Compania Ameropa AG din Elvetia, cu care Amonil are relatii contractuale, este dispusa sa preia datoriile pe care Amonil Slatina le are la Distrigaz Sud si sa finanteze cumpararea de gaz metan, pentru productia de uree si ingrasaminte lichide, potriv
Compania Ameropa AG din Elvetia, cu care Amonil are relatii contractuale, este dispusa sa preia datoriile pe care Amonil Slatina le are la Distrigaz Sud si sa finanteze cumpararea de gaz metan, pentru productia de uree si ingrasaminte lichide, potrivit unui comunicat al producatorului roman de ingrasaminte, transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Firma elvetiana si-a exprimat dorinta de a incheia un contract de procesare a gazului metan cu Amonil si este dispusa sa preia datoriile pe care compania le are la Distrigaz, estimate la circa 15 milioane de dolari, in cazul in care actionarii vor aproba ipotecile asupra instalatiilor si a altor active libere in favoarea Ameropa AG.
Amonil negociaza cu Distrigaz Sud un pret "rezonabil" la achizitionarea gazului metan, pentru reluarea activitatii de productie in conditii de eficienta economica, pe o perioada intre 36 si 48 de luni, dupa ce distribuitorul a oprit furnizarea gazelor, ca urmare a neplatii facturilor. De asemenea, Amonil propune distribuitorului gajarea activelor disponibile, a participatiilor pe care le detine la firmele Amochim si Energochim si a creantei de sase milioane de dolari asupra companiei Urban, pana la concurenta sumei de 25 de milioane de dolari. Compania cere si esalonarea datoriei catre Distrigaz Sud, in rate lunare egale, pe o perioada de 36-48 de luni.
Tribunalul Ialomita a decis, la inceputul lunii martie, instituirea unui sechestru asigurator asupra unor bunuri ce apartin companiei, la cererea Distrigaz Sud, in baza datoriilor de 15 milioane de dolari. Sechestrul a fost instituit asupra unor bunuri imobile din orasul Slobozia.
Activitatea combinatului chimic a fost oprita in intervalul 13 octombrie-1 noiembrie 2006, dupa ce Distrigaz a oprit livrarile pe fondul neplatii facturilor. Totodata, activitatile principale ale Amonil sunt in continuare sistate, pe fondul nereluarii livrarilor de gaze.
Amonil produce ingrasaminte chimice cu azot, respectiv uree, azotat de amoniu si ingrasaminte lichide, cea mai mare parte a productiei fiind exportata.
Compania a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri preliminata de 247,2 milioane de lei, in scadere cu 28% fata de nivelul de 339,3 milioane de lei din 2005, si a trecut pe pierderi, cu un deficit de 21,6 milioane de lei. Firma a obtinut in 2005 un profit net de doua milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.