Presedintele Traian Basescu i-a investit aseara pe cei 12 noi ministri ai Cabinetului restructurat intr-o atmosfera tensionata si rece. Seful statului a sarit peste protocolul legat de servirea unei cupe de sampanie dupa depunerea juramantului de cat
Presedintele Traian Basescu i-a investit aseara pe cei 12 noi ministri ai Cabinetului restructurat intr-o atmosfera tensionata si rece. Seful statului a sarit peste protocolul legat de servirea unei cupe de sampanie dupa depunerea juramantului de catre ministri. Atmosfera a fost tulburata si mai mult de un conflict usor aparut intre doi consilieri: unul al lui Basescu si unul al ministrului Vosganian.
Zambete doar cu Remes
Traian Basescu a spart tipicul prezidential folosit in cazul ceremoniilor de investire a ministrilor. Dupa discursul sustinut in urma cu doua zile, in care a infierat noul Cabinet inainte de a-l investi, presedintele a ales sa nu-i serveasca pe ministri cu sampanie, potrivit cutumelor folosite la Palat. Mai mult, discursul presedintelui de dupa depunerea juramantului a cuprins mai mult urari cu ocazia sarbatorilor pascale pentru romani, si mai putin urari de succes in functie pentru ministri. Singurul ministru caruia Basescu s-a indurat sa-i zambeasca a fost fostul sau coleg de Cabinet din guvernarea CDR, Decebal Traian Remes. Cu premierul Tariceanu, presedintele a impartit doar o fugara strangere de mana, iar presedintele Curtii Constitionale, Ioan Vida, a fost singurul cu care a vorbit. De altfel, premierul Tariceanu s-a simtit in largul sau numai dupa ce presedintele a parasit sala. Finalul ceremoniei de investire a fost tulburat si de un conflict aparut intre consilierul pe probleme economice al presedintelui, Bogdan Bujor Teodoriu, si directorului de cabinet al liberalului Varujan Vosganian, Dumitru Cocea. Acesta din urma l-a imbrancit la un moment dat pe Bujor Teodoriu, care s-a dus sa-i ceara socoteala lui Vosganian pentru comportamentul consilierului sau.
Geoana nu a dat curs invitatiei
"Incep prin a dori tuturor romanilor, implicit dumneavoastra (n.r. - ministrilor) romanilor din tara, de peste hotare, Sarbatori Pascale fericite si in deplina multumire sufleteasca". Asa si-a inceput presedintele discursul lapidar de dupa depunerea juramantului. Basescu a tinut sa comenteze apoi decizia luata de Curtea Constitutionala in privinta suspendarii sale, spunand ca nu exista incalcari grave sau mai putin grave ale Constitutiei. "Pentru ca niciunul dintre noii ministri sa nu aiba dubii, vreau sa stiti ca nici un articol din Constitutie nu poate fi incalcat nici putin, nici mai mult, nici grav. Orice incalcare a Constitutiei e un lucru grav", a spus presedintele. El a tinut sa precizeze insa ca nu orice fapta poate fi catalogata drept incalcare a Constitutiei, facand aluzie la propriile actiuni, cuprinse in raportul comisiei "Felix". Referindu-se la ministrii invesiti, Basescu le-a transmis doar ca va fi foarte exigent si le va urmari activitatea. "Dumneavoastra aveti obligatia sa va duceti programul de guvernare cu care ati fost votati in Parlament la bun sfarsit", a spus seful statului. El a subliniat ca va continua sa se manifeste "ca un presedinte ales, nu ca unul cumva numit". "Va doresc in modul cel mai sincer mult succes si mi-as dori mult ca la sfarsitul mandatului sa infirmati cele ce am afirmat despre Guvern ieri (n.r. - miercuri)", a precizat seful statului, precizand ca si-ar dori "mult" ca Guvernul sa rezolve problemele legate de "dezastrul" din energie, achizitia de medicamente si absorbtia fondurilor europene. In discursul sau, Basescu a lansat o ironie la adresa sefului PSD Mircea Geaona, care nu a catadicsit sa onoreze invitatia la investitura, desi fusese chemat in calitate de sustinator al Guvernului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.