Pina la 1 august, toti angajatii in virsta de pina la 35 de ani trebuie sa-si aleaga fondul de pensii private.

Sistemul devine operational de la 1 ianuarie 2008 si presupune directionarea a doua procente din salariul lunar brut al angajatului de la actuala casa de pensii de stat catre un fond de pensii private. Indicele va creste cu cite 0,5% in fiecare an si nu presupune vreun efort financiar suplimentar din partea angajatului.

Cine nu va opta pentru un fond privat va fi directionat de stat, obligatoriu, catre unul din fondurile de pe piata. 2,5 milioane de romani vor intra in acest sistem. Primele contributii la sistemul obligatoriu de pensii private vor fi colectate incepind cu prima zi a anului viitor. Pina atunci, din luna august, angajatii vor avea la dispozitie patru luni pentru a-si alege fondul unde vor contribui, a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP). La pilonul II al pensiilor private vor contribui, in mod obligatoriu, toti angajatii cu virste sub 35 de ani. Potrivit legii, angajatorul va directiona doua procente din salariul brut al angajatului catre un fond de pensii private. Acest procent va creste cu 0,5 in fiecare an. In privinta contributiilor facultative (pilonul III), presedintele CSSPP spune ca acestea vor deveni operationale incepind cu luna mai. "Primele contributii la fondurile de pensii facultative vor fi colectate in mai", a declarat Mircea Oancea.

Pensii de stat in forma privata

Sistemul privat obligato-riu nu este altceva decit o componenta a sistemului public, a spus Mihai Seitan, presedintele demisionar al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Astfel, angajatii sau angajatorii nu vor plati sume suplimentare pentru a contribui la fondurile private. "O parte din contributia care mergea catre CNPAS (2% din salariul brut) va merge acum catre fondurile administrate privat", explica Seitan. Nici la nivel tehnic lucrurile nu se vor schimba foarte mult. "Ar fi absurd sa obligam oamenii sa completeze un formular special pentru contributiile la fondurile private. Se va completa aceeasi cerere de pensie ca pina acum, la care se va adauga o rubrica ce va contine denumirea administratorului ales de angajat", a spus fostul presedinte al CNPAS.

Administratori din oficiu

Salariatii care nu vor opta in timp util (patru luni) pentru un fond de pensii administrat privat vor fi repartizati de CSSPP la unul dintre fondurile existente pe piata. Repartizarea se va face in mod aleatoriu, in 30 de zile de la finalizarea perioadei in care puteau alege. Dupa ce angajatul va selecta fondul, angajatorul va fi obligat sa transfere 2% din salariul brut catre fondul respectiv.

Peste doua milioane de cotizanti

La fondurile private obligatorii vor contribui, potrivit legii, toti angajatii cu virste sub 35 de ani. Conform datelor statistice, salariatii cu virste cuprinse intre 15 si 24 de ani sint in numar de 600.000, cei intre 25 si 34 de ani - aproximativ 1,9 milioane. In total, aproape 2,5 milioane de persoane vor fi obligate sa cotizeze la fondurile private.

Produse similare la toti administratorii

Produsele oferite de companiile care vor administra fondurile de pensii nu se vor diferentia semnificativ datorita normelor stricte impuse de CSSPP. In acest context, increderea in numele companiei va deveni criteriul esential de selectie. "Nu va exista mare diferenta intre produsele de pe piata pensiilor private obligatorii. De aceea, increderea acordata companiei va fi un lucru esential", a spus Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata.

Pensii facultative din luna mai Primele contributii la fondurile de pensii facultative (pilonul III) vor fi colectate luna viitoare, a declarat Mircea Oancea. La acest sistem vor putea contribui, optional, toti angajatii cu virste intre 35 si 45 de ani. Suma cotizata nu este fixa, ea putind fi stabilita de angajat impreuna cu administratorul fondului. Un exemplu de calcul pentru pensiile facultative l-a oferit presedintele CSSPP, in urma cu citeva luni. O persoana care da, timp de 25 de ani, cite 20 de euro pe luna va primi, la finalul perioadei, timp de 15 ani, aproximativ 140 de euro pe luna", spunea Oancea.

Pina acum, pentru pensiile facultative a fost autorizata schema unei singure companii, ING Asigurari. Totusi, potrivit presedintelui CSSPP, sint in curs de autorizare alte trei companii de profil.