Ei cer pastrarea Pietei Revolutiei ca zona istorica protejata; renuntarea la planurile de construire a unui bloc in fata Ateneului Roman si a unui MALL subteran sub Piata Revolutiei; oprirea constructiei blocului de langa Catedrala Sf. Iosif, ca si
Ei cer pastrarea Pietei Revolutiei ca zona istorica protejata; renuntarea la planurile de construire a unui bloc in fata Ateneului Roman si a unui MALL subteran sub Piata Revolutiei; oprirea constructiei blocului de langa Catedrala Sf. Iosif, ca si a celui de 13 etaje planificat pe locul fostului Teatru Excelsior. O alta cerinta este sa se renunte la demolarea Policlinicii Coltea. Faptul ca Policlinica se afla in interiorul perimetrului protejat prin lege a "Centrului Istoric" nu i-a intimidat pana acum pe edili. Din lista revendicarilor nu putea sa lipseasca oprirea distrugerii parcurilor si a spatiilor verzi. Bucurestenii au la dispozitie o patrime din suprafata verde considerata minimul acceptabil.
Grupul Civic Bucuresti a fost initiat acum mai multe luni, cand Cristian Savu, stabilit in Canada, s-a adresat unor persoane cu notorietate publica sa ia pozitie fata de distrugerea Bucurestiului. Unii dintre cei solicitanti au raspuns, altii au preferat sa se ocupe mai departe de ei insisi. Cert este ca o scrisoare deschisa adresata Parlamentului si Ministerului Culturii si Cultelor continand lista de cereri reprodusa mai sus si prezentata pe site-ul www. romaniamea.ro a fost semnata de cateva zeci de mii de bucuresteni.
Desi recent infiintat, Grupul Civic Bucuresti are la activ conferinte de presa, mitinguri, un alt mars de protest in 2006. A initiat emisiuni si dezbateri televizate. A planat si asupra sa pericolul paseismului si inadecvarii, caci destinul unei urbe ridica chestiuni practice si foarte tehnice. Grupul a stiut insa sa dea Cezarului ce-i al Cezarului, asociindu-si profesionistii din domeniu. Scrisoarea deschisa adresata autoritatilor fusese semnata de Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania-filiala Bucuresti, Peter Derer, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania, Alexandru Sandu, presedintele Registrului Urbanistilor din Romania. Inimosul arhitect Gheorghe Leahu, membru de onoare al Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice, si nu un paseist inadaptat, califica la conferinta de presa a Grupului Civic, cu privire la ce se intampla in Bucuresti, un "macel" al istoriei.
Capitala a devenit un mic infern in care zgomotul, poluarea, dificultatea deplasarii dintr-un punct in altul macina viata de zi cu zi a locuitorilor. Chinuie si viata celor care o antipatizeaza, si a celor care o iubesc asa cum este, cu toate aberatiile si ranile ei. Practic, de 17 ani, reconfigurarea urbana se desfasoara in beneficiul afacerilor, facandu-se abstractie ca orasul este mai intai de toate spatiul de viata al locuitorilor sai. Pana acum, bucurestenii nu au reusit sa impuna alesilor promovarea intereselor comunitatii. Se poate ca noua generatie activa civic sa schimbe lucrurile. Tinerii folosesc yahoogroup-urile, site-urile si blogurile. Comunica usor si au imaginatie. Au, desigur, si nume: Cristian Savu, Mariana Duma, Nicusor Dan, Catalina Radulescu, Mariana Arseni, Madalina Puiu, Emanuela Neamtu, Anda Celenic, Razvan Voinea, Bogdan Mandru, Tina Timus si multi altii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.