Sapte dintre membrii noului Cabinet nu au trecut grila de integritate propusa de Coalitia pentru un Parlament Curat in 2004 si acceptata atunci de PNL.Acum trei ani Calin Popescu Tariceanu
accepta criteriile de integritate
ale Monicai Macovei Coalitia pentru un Parlament Curat, o grupare de ONG-uri care in 2004 a supus candidatii pentru Legislativ unor teste de integritate, a aplicat aceeasi grila membrilor noului guvern. Sapte dintre ei au picat acest test. CPC atrage atentia ca, daca in 2004, alaturi de PD, PNL a acceptat sa-si „curete" listele de „dalmatieni", la desemnarea noilor ministri nu a mai tinut cont de criteriile de integritate de atunci: trecutul comunist, colaborarea cu Securitatea, traseismul politic, afaceri controversate cu statul. Coalitia pentru un Parlament Curat a fost constituita din 12 ONG-uri, printre care Asociatia Pro Democratia, Societatea Academica Romana, APADOR-CH sau Agentia de Monitorizare a Presei. Iata concluziile CPC privind noul guvern: * Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a lucrat in diplomatia romaneasca sub regimul comunist. Melescanu a fost, de asemenea, si membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol intre 2002 si 2004. In conditiile in care principalul actionar al Rompetrol, Dinu Patriciu, este nu doar anchetat penal, ci si intr-un litigiu international cu statul roman, prezenta unor oameni care au fost remunerati de el in pozitii-cheie din Guvern ridica semne de intrebare fata de cit de bine este protejat interesul public in acest litigiu.

* Marko Bela, ministru de stat, este anchetat de catre DNA pentru un avans in valoare de circa un miliard de lei vechi primiti in contul unei opere literare viitoare de la un editor practic necunoscut in piata editoriala.

* Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, va fi anchetat de DIICOT in acelasi dosar cu Codrut Seres, fostul ministru al Economiei, pentru relatii privilegiate cu consultanti straini cu presupus acces la informatii clasificate despre privatizari importante.* Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a fost administrator la Rominserv, firma a holdingului Rompetrol, al carui principal actionar este Dinu Patriciu. Orban a incercat recent, ca viceprimar al Capitalei, sa treaca prin Consiliul General o hotarire favorizind Rompetrol, hotarire care nu a fost agreata de membrii Consiliului.

* Cristian David, ministrul Administratiei si Internelor, a donat in anul electoral 2004 107 milioane de lei vechi catre partid, veniturile sale, conform declaratiei de avere, fiind insa doar de 83 de milioane in acel an. Cu toate acestea, firma Team International Consult SRL, la care este asociat cu Vlad Moisescu, consilier al primului-ministru, a avut in anul 2004 cifra de afaceri de 2,648 milioane de lei. Consultanta oferita de cei doi vizeaza in principal fondurile europene.

* Traian Remes, ministrul Agriculturii, este traseist: a facut parte din PNL, PNTcd, Partidul Conservator si iar PNL.

* Paul Pacuraru a fost pe lista neagra a CPC si in 2004. Problema principala mentionata in lista CPC din 2004 a fost aceea ca firma senatorului a redobindit creante de la firme la care Sidex avea datorii, recuperindu-le in natura de la combinat. Firma senatorului a vindut sute de tone de benzen provenit din Sidex.

Marko Bela riposteaza Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, ca este „de prost gust" afirmatia Coalitiei pentru o Guvernare Curata, potrivit careia sapte dintre ministrii noului Cabinet nu ar indeplini criteriile de integritate. „Este coalitia din care fac parte Musca si Macovei, apropo de caracterul civil al acestei coalitii", a precizat, intr-o conferinta de presa, Marko Bela. El a spus ca „unii care nu sint impartiali incearca sa creeze aceasta aparenta" si incalca principiul de baza al democratiei, cum ar fi prezumtia de nevinovatie.