Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decretele de numire a noilor ministri, ca a si inceput vinatoarea locurilor detinute de democrati in agentiile si autoritatile centrale si locale.

Locurile detinute de democrati in institutiile descentralizate au devenit un borcan cu miere pentru actuala putere, dar si pentru o parte din opozitie. Fie ca fac parte din PNL, PSD, PC sau UDMR, liderii din teritoriu incearca sa puna mina pe pozitiile detinute inca de PD. „Ar fi trebuit sa lase sa treaca saptamina asta ca ii bate Dumnezeu. Probabil insa ca tot ce a avut atingere cu PD trebuie eliminat cit mai repede. Eu stiu ca PNL a batut palma cu PSD. S-au inteles ca PSD nu va iesi in vitrina, dar va lucra in teritoriu, sau va planta prin ministere niste secretari de stat neafiliati politic, pusi de Hrebenciuc", spune fostul ministru PD al Transporturilor Radu Berceanu. „Ne batem cu ei pina trasneste. Pe lege si pe fapte. Sintem caliti ca si luptatorii din Afganistan", completeaza si vicepresedintele PD Ioan Oltean.

Asistenta juridica pentru pedistii abuzati

Oltean, care este si presedintele filialei PD Bistrita Nasaud, a acuzat ieri faptul ca mai multi sefi de institutii deconcentrate din judet, membri PD, primesc telefoane de la lideri ai PNL care-i „sfatuiesc" sa demisioneze. „Ii avertizam pe colegii nostri, care au inceput deja sa le ceara demisiile, ca aproape toti fostii sefi de servicii care au fost schimbati abuziv au cistigat procesele in instanta si institutiile au fost obligate sa plateasca retroactiv sume mari de bani. PD va asigura asistenta juridica celor care, in mod abuziv, vor fi schimbati de actuala putere din functiile detinute", avertizeaza Oltean, sustinind, la rindul sau, ca schimbarea membrilor PD din institutiile descentralizate face parte dintr-o intelegere intre PSD si PNL.

PC amusina prada

Presedintele Autoritatii de Sanatate Publica Mures, conservatorul Silviu Morariu, le-a cerut ieri reprezentantilor sustinuti de PD in institutiile descentralizate sa-si puna demisiile la dispozitia noilor ministri sau a prefectului. Sustine ca el asa a facut atunci cind s-a retras PC de la guvernare. „Nu le cer colegilor din PD sa isi dea demisia de la conducerea serviciilor deconcentrate, ci sa se puna la dispozitia ministrului pentru a le fi evaluata activitatea", spune Morariu. Conservatorii din Suceava s-au oferit sa-si ajute colegii din PNL cu „resurse umane" pentru conducerea institutiilor care au apartinut PD.

Armata celor 1.500 de specialisti In total, PNL si UDMR vor avea nevoie de 1.500 de oameni pentru a inlocui PD la guvernare. Cu ministrii s-a rezolvat rapid. Urmeaza cei 20 de secretari de stat, dar si cei 18 sefi de agentii, care mai reprezinta in acest moment zestrea democratilor la nivel central. Liderii PD sustin ca au obtinut deja demisiile in alb ale acestor secretari de stat si ca le vor prezenta premierului cind va fi numit noul guvern. Insa grosul armatei detinute de democrati in posturi guvernamentale se afla in provincie. La nivelul fiecarui judet, PD are in agentii si autoritati teritoriale cel putin 30 de directori si adjuncti numiti pe baza algoritmului politic. De la Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Agricola sau cea Sanitar-Veterinara si pina la Inspectoratul Teritorial de Munca, ADS sau Casa de Sanatate, toate functiile de conducere au fost negociate la singe in interiorul fostei coalitii guvernamentale.