Presedintele Bush si democratii fractureaza politica externa americana intre curentul de izolare a statelor „neprietenoase" din Orient si cel de angajare in discutii.

Presedintele Bashar al-Assad vrea sa scape
de izolarea internationala Presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, l-a „suparat" pe presedintele Bush, facind o vizita in Siria, care include discutii cu presedintele Bashar al-Assad. George Bush a comentat suparat ca vizita lui Pelosi nu face decit sa submineze politica externa americana. O politica mulata, pina acum, pe principiul „pedepsirii", al izolarii si al refuzului de dialog cu statele orientale incluse in lista celor care sustin terorismul. In „cartile" Casei Albe, Siria este eminenta cenusie care trage sforile de influenta in tara vecina, Liban, si sprijina miscarea Hezbollah alaturi de Iran.

Democratii vor dialog

Nancy Pelosi este cel mai important demnitar american care are contact direct cu autoritatile siriene in ultimii ani, iar gestul ei este catalogat drept istoric si simptomatic pentru o posibila schimbare in politica externa americana. Democrata Pelosi i-a replicat presedintelui Bush ca vizita ei in Siria nu e nicicum o greseala, ci corespunde opiniei ca izolarea Damascului, pina acum, a fost o greseala si ca, dimpotriva, Siria poate avea un rol-cheie in rezolvarea conflictelor din regiune, in special in Irak si Liban.

Semnale contradictorii

Administratia Bush a intors spatele Siriei imediat dupa asasinarea premierului libanez Rafik Hariri, in 2004. Ancheta ONU privind moartea lui Hariri a dezvaluit ca Damascul a fost implicat alaturi de oficiali libanezi prosirieni, precum actualul presedinte libanez, Emile Lahud. Casa Alba considera ca acum vizita democratei Nancy Pelosi aduce confuzie. „Fotografiile si discutiile cu presedintele Bashar al-Assad ii vor face pe sirieni sa aiba impresia ca sint inclusi in comunitatea internationala, cind Siria de fapt e un stat care sponsorizeaza terorismul", a spus George Bush. El nu a facut nici o mentiune la o alta vizita recenta a unor demnitari americani, despre care nu s-a pus insa problema ca ar da peste cap mesajul central al politicii externe a SUA. Este vorba despre vizita in Siria, facuta la sfirsitul saptaminii trecute, de doi republicani, care s-au intilnit si ei cu presedintele Bashar al-Assad.

Vintul schimbarii

In SUA se vorbeste tot mai mult despre nevoia de schimbare in politica externa, dupa ce tehnica izolarii si pedepsirii unor state „nedisciplinate" precum Siria si Iranul s-a dovedit ineficienta. Anul trecut, mesajul Grupului de Studiu pentru Irak a fost clar: SUA ar trebui sa discute direct despre Irak cu Iran si Siria. Sugestia a fost respinsa fara drept de apel de administratia Bush, dar recomandarea Grupului a avut impact.