Teofil Vlad si Catalin Onceanu, alpinistii romani campati de Discovery in parcarea Mall Plaza, vor tine un „jurnal de cort" online exclusiv pentru „Cotidianul", pina pe 11 aprilie, cind vor parasi tabara artificiala.

Jurnal de cort - de Teo Vlad Incep sa ma obisnuiesc cu senzatia de a fi blocat aici. Pina la urma, am mai trait asta in conditii reale si mai sus de tabara de baza. Incep sa ma gindesc la momentele cind stateam in ultima tabara dinainte de virf si traiam nesiguranta conditiilor meteo: va fi vreme buna sau nu ca sa putem merge sus. Ce va fi daca nu vom mai putea rezista inca o zi si nu vom mai fi in stare sa mai incercam dupa aceea? Oricum, aici nu e deloc asa drastic din unele puncte de vedere. Stiu ca totul e planificat, ca nu o sa apara probleme, ma inteleg bine cu Catalin, lucrurile merg in principiu conform planului. Pe de alta parte, e mai acuta senzatia de izolare aici, in mijlocul ORASULUI. Una e sa fii la 4.000 de metri blocat in cort de vremea proasta, sa scoti nasul doar la masa si la buda si sa stii ca nu ai incotro, si altceva e cind stii ca tentatiile sint la tot pasul si e asa usor sa le dai curs.

Ma gindeam ca sint ceva similitudini cu o expeditie intr-un loc de la capatul lumii unde am vazut o confruntare intre galerii (am aflat ulterior ca despre asta era vorba) si cind am vazut cum un bocanc greu de armata se lipeste, asa, in trecere, de fata unui baiat care poate ca nu implinise nici 18 ani. Avea plete si ochelari, era intins pe asfalt, tinut bine acolo cu miinile prinse cu catuse la spate. Mi-am amintit de controalele la singe din vamile fostei URSS, de scutierii prezenti la tot pasul in centrul Limei si de alte intimplari de pe la poalele muntilor, vazute sau auzite de la altii.

Dar asta e, traim intr-o lume dura din care scapa cine poate si fiecare se descurca cum poate. Noi am primit un binoclu, o unealta utila in parcarea de linga supermarket, mai ales ca speram la o incalzire a vremii si o subtiere a garderobelor. Prietenii stiu ce vreau sa spun...Urmareste transmisia live prin webcam

Urmareste transmisia live prin webcam (link direct)

Jurnal de cort - de Catalin Onceanu

Ziua incepe in jur de 6.30, asta pentru ca la mine e un fel de boala profesionala. In general imi fac toaleta, apoi, la ora 7.00, pun webcamul in functiune. Imi verific e-mailul, insa de obicei e prea devreme pentru a avea mesaje. Imi scriu eu e-mailurile si apoi ies din cort, privind parcarea mall-ului care se umple treptat, treptat. Soarele incepe sa incalzeasca din ce in ce mai bine. Masa soseste in jur de 9.00, dar uneori si la 11.00, spre disperarea noastra. Atmosfera e mult mai apasatoare din cauza zgomotului perpetuu al vehiculelor din zona, a poluarii etc. Motivatia trebuie sa fie alta decit atunci cind esti la poalele muntelui. Ne umplem timpul destul de placut: vizionam filme documentare cu specific, discutam, ne mai aducem aminte despre intimplari haioase de prin periplurile noastre pe alte meleaguri, ne rinduim la laptop pentru a discuta cu prietenii si cu cei dragi si apoi vine o alta masa. De obicei cu aceeasi intirziere, oricum, daca nu intirzie, uita sa ne aduca tacimuri sau servetele. Dar e gustoasa.

Ieri am primit un binoclu, ceea ce ne ajuta la crearea unei bune dispozitii, si trebuie sa recunoastem ca privelistile din jurul mall-ului sint extraordinare, mai ales cind apare „hiena de mall", vorba lui Teo.

Poate ca la inceput nu am luat in calcul multe aspecte ale sederii in acest Base Camp, insa cu adevarat se dovedeste a fi o provocare psihologica. Imi dau seama in acest moment cum se simt animalele la gradina zoologica, incepe sa imi fie dor de bicicleta si de miscare. Timpul, totusi, are alta dimensiune aici, insa atmosfera e de prietenie, si asta face sa treaca in mod placut. Seara ne prinde in general in fata laptopului vizionind noi episoade din „Everest - Dincolo de limite".

La ora 22.00 incheiem transmisia noastra live pe: http://www.discovery.ro/emea/everest.htm.