Inca traim intr-un cult al omului nou, al tinerilor care reprezinta puritate, curatenie si competenta virtuala. Cine are nevoie de ministri de 30 de ani?

Prejudecata, mai intii, ca asa-i cinstit: pentru mine sint suspecti din start mai toti tinerii care intra in politica romaneasca. E clar ca au ceva dereglat, ca si-au ales modele dupa principii aiurea, ca au mentori suspecti in spate. Ce s-a ales de tineri pina acum in politica? Sint sau gaunosi sau inghititi cu fulgi cu tot de anturaj.

Sa nu-mi spuna vreunul ca a fost animat de ideologii, de lupte sociale si ca din exact aceste motive a ales sa faca politica. Acesti tineri au intrat de fapt „in afaceri", fara scrupul, fara sa-si ascunda intentiile. Tabloul noului guvern cuprinde trei oameni cu virste in jur de 30 de ani. Doi au venit sa preia portofoliul cu etichetele deja lipite drept in frunte: sint oamenii lui Fenechiu, un nene afacerist de la Iasi cu dorinte de marire.

Alti politicieni prezentati drept „tineri de viitor" sint Ponta, Daciana Sarbu sau Raluca Turcan, tot atitea voci gaunoase care au aratat mici pulsiuni de revolta impotriva batrinilor si cam atit. Tinerii din Romania nu sint reprezentati de tinerii politicieni. Va dau doar exemplul modei din ce in ce mai puternice a stingii cool. Din ce in ce mai multi tineri se revendica de la credinte de stinga vestice (nu cele de origine ceausista), incep sa creada in cauze sociale de care parintii lor n-aveau habar, incep sa redescopere gustul pentru lupta sociala clar orientata (pentru minoritati, pentru mediu etc.), e-adevarat, toate astea impanate cu penibile artificii trendy. Politicienii nostri nu au nici un fel de simt pentru asa ceva. Glumind, as spune ca nici macar nu stiu cum sa fie demagogi.

Sint mai linistit ca avem un ministru in virsta de 32 de ani la invatamint? Nu, mai ales ca n-are prea multe legaturi cu sistemul. E un tinar care a ocupat postul prin pirghii exclusiv politice - si nu pe competente de vreun fel. E din start ratat proiectul intr-un minister extrem de dificil si de important. Iar asta ma indigneaza la fel de mult precum mentinerea unor Vosganieni care s-au dus pina la Bruxelles, au fost respinsi si li s-a incredintat juma’ de Romanie prin doua ministere extrem de puternice (Economie si Finante).

Tinar inseamna si necopt, usor de manipulat, usor de „infiat". Nu vreau sa amintesc de momente istorice in care tineretea a fost preamarita si de rezultatele acestui cult. Un tinar ar trebui sa aiba dorinta de a se epuiza in pasiuni autentice, de la muzica, film, fotbal la carti, studiu sau lupta sociala. Nu vad un tinar intreg la minte care sa se lipeasca de jocul politic fara sa aiba un rezultat imediat clar. Le dau bila neagra din start, doar citindu-le CV-urile, acestor trei ministri, doar pentru ca au acceptat sa faca parte dintr-o mascarada. Virsta nu e nici o scuza.