiliul local al orasului Cisnadie. Dupa un timp, cand litera legii nu l-a mai ajuns, Hambasan a trecut cu arme si bagaje la democrati.
Economist cu diploma de seral
PD-ul local l-a propus pe Ioan Hambasan pentru functia de parlamentar european, starnind valuri de indignare in randul celor care-i cunosc activitatea infractionala. Ceea ce se constituie intr-un semnal evident referitor la intentiile democratilor, cu privire la improspatarea efectivelor sibiene. In plus, pentru a fi compatibil cu o asemenea functie, este de presupus ca e nevoie de niscaiva studii superioare. Iar Ionica nu se poate lauda decat cu o diploma de bacalaureat obtinuta la seral si absolvirea colegiului "Artifex" al UCECOM, recunoscut doar in sistem. Cu toate acestea, Hambasan semneaza orice hartie doar dupa ce pune inainte "economist".
Plangere la UCECOM
Ionica Baronica a instrainat 16 spatii comerciale din centrul Sibiului, la preturi, in medie, de 40 de euro/mp, in vreme ce pe piata libera se opereaza cu cifre situate intre 400 si 1000 de euro/mp. Pe urma a pus ochii pe terenurile si constructiile apartinand Asociatiei Sportive "Clubul Vointa" inca din 1967. Locatia a fost evaluata de specialisti la circa 12 milioane de dolari, insa Ionica are de gand s-o vanda mult mai ieftin, unui potentat local cu dare de mana.
Confruntati cu jafurile din patrimoniul ATCOM Sibiu, 9 din 14 presedinti ai cooperativelor mestesugaresti care mai supravietuiesc in zona s-au adresat cu plangere conducerii UCECOM de la Bucuresti. Acestora li s-a adaugat si conducerea "Vointei". Drept urmare, Hambasan i-a suspendat pe cei noua contestatari, vazandu-si in continuare de treburile sale necurate. Desigur, sprijinit de la centru la cel mai inalt nivel, conducerea din Capitala nefiind straina de potlogariile "economistului".
Deturnare de fonduri
Totusi, un simulacru de ancheta privind activitatea lui Ioan Hambasan a fost efectuata de organele UCECOM. Raportul acesteia il incrimina de la un capat la altul pe actualul Baronica al PD, ceea ce inseamna ca si conducerea centrala intra in cofa. Pentru ca toate ilegalitatile in detrimentul patrimoniului cooperatorilor au fost avizate favorabil de conducerea UCECOM. Astfel, presedintele ATCOM a tranzactionat active ale asociatiei in mod neregulamentar, dupa care a folosit fondurile in cu totul alte scopuri decat cele prevazute in planurile de investitii. Dupa cum era de asteptat, s-a incercat musamalizarea cazului, insa aceasta noua golanie a fost dejucata de presa locala, care a pus mana pe raportul cu pricina si l-a publicat.
Baronica a recunoscut
Cu toate ca intreaga conducere a IPJ Sibiu a fost destituita pentru grave abateri, noii politisti nu s-au aratat nici ei prea zelosi in anchetarea cazului. Nici acestia, nici procurorii DNA n-au fost capabili sa stabileasca cu exactitate valoarea prejudiciilor reclamate de petitionarii cooperatori. Si nici nu le-a dat prin cap sa solicite o expertiza la ATCOM, unei societati specializate de evaluare, pentru a calcula prejudiciul. Mult mai simplu a fost sa se spele pe maini, dosarul Hambasan fiind trimis Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu pentru continuarea cercetarilor. Asta in ciuda faptului ca Ionica Baronica a recunoscut explicit inchirierea de spatii comerciale si vinderea acestora la preturi flagrant subevaluate. "I-am inchiriat domnului Candea (presedinte judetean al PSD - n.r) doua spatii comerciale pe bd. Victoriei din Sibiu, iar apoi totul a culminat cu vanzarea acestora la preturi modice, mult sub valoarea reala. De asemenea, tot pentru dansul am concesionat terenuri de agrement la Cisnadioara, la preturi aproape inexistente. Cand am sistat treptat aceste favoruri, au inceput rabufnirile si am devenit dintr-o data adversar pentru el", a sustinut Hambasan. Datorita sprijinului politic acordat de PD, anchetatorii de la Satu Mare nu s-au aratat prea harnici in instrumentarea cazului. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.