Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ieri recursul formulat de Sever Muresan impotriva solutiei Curtii de Apel Bucuresti si a decis predarea omului de afaceri roman autoritatilor franceze. Interesant este ca, dupa numai trei ore, sentinta s-
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ieri recursul formulat de Sever Muresan impotriva solutiei Curtii de Apel Bucuresti si a decis predarea omului de afaceri roman autoritatilor franceze. Interesant este ca, dupa numai trei ore, sentinta s-a modificat. Recursul a fost admis, iar Curtea de Apel va trebui sa rejudece cauza. Explicatia furnizata de oficialii ICCJ a fost foarte simpla: eroarea ar apartine Biroului de Informare al Curtii Supreme.
Avocatii lui Muresan au invocat, in sustinerea recursului judecat ieri, faptul ca omul de afaceri si-a executat pedeapsa in Elvetia si ca detin documente potrivit carora clientul lor nu are nici o datorie catre statul francez. Autoritatile franceze au solicitat emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Muresan, in vederea executarii unei pedepse de 18 luni de detentie, pentru comiterea mai multor infractiuni economice pe teritoriul Frantei, intrucat acuzatul a executat doar o luna din pedeapsa aplicata de Curtea din Dijon. In martie 2004, Sever Muresan a fost condamnat definitiv in Franta la 18 luni de inchisoare, pentru sustragere voluntara de la plata impozitelor. In 14 martie, autoritatile franceze au cerut procurorilor romani sa le fie predat omul de afaceri, astfel ca acesta a fost retinut la Bucuresti, in noaptea de 15 spre 16 martie, in baza unui mandat emis de un judecator din Lille. Magistratul francez pornise o ancheta in urma reclamatiei unui finantist elvetian. Potrivit politistilor, cetateanul elvetian Rolf Gehrig ar fi reclamat faptul ca romanul a ordonat uciderea sa, pentru un litigiu ce viza mai multe milioane de dolari. Peter Rolf Gehrig este cel care a fost prins in octombrie 1996 de catre politistii bucuresteni, in timp ce intretinea raporturi sexuale cu doi minori. Pe numele lui Muresan este emis din 6 februarie un mandat de arestare international, sub acuzatiile de tentativa de omor, spalare de bani, fals, uz de fals si fals de moneda, fapte petrecute pe teritoriul Frantei.
Condamnat afara, scapat de romani
Sever Muresan a fost incarcerat, in iunie 1999, in Ungaria, in baza unui mandat de arestare international emis de un judecator elvetian, si a fost transferat apoi in Elvetia. Romanul era acuzat ca a devalizat Banca Dacia Felix cu peste 159 de milioane de dolari.
In data de 20 iulie 1999, Tribunalul de la Geneva a permis eliberarea lui Muresan, contra unei cautiuni in valoare de trei milioane de euro. Patru luni mai tarziu, in noiembrie 2000, Muresan a fost condamnat de Curtea Corectionala din Geneva la trei ani si jumatate de inchisoare si cinci ani de interzicere a sejurului in Elvetia, intr-un caz de escrocherie in valoare de 25 de milioane de dolari in detrimentul Bancii Dacia-Felix (BDF). Sever Muresan a fost acuzat ca a deturnat, in beneficiul sau, in special cu complicitatea unui bancher roman si a societatilor sale, bunurile depuse la Geneva de BDF.
Intre timp, in decembrie 1999, Judecatoria Suceava a dispus arestarea lui Muresan, iar Ministerul Justitiei a declansat procedura de extradare a acestuia din Elvetia. In iunie 2001, instanta romana l-a eliberat pe omul de afaceri, apreciind ca poate fi judecat in stare de libertate.
Achitat in Romania
In Romania, Sever Muresan a fost judecat pentru inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii. Impreuna cu Mircea Horia Hossu, acesta a fost arestat in ianuarie 1997 si eliberat, din motive de vicii de procedura (o grefiera a uitat sa semneze unele acte) cinci luni mai tarziu. Procesul celor doi a inceput in octombrie 1997, dosarul plimbadu-se de la o instanta la alta, in final, in 2005, Tribunalul Constanta dand o solutie de achitare. (Andrei GHICIUSCA)
Sugrumata cu breteaua ghiozdanului
Fetita de opt ani din municipiul Arad care a disparut, miercuri, dupa orele de scoala, a fost gasita moarta pe un teren viran. Eleva a fost descoperita, ieri, strangulata cu o bretea de la ghiozdanul pe care il purta, pe un teren viran aflat pe drumul dintre scoala si casa. Cadavrul copilului a fost gasit dupa mai bine de 24 de ore de la disparitie si dupa ce fetita a fost cautata de zeci de politisti si jandarmi. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Arad, Camelia Tuduce, "cadavrul fetitei a fost gasit intr-un sac de rafie, acoperit cu o patura, pe terenul unei foste rampe de gunoi a municipiului. Fetita era strangulata cu o bretea de la ghiozdanul pe care-l purta si era dezbracata de la brau in jos, existand suspiciune de viol". Potrivit anchetatorilor, suspectii principali ar fi din randul unor persoane fara adapost care traiesc in perimetrul fostei rampe de gunoi. Cadavrul fetitei urmeaza sa fie autopsiat pentru a se stabili cu exactitate cauzele mortii si daca a existat o agresiune sexuala. (D.E.I.)
Peste o suta de romani arestati in Italia
Politia italiana a arestat peste o suta de romani, acestia fiind acuzati de proxenetism, trafic de droguri si favorizare a migratiei ilegale, relateaza cotidianul La Repubblica. Politistii italieni in colaborare cu autoritatile romane au retinut 130 de persoane, dintre care 102 romani, in cadrul unei operatiuni de amploare desfasurata in provinciile Torino, Bologna, Perugia, Padova si Verona.
In cadrul aceleiasi operatiuni, desfasurata pe parcursul a doua zile, alte 338 de persoane au fost puse sub acuzare in stare de libertate, 310 dintre acestea fiind de origine romana. Autoritatile italiene au efectuat mai multe controale in locuri publice frecventate in general de cetatenii romani. Arestarile au fost facute dupa mai bine de doua luni de supraveghere a retelei de infractori. Operatiunea, coordonata de Directia Centrala pentru Crima Organizata, s-a bucurat de colaborarea unei forte speciale, formata din politisti romani si se inscrie in protocolul semnat, la sfarsitul anului trecut, de ministrul italian de Interne si omologul sau din Romania pentru cooperare impotriva traficului de droguri, traficului de fiinte umane si a migratiei ilegale. Colaborarea dintre autoritati a presupus integrarea agentilor de politie romani in echipaje speciale, formate in cadrul birourilor de Chestura din Torino, Bologna, Perugia, Verona si Padova. In acelasi timp, in Romania s-au deplasat anchetatori italieni din Serviciul central operativ si din cadrul biroului Interpol, pentru a coopera cu autoritatile de la Bucuresti in vederea localizarii si a arestarii persoanelor date in urmarire in Italia, care s-au refugiat in Romania. (Oana ROTARU)
Jaf in plina strada
Politistii sibieni sunt in cautarea a doi barbati care au fejuit, ieri, o masina din care au furat o geanta ce continea doua miliarde lei vechi. Banii proveneau din incasarile unui supermarket si urmau sa fie transportati la o banca din Sibiu. Potrivit autoritatilor, furtul a avut loc in plina strada. "Soferul s-a urcat in masina impreuna cu banii. I-a pus pe bancheta din spate si isi astepta colegul pentru a pleca impreuna la banca. In acel moment, un tanar a deschis usa din spate a masinii, a luat geanta, s-a urcat intr-o masina neinmatriculata condusa de un alt tanar si au fugit. Masina implicata in jaf a fost abandonata dupa cateva sute de metri, intre blocuri, iar cei doi faptasi s-au facut nevazuti. In geanta pe care au luat-o hotii se aflau doua miliarde de lei vechi. S-au luat amprente de pe ambele masini. Banuim ca cei doi nu sunt din Sibiu pentru ca au ales sa vina intre blocuri unde drumul se infunda, deci nu cunosteau zona, dar sunt profesionisi pentru ca au folosit o masina despre care nu putem afla nimic si au lasat destul de putine urme", a declarat comisarul Gabriel Dabau, sef Serviciu Investigatii Criminale din cadrul IPJ Sibiu. (O.R.)
Morris ramane dupa gratii
Cetateanul american Michael Morris, acuzat de deturnarea unor fonduri destinate Irakului, ramane in arest dupa ce magistratii instantei supreme i-au respins toate cererile de eliberare formulate.
Curtea Suprema de Justitie a luat in discutie cererea FBI de extradare a lui Morris, avocatii acestuia solicitand insa fixarea unui nou termen, pe motiv ca nu au avut timp sa studieze dosarul. Ca urmare, Curtea de Apel i-a prelungit americanului mandatul de arestare preventiva cu inca 30 de zile. Dezamagit de decizia instantei, Morris a spus ca autoritatile americane au avut 14 luni la dispozitie pentru a duce la bun sfarsit investigatiile, timp in care nu a fost chemat niciodata sa dea vreo declaratiile iar acum s-a trezit "aruncat in inchisoare in Romania". Michael Morris a fost arestat la Bucuresti, la solicitarea autoritatilor din SUA, si a fost trimis in judecata pe 1 februarie, alaturi de alti patru cetateni americani, pentru spalare de bani si administrare de contracte fictive incredintate de Autoritatea Provizorie a Coalitiei din Irak. (A.G.)
Sarbatori supravegheate din elicopter
Politistii vor supraveghea traficul rutier si de la inaltime. Astfel, un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) va controla traficul rutier la intrarile si iesirile din Bucuresti, in perioada sarbatorilor Pascale. Programul de survol va fi stabilit in functie de valorile traficului din anii precedenti si de prognoza meteo, a anuntat, ieri, MAI. "Pe timpul sarbatorilor Pascale, un elicopter din Unitatea Speciala de Aviatie a MAI va survola principalele cai rutiere de intrare/iesire ale Capitalei - A1, A2, DN1, in vederea fluidizarii traficului rutier si prevenirii accidentelor rutiere", precizeaza MAI. Alaturi de piloti, din echipajul elicopterului vor mai face parte si politisti din cadrul Directiei Politiei Rutiere, care se vor afla permanent in legatura cu dispeceratul unitatii si cu echipajele mobile aflate in teren. Reprezentantii MAI mentioneaza ca programul de survol va fi stabilit tinand cont de particularitatile de trafic, de valorile inregistrate in ultimii ani in perioade similare si de prognoza meteo pentru aceste zile. (O.R.)
Militar trimis in judecata
Un comandant al unei unitati militare din Arad este acuzat ca a folosit militari angajati si personal civil contractual din unitate, pentru activitati de constructii si amenajari la imobilele familiei, ofiterul fiind deferit Justitiei de catre procurorii anticoruptie. DNA l-a trimis in judecata pe Alexandru Vasile Simu, locotenent colonel al UM 01249 Arad, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice. Potrivit Mediafax, in perioada 1 iunie 2005 - 17 iulie 2006, in calitate de comandant al unitatii militare din Arad, a folosit militari angajati si personal civil contractual din unitatea pe care o comanda, pentru activitati de constructii si amenajari la imobilele situate in Gherla, Teius si Arad, ce apartin parintilor si socrilor. Cercetarile au aratat ca subordonatii acestuia au fost pontati fictiv la program si prin urmare retribuiti, in acest fel fiind cauzat un prejudiciu unitatii militare in valoare de 11.427 de lei RON, iar ofiterul ar fi obtinut un folos patrimonial pentru sine si familia sa in valoare de 7.759 de lei. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.