Romania ar putea egala media europeana a Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor in 20-30 de ani, in cazul in care inregistreaza o crestere economica medie anuala de 6-7%, iar avansul Uniunii Europene nu depaseste 2-3%, potrivit unui studiu al Ce
Romania ar putea egala media europeana a Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor in 20-30 de ani, in cazul in care inregistreaza o crestere economica medie anuala de 6-7%, iar avansul Uniunii Europene nu depaseste 2-3%, potrivit unui studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), care a luat in calcul datele din anul 2005.
Reducerea decalajelor Romaniei fata de UE, dar si a discrepantelor regionale, depinde, in primul rand, de accelerarea vitezei avansului economic, insotit de o echilibrare a factorilor de crestere, inclusiv in profil teritorial, in primul rand prin majorarea contributiei formarii brute de capital, sustinuta de economisirea interna si transferurile UE, se arata in studiul CEROPE, realizat pentru Comisia Nationala de Prognoza (CNP), transmite Mediafax
Anul trecut, avansul economic al Romaniei a fost de 7,7%, pentru acest an CNP anticipand o crestere de 6,5%. In urmatorii ani, ritmul de crestere va incetini, urmand sa se situeze la 6,3% anul viitor, 5,9% in 2009, 5,8% in 2010 si 2011 si 5,7% in 2012 si 2013, potrivit prognozei pe termen mediu a CNP. Potrivit studiului CEROPE, Romania a ocupat, in 2005, locul 45 din 50 de state selectate in functie de PIB/locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare, cu 8166 dolari.
Reamintim, analistul politic Silviu Brucan declara, la inceputul anilor '90, ca Romaniei ii sunt necesari 20 de ani ca sa "ajunga din urma" statele occidentale.
Codasi la export
Romania ocupa locul 42 din 50 de state analizate in functie de valoarea exportului pe locuitor, iar majoritatea produselor livrate pe piete externe sunt materii prime, ceea ce indica un deficit de performanta si competitivitate, potrivit studiului CEROPE. Ponderea produselor de inalta tehnologie in exporturile Romaniei se situeaza la niveluri reduse, structura exporturilor fiind dominata de materii prime, combustibili si alte produse cu nivel tehnologic scazut sau mediu, se arata in studiu. "In urma examinarii locului Romaniei in functie de indicatorul exportul pe locuitor, rezulta ca modalitatea esentiala pentru reducerea decalajelor de dezvoltare este accelerarea cresterii exporturilor, posibila atat prin investitii in modernizarea aparatului productiv, masivele fluxuri de investitii straine directe din ultimii ani putand aduce o contributie importanta in acest sens, cat si prin aplicarea unei strategii adecvate de promovare a exporturilor romanesti, sustinuta prin instrumente financiar-bancare adecvate, in concordanta cu practicile internationale uzuale", conform analizei.
Potrivit prognozei pe termen mediu a CNP, ritmul de crestere a exporturilor va incetini in urmatorii ani, de la nivelul de 17% anticipat pentru 2007 la 11,6% in 2013.
CEROPE noteaza ca in ultimele doua decenii decalajele inregistrate de Romania in functie de exportul pe locuitor s-au marit, ceea ce indica o viteza mai mica de integrare a tarii in economia mondiala, in raport cu alte state. Astfel, daca in 1984 exportul pe locuitor al Romaniei, de circa 600 dolari/locuitor, era de circa 1,5 ori superior mediei mondiale de la acel moment, in 2005 valoarea reprezenta doar aproximativ 80% din medie.
In 2005, valoarea exportului pe locuitor inregistrata in Romania era de 1243 de dolari, nivel mai mic decat cel din Bulgaria, de 1580 de dolari.
50% din banii romanilor se duc pe mancare
O familie din Romania aloca 50% din buget cheltuielilor alimentare, fata de 20% in statele dezvoltate din UE, recuperarea decalajelor de dezvoltare economica putand reduce importanta cheltuielilor si distribuirea mai echitabila a veniturilor, arata CEROPE.
"In cazul Romaniei, presiunea securitatii alimentare asupra bugetului familial este accentuata si de inegalitatile in distributia veniturilor, adancite dupa anul 1990, care au creat mari discrepante sociale, un segment al populatiei, estimat la circa 8%, aflat intr-o stare de saracie extrema, gasindu-se in imposibilitatea de a-si asigura necesarul alimentar minim stabilit de nutritionisti, respectiv 2700 calorii zilnic pe persoana", se arata in studiu. Romania ocupa locul 10 din 50 in functie de consumul mediu de calorii, cu o medie zilnica de 3600 de calorii. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.