Protectia Consumatorilor a stabilit cantitatile minime de carne care trebuie folosite la prepararea mezelurilor. De asemenea, soia si carnea separata mecanic (MDM) pot fi utilizate doar in unele sortimente de mezeluri.

Salamul de Sibiu
Protectia Consumatorilor a stabilit cantitatile minime de carne care trebuie folosite la prepararea mezelurilor. De asemenea, soia si carnea separata mecanic (MDM) pot fi utilizate doar in unele sortimente de mezeluri.

Salamul de Sibiu trebuie sa contina doar carne de porc si slanina, iar utilizarea proteinelor vegetale din soia si a carnii separate mecanic este interzisa, stabileste un set de norme intocmit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care intra in vigoare in prima zi de Paste. Soia este in schimb permisa la fabricarea ghiudemului si a babicului, care pot avea ca materie prima doar carnea de oaie, de capra si de vita.

Restrictie la oase tocate

La fabricarea salamului tip Victoria, producatorii vor fi obligati sa utilizeze bucati mari de carne, in proportie de minimum 30%. Nu este permisa utilizarea carnii de porc si de pasare separata mecanic, cu exceptia emulsiei de sorici. La fabricarea cirnatilor tip Oltenesti si Trandafir se vor utiliza doar carne de porc, carne de vita si slanina, iar la salamul de vara nu se vor utiliza carne separata mecanic (MDM) si nici organe si amidon sau amidonuri modificate.

Pentru celelalte sortimente se admite utilizarea organelor in proportie de 15%. In cazul in care la fabricarea produselor din carne se utilizeaza amidon sau amidonuri modificate, proportia maxima a acestora in componenta produsului finit trebuie sa fie de 4%.

Minimum 15% ficat in pateu

Pateul de ficat trebuie sa aiba un continut minim de ficat de 15%, iar la fabricarea acestuia nu se admite utilizarea carnii de porc sau de pasare separate mecanic, a amidonului modificat si a proteinei de origine vegetala. Pentru conservele de porc in suc propriu si conservele de vita in suc propriu, cantitatea de carne trebuie sa fie de minimum 60% din masa neta, iar grasimea de cel mult 20%.

In cazul celorlalte mezeluri, pentru care se permite utilizarea MDM, procesul de productie trebuie sa cuprinda o etapa de tratament termic intensiv.

Ce contine eticheta Pe eticheta este obligatoriu sa se mentioneze natura tratamentului termic utilizat, iar la conservele mixte trebuie sa se precizeze procentul de carne existent in produsul finit. In cazul utilizarii de carne separata mecanic, aceasta se va mentiona distinct pe eticheta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.