Discursul sumbru al presedintelui Traian Basescu a impartit lumea in bogati si saraci. Primii fiind condamnati sa ispaseasca pentru prosperitatea celorlalti. In aceeasi masura, si deciziile Curtii Constitutionale anunta o acutizare a crizei de la Buc
Discursul sumbru al presedintelui Traian Basescu a impartit lumea in bogati si saraci. Primii fiind condamnati sa ispaseasca pentru prosperitatea celorlalti. In aceeasi masura, si deciziile Curtii Constitutionale anunta o acutizare a crizei de la Bucuresti. Cu alte cuvinte, s-au cam grabit, in optimismul lor, cei care au prognozat ca, odata cu desemnarea unui alt guvern, tensiunile se vor atenua. Iar institutiile statului se vor pune pe treaba, constiente fiind ca intreg balamucul ne-a costat. Probabil primul deficit bugetar din ultimii ani. Nu numai ca nu putem vorbi de o atenuare a crizei, dar eu sunt convins ca ea va fi escaladata. Poate pana la paroxism.
Pentru a face estimarea exacta a ceea ce urmeaza, nu dispunem decat de un nefericit discurs prezidential, lansat intr-un ton amenintator, dar care devoaleaza prea putin din intentiile reale ale presedintelui. Mai avem la indemana cunoasterea profunda a personalitatii accentuate a acestuia. Si cateva informatii din interiorul serviciilor secrete, DNA si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In fine, mai putem opera cu cele trei comunicate laconice ale Curtii Constitutionale, care n-au prezentat inca, prin intermediul Monitorului Oficial, expunerea de motive. Puse insa cap la cap, si-o sa vedem cum, toate cele de mai sus se constituie in semnale de alarma care prefigureaza o confruntare de proportii nemaiintalnite intre Basescu si instrumentele sale si celelalte institutii ale statului, in primul rand, Parlamentul.
Discursul lui Basescu seamana inspaimantator de mult cu cel rostit de Ceausescu in decembrie '89, la intoarcerea din Iran, imediat dupa declansarea evenimentelor revolutionare de la Timisoara. Atunci lumea era impartita intre el, care isi lua martor poporul, si huliganii care urmareau distrugerea si dezmembrarea statului national. Acum, in viziunea lui Basescu, Romania se imparte intre oamenii de afaceri sustinuti de politicieni, care jecmanesc avutia nationala si poporul muncitor care, din acest motiv, nu se poate bucura de o viata mai buna. In consecinta, salvarea cetateanului ar insemna puteri sporite in mana presedintelui pentru a distruge prima tabara. Sau macar pentru a o struni. Nici Ceausescu si nici Basescu nu au indraznit sa spuna ca, prin actiunea lor subliniata de asemenea discursuri, nu au incercat altceva decat sa confiste cat mai multa putere in beneficiul propriilor grupuri ilegitime de interese. In spatele discursului basescian se ascunde insa o lunga lista neagra. Pregatita de Kovesi si Morar, cele doua instrumente aflate la dispozitia presedintelui si la carma Parchetelor. Era programata pentru luna martie. S-a reportat insa in aprilie. Sunt sute de dosare politico-penale care vor fi declansate in zilele urmatoare. Incepand chiar din saptamana de dupa Paste. Pentru a fi mai credibile in ochii opiniei publice, cateva dintre persoanele care vor face coada la DNA vor merita probabil aceasta soarta. Dar cei mai multi sunt, pur si simplu, adversarii politici ai lui Basescu. Este posibil ca, in cursul saptamanii viitoare, Curtea Constitutionala sa-si publice expunerea de motive, explicand ambiguitatea lansata ieri printr-un comunicat, conform caruia Basescu a violat Constitutia, dar nu prea mult, de vreme ce nu a lasat-o insarcinata. Si sa explice, de asemenea, cum a ajuns la constatarea ca, prin nenumirea ministrului de Externe, Basescu a creat un incident constitutional fara a fi incalcat, totusi, Legea fundamentala. In 24 de ore, Camerele reunite trebuie sa voteze suspendarea. Probabil asta se va si intampla.
In timpul acestor proceduri constitutionale, adversarii sai politici vor face tele-coada in fata institutiilor Procuraturii, chemati de-a valma in dosare confectionate pe picior. Vezi Doamne ca "boborul" sa priceapa ca Basescu e suspendat fiindca a incercat sa puna capat coruptiei. Si nici atunci criza nu va lua sfarsit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.