Federatia Romana de Box a semnat un contract cu adjunctul celui mai titrat lot pugilistic din lume, care va sta un an la Bucuresti pentru a-i scoli pe tehnicienii autohtoni.

Federatia Romana de Box (FRB) este in corzi dupa ce upercuturile interne, ajunse pe masa justitiei, au determinat Agentia Nationala pentru Sport (ANS) sa opreasca finantarea. In ciuda problemelor financiare, care s-au acutizat in ultimele trei luni, presedintele FRB, Rudel Obreja, a reusit sa dea lovitura, aducind, dupa 20 de ani, lotul olimpic al Cubei in Romania.

Se pare ca functia pe care o detine la nivelul forului international de specialitate, sef al Comisiei tehnice, i-a convins pe cubanezi sa ne viziteze. „Ne-au promis ca vor veni cu lotul care va fi prezent si in septembrie, la Mondialele din Coreea, nu va lipsi nici unul dintre cei sapte campioni olimpici de la Atena", ne-a declarat Obreja.

Fetele iau pumni degeaba

Mai mult, adjunctul antrenorului coordonator al echipei nationale de box a Cubei, Julio Rodrigues, va ramine pentru o perioada mai lunga in Romania. „Am incheiat un contract pe un an cu acesta. Vom face un fel de academie, Rodrigues urmind sa-i scoleasca in aceasta perioada pe antrenorii romani", a adaugat presedintele FRB.

Reversul medaliei este ca lipsa banilor produce efecte, deocamdata fiind sacrificat lotul feminin, in conditiile in care baietii se afla si pe statele de plata ale Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. „Un hotel din Calimanesti ne-a dat in judecata pentru ca nu am platit cantonamentul lotului feminin. Mai mult, fetele au fost date afara si din hotelul Sport pentru ca nu avem bani sa platim cazarea. Nu stiu unde vom ajunge. Acesti oameni care ne tot cheama in instanta nu fac decit sa prejudicieze interesul national. Am fost ales democratic, nu m-am instalat eu la cirma boxului romanesc", se apara Rudel Obreja.

Box in ringul justitiei

Reamintim ca sistarea finantarii a fost decisa dupa ce fostul vicepresedinte Viorel Zamfir a contestat in instanta dreptul lui Obreja de a candida la sefia boxului romanesc. Conform statutului din acea vreme, o persoana care isi depusese demisia dintr-o functie de conducere inainte de expirarea mandatului (n.r. - Obreja demisionase, in decembrie 2002, din functia de vicepresedinte al FRB) nu avea voie sa mai candideze. Si, desi la sfirsitul lunii ianuarie, oamenii din box s-au adunat din nou si l-au reales pe Rudel Obreja presedinte, decizia este contestata din nou in instanta de Viorel Zamfir&Co.