Scandalul din interiorul sistemului politic a ajuns la explozie. In ciuda aparentelor, nu exista cistigatori.

Exista casatorii din dragoste ori din interes. Contrar opiniei comune, ultimele nu sint neaparat de dispretuit. In 2004, interesul comun al PNL si PD de a bloca PSD si pe dl Nastase, care sufocau tara, transformind-o intr-o rezervatie de uz propriu, s-a suprapus interesului general, ceea ce a condus la dificila victorie. Din pacate, invingatorii n-au stiut ce sa faca insa cu victoria, astfel incit scandalurile din Alianta s-au tinut lant, culminind la inceputul anului cu cea mai lunga faza acuta. Sa cauti vinovatii acum e inutil. Ca in orice divort, in proportii variabile, vina e de ambele parti. Mai interesante sint cauzele si consecintele. Cum am refuzat mereu sa-i privesc pe unii ca pe niste ulii, iar pe ceilalti drept porumbei, mi se pare clar ca simburele crizei nu tine de doctrine, nici de puritatea morala, ci de spargerea interesului comun al aliatilor in interese concurente. In fond, dincolo de persoane si temperamente, a fost o crincena batalie pentru resurse. Nu pentru Dreptate si Adevar. Partea buna a scandalului perpetuu a fost transparenta. Acuzele si dezvaluirile reciproce ne-au permis sa aflam dedesubturi politico-economice pe care, pe vremea monoliticei guvernari PSD, de-abia le banuiam. Dupa divortul cu nabadai, cu prelungiri la tribunal si la OSIM, dezvaluirile vor continua, ceea ce din punctul nostru de vedere e excelent - mai bine sa stim porcariile politicienilor in vreme ce se petrec decit multa vreme dupa aceea! Justitie sa fie, ca ar avea ce judeca!

In ciuda aparentelor, in interiorul sistemului politic, cistigatorul nu ia nimic, pentru ca nu exista cistigator. Liberalii au scapat intr-adevar de opozitia din interior a PD, dar, cu un guvern mai minoritar decit precedentul, sint la mina PSD, PRM, PC. PD pierde in buna parte accesul la resurse si se consoleaza cu sprijinul prezidential. Ideea substituirii cu PLD a PNL in Alianta e insa una creata - de la disidenta de acum jumatate de an, aceasta fantosa politica n-a adus nimic nou, afirmindu-se doar ca o grupare mai prezidentiala decit PD. Nici PSD nu cistiga ceva decit pe termen scurt - alunga anticipatele care nu-i convin. Dar va avea dificultati sa explice propriului electorat navigarea dificila intre sprijinirea PNL la guvernare si colaborarea cu inamicii de la PD in opozitie! Cit il priveste pe presedinte, dincolo de conturarea unei majoritati a suspendarii din functie, a pierdut si controlul asupra CSAT. Si e tot mai singur.

Prin urmare, divortul s-a pronuntat, cimpul politic s-a reconfigurat, dar nu exista cistigatori. Nu in interior. Pentru ca, in afara, la fruntarii, Jiji Becali profita din plin, cum semnalam inca de acum doua luni.