Presedintia Uniunii Europene a cerut partilor implicate in dosarul Ilascu, "in special Federatiei Ruse, sa intreprinda toate masurile necesare in vederea eliberarii imediate a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa", informeaza Mediafax.
Presedintia Uniunii Europene a cerut partilor implicate in dosarul Ilascu, "in special Federatiei Ruse, sa intreprinda toate masurile necesare in vederea eliberarii imediate a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa", informeaza Mediafax.
Cererea a fost formulata in cadrul sedintei Comitetului de Ministri al Consiliului Europei la care a fost reluata examinarea cazului "Ilascu si altii contra Republicii Moldova si Federatiei Ruse". Dezbaterile Comitetului de Ministri al Consiliului Europei s-au axat pe examinarea actiunilor intreprinse de statele reclamate in acest caz in vederea eliberarii imediate si neconditionate a detinutilor Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. Delegatia Germaniei, in numele presedintiei UE, a reiterat obligativitatea executarii hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si a subliniat ca, in acest caz, neexecutarea hotararii submineaza credibilitatea CEDO si implicit a Consiliului Europei. Grupul Ilascu s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului in anul 1999, data la care cei patru condamnati in acest caz erau in inchisoare in Transnistria. Curtea a condamnat, in 2004, detentia membrilor Grupului Ilascu si a cerut eliberarea lor neconditionata. Ilie Ilascu si Alexandru Lesco au fost eliberati din inchisoare in 2001, respectiv, in 2004. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa se afla in continuare in detentie. Cei doi au formulat, in 2005, o noua cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sustinand ca, prin neeliberarea lor in baza hotararii CEDO din 8 iulie 2004, le este incalcat dreptul garantat de articolul 5 al Conventiei Drepturilor Omului. Participantii la conferinta "BASARABIA ACUM - situatia relatiilor romano-romane la 89 de ani de la Actul Unirii" au inaintat saptamana trecuta presedintelui Basescu o rezolutie in care se arata: "Consideram ca cei trei romani detinuti politic in Transnistria, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, intemnitati pentru idealurile romanesti de fortele ruse de la Tiraspol timp de 12 si respectiv 15 ani, merita ca simbol al recunoasterii sacrificiului si suferintelor lor pentru cauza nationala sa primeasca din partea Presedintelui tarii toate onorurile Statului Roman incepand cu titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Bucuresti, Capitala statului UE si NATO Romania". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin