Institutul lui Eliade
Academia Romana va infiinta in cadrul sau un Institut de istorie a religiilor, care va purta numele lui Mircea Eliade. Necesitatea infiintarii unei institutii care sa se ocupe de studiul istoriei religiilor a aparut inca din septembrie 2006, cand presedintele Traian Basescu a solicitat, la deschiderea Congresului european de istorie a religiilor, infiintarea unei catedre de istorie a religiilor in cadrul Universitatii Bucuresti. In acelasi context, continua seria manifestarilor consacrate aniversarii a 100 de ani de la nasterea lui Mircea Eliade organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, cu prelegerea care va fi sustinuta azi de asist. univ. Corina Gabriela Badilita. Tema conferintei, cu titlul "Viata, o neobosita proba a labirintului la Mircea Eliade", va interpreta biografia marelui savant si scriitor roman din perspectiva "labirintului", un leitmotiv al intregii sale opere literare si stiintifice. (M.A.)
O carte care ascunde
"Ce spune Molero" (Editura Humanitas, colectia "Cartea de pe noptiera"; traducerea Micaela Ghitescu) - o carte menita mai mult sa ascunda, decat sa dezvaluie. La 25 aprilie 1974, cand in Portugalia are loc Revolutia garoafelor - care pune capat dictaturii lui Salazar - Dinis Machado scria cartea "Ce spune Molero", publicata trei ani mai tarziu. Romanul devine in scurt timp celebru, a XX-a editie va fi lansata in acest an, de ziua autorului. Personajele sunt preluate din mitologia vietii cotidiene (ca Mitica la noi), iar Machado ajunge un clasic in viata. "Ce spune Molero" e un roman cu tenta politica, de aceea prima versiune romaneasca este cenzurata, prezenta versiune fiind prima completa. Sfat: Nu ratati cuvintele sau pasajele puse intre paranteze patrate; ale arata cum opera cenzura comunista. (L.I.)
Vocea filmelor, trei ani
Realizata de Irina Margareta Nistor, emisiunea "Vocea filmelor" implineste trei ani la Radio Total, chiar in duminica Pastilor. Invitati celebri i-au trecut pragul in tot acest timp, de la Francis Ford Coppola sau Bruce Beresford la Marcel Iures, Irina Petrescu sau Corneliu Porumboiu. Realizatoarea a comentat premierele de pe micul si marele ecran, a transmis corespondente din cetatile filmului, o povestit decernarile premiilor Oscar si a prezentat Festivaluri importante de film precum "Anonimul", "Cannes" sau "Tiff". La editia de pe 8 aprilie, cea de-a 150-a, ascultatorii sunt invitati sa descopere noile surprize oferite de "Vocea filmelor". (D.C.)
Retrospectiva NexT
Astazi si maine, Societatea Culturala NexT si Libraria Carturesti organizeaza o retrospectiva a filmelor premiate la Festivalul International de Scurt si mediu Metraj "Next", desfasurat in Bucuresti intre 29 si 31 martie, care cuprinde si calupul cu filmele lui Cristian Nemescu si Andrei Toncu. Astazi, intre orele 19-21 vor fi proiectate filmele "La bloc oamenii mor dupa muzica", "Kitschitoarele.2 FM", "Mihai si Cristina", "Poveste la scara C", "Marilena de la P7, "Lampa cu caciula si animatia" semnata de Matei Branea si Andrei Toncu anul trecut, "Alinuta". Maine, incepand cu ora 19.00 se vor proiecta filmele castigatoare ale primei editii NexT: The Substitute (Italia) - Marele Premiu, A Drop of Water al regizoarei Deniz Gamze Erguven - Cea mai buna regie, The PattJerns Trilogy - Cea mai buna coloana sonora si The Saddest Boy in the World - Premiul Publicului. Intrarea este libera la toate proiectiile. (M.A.)