Loulis International Foods a vindut catre grupul financiar Raiffeisen, pentru 50 de milioane de euro, peste jumatate din actiunile Loulis Romania si Bulgaria.

Grupul elen Loulis International Foods, actionarul majoritar al producatorului din industria panificatiei Loulis Romania, a incheiat ieri un precontract cu holdingul austriac Leipnik Lundenburger Invest (LLI), in vederea vinzarii a 60% dintre actiunile companiei din Romania, se arata intr-un comunicat al Bursei de Valori Bucuresti. De asemenea, LLI va prelua si 60% dintre actiunile pe care grecii le detin la Bulgaria Mel. Valoarea tranzactiei pentru actiunile societatii din Romania si Bulgaria se ridica, potrivit oficialilor companiei, la 50 de milioane de euro. Tranzactia va fi terminata cel mai probabil in cursul lunii mai, dupa finalizarea operatiunii Loulis urmind sa ramina cu 28,3% din capitalul companiei din tara noastra. LLI este controlat de grupul financiar Raiffeisen Holding si Raiffeisen Zentralbank, ce isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est, avind activitati in industria de morarit si panificatie, afaceri cu automate de cafea si producerea de zahar.

Avantaje de ambele parti

Vinzind 60% din actiuni catre un grup cum este Raiffeisen, cei de la Loulis Romania cred ca vor reusi mai usor sa isi puna in aplicare planurile de expansiune pe o piata estimata la aproximativ 3,6 miliarde de lei pe an. Pe de alta parte , LLI se extinde astfel pe piata din Europa de Sud-Est. „Precontractul pe care l-am semnat cu LLI are in vedere realizarea unui parteneriat strategic intre cele doua holdinguri, care va intari pozitia ambelor grupuri pe piata europeana. Pentru noi, motivul consta in cresterea vinzarilor si a puterii de achizitie. In al doilea rind, faptul ca LLI este detinut de grupul finaciar Raiffeisen ne poate ajuta sa obtinem credite mai usor si mai ieftin pentru planurile viitoare de extindere si dezvoltare ale Loulis", a declarat pentru MEDIAFAX Stephanos Kromivas, Managing Director Loulis Romania. Potrivit acestuia, este posibil ca grupul austriac sa-si extinda prezenta si in Republica Moldova si Ucraina, prin intermediul Loulis Romania.

Afaceri in crestere

Loulis Romania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 159,7 milioane de lei, cu 14,1% peste nivelul din 2005. De altfel, 2006 a fost un an in care compania a recuperat pierderile de 7,6 milioane de lei din 2005, ajungind la un profit de 2,7 milioane de lei.

Potrivit propriilor declaratii, compania are o cota de piata de 50% pe Bucuresti si de 15% la nivel national.

Loulis Group a intrat in Romania in urma cu opt ani, cind a achizitionat societatile de morarit si panificatie Mopan Tirgu-Mures si Titan Bucuresti.

Pina la inchiderea editiei, oficialii companiei nu au putut fi contactati.

Fondurile vor piine Interesul fondurilor de investitii fata de companiile din industria de morarit si panificatie se pare ca este din ce in ce mai mare. In afara de Leipnik Lundenburger Invest, care a achizitionat ieri Loulis Romania, un alt fond de investitii implicat in aceasta afacere este Broadhurst, care detine actiuni la Vel Pitar si Postavarul Tirgu-Mures.