Acuzat ca a prezentat un reportaj „fabricat" despre romanii care traiesc in corturi in Hyde Park, postul britanic s-a incurcat in explicatii, contrazicindu-si propriii reporteri.

Ambasada Romaniei de la Londra a acuzat BBC ca a „regizat" un reportaj despre imigrantii romani care ar locui in tabere de corturi, in Hyde Park. Raduta Matache, insarcinatul cu afaceri in Marea Britanie, a cerut o intrunire cu Mark Thomson, directorul general al BBC, deoarece considera ca asa-zisa „tabara" de corturi din Hyde Park ar fi inventata de reporterii britanici.

Contradictii in declaratii

BBC a denuntat vehement posibilitatea ca subiectul sa fi fost „fabricat". Cu toate acestea, intre textul dezmintirii, transmis redactiei noastre de serviciul de presa al postului, si comentariul ce insotea documentarul transmis luni seara, la emisiunea „Newsnight", exista divergente clare, care vin in sprijinul ideii ca reportajul ar fi putut fi regizat. Personajul principal al reportajului, Daniel, un roman in virsta de 23 de ani, arata documentarul BBC de luni, locuieste intr-o tabara de corturi din Hyde Park, filmata de reporterii postului britanic, cu cartoane pe jos si incercuita de gunoaie menajere. Comunicatul remis ieri de postul britanic, prin care dezmint posibila „regizare" a reportajului, specifica:

„ (…) Reportajul arata foarte clar ca barbatul din reportaj nu mai sta acum pe strazi si nu mai doarme in parc. Daniel a dormit in Hyde Park de la sosirea sa la Londra, cu doua saptamini inainte de realizarea reportajului, dar a gasit loc de cazare la un hotel cu doua zile inainte de realizarea acestuia". In documentar, Daniel spune clar despre tabara de corturi: „Aceasta este casa mea". Mai mult, Daniel este filmat la biserica romaneasca din Londra, iar vocea ce insoteste reportajul atrage atentia ca el „nu este chiar odihnit, dupa noaptea petrecuta in parc". Se pare insa ca, ulterior, BBC-ul a aflat ca Daniel nu mai dormise in parc de doua zile. BBC recunoaste ca i-a platit lui Daniel o mica suma de bani, aceasta fiind procedura standard, dar subliniaza faptul ca nu i-a cerut romanului sa isi aduca cortul pentru a fi filmat.

Nesiguranta la BBC

Reprezentanta Biroului de presa al BBC, Karen Rosine, pe care am intrebat-o daca mai exista o tabara de corturi in Hyde Park atunci cind reportajul a fost realizat, nu a stiut exact ce sa ne raspunda: „Cred ca da. Nu sint sigura, dar declaratia arata ca nu i s-a cerut lui Daniel sa vina cu cortul lui, deci probabil ca erau", a spus Rosine.

Hyde Park neaga

Administratia Hyde Park, citata de „Times", arata ca e imposibil ca o tabara de anvergura celei prezentate de BBC sa poata exista in parc, deoarece politia metropolitana patruleaza zilnic, iar angajatii parcului fac in fiecare zi curat in toate colturile spatiului verde. Oficialii recunosc ca mai exista persoane care reusesc sa patrunda noaptea in parc, atunci cind acesta este inchis, si sa doarma acolo, dar dimineata orice urma a sederii lor nocturne este inlaturata. „O tabara precum cea prezentata, cu trei corturi, cu cartoane, se vedea imediat, nu aveai unde s-o pui in Hyde Park. A fost probabil ceva, el a dormit poate in parc, dar nu de anvergura prezentata de BBC", ne-a declarat atasatul de presa al Ambasadei Romaniei de la Londra, Sorin Baciu. „E o stingacie mare din partea unui post de prestanta BBC". continua Baciu.

Goana dupa audienta

Reportajul BBC il prezinta si pe preotul parohiei romanesti de la biserica Saint Johnston in the West, care ofera sprijin romanilor ramasi fara mijloace de a se intoarce acasa. Preotul Silviu Pufulete a convins firmele de transport care organizeaza curse de autocar intre Marea Britanie si Romania sa ia gratis citiva dintre acesti imigranti ilegali ramasi fara mijloace, pina in tara. Prelatul ne-a declarat ca a acceptat sa apara in reportajul BBC pentru ca acesta sa nu prezinte o imagine complet negativa despre romani. „Cred ca e o inscenare pusa la cale de BBC, e ceva necurat la mijloc", ne-a declarat preotul, subliniind insa ca aceasta este parerea lui personala si ca probabil va urma o ancheta. Scopul BBC nu ar fi unul politic, spune preotul, ci goana dupa audienta.