Condamnarea lui Stanculescu si Chitac se traduce, pentru fostul presedinte, intr-o uvertura ce deschide opera minerilor si calea catre loja cu zabrele.

Exista un precedent. CD-ul cu imagini video care a fost acceptat ca proba in procesul generalilor Stanculescu si Chitac s-a balansat pe laserul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a lansat in difuzoare melodia condamnarii la cite 15 ani de inchisoare si la degradare militara. Acelasi CD mai contine insa multe alte informatii. Multe cintece strigate pina acum doar pe frecvente inaccesibile urechilor de judecatori. „Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica, ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua" vibreaza imperceptibil boxele combinei muzicale cu DJ orb. Iar peste acest strigat, usor ca un suspin dureros, izbavit din git atunci cind durerea iese din limitele suportabilului, sta agatata o alta strofa: „Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora dintre cei care stateau in Piata Universitatii si armament". Si, ca intr-o compozitie de Mozart, ultimele note sint preluate vioi de strunele viorilor ce si-au frint coardele cind bitele le-au devenit arcus. Intr-un allegro desavirsit, ele bombardeaza mintea tuturor celor care, asistind la aceasta simfonie naucitoare a imposturii, isi dau seama ca au fost mintiti pe fata. Pusi in scaune de concert si luati de prosti. „Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada (...). Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei, pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta." Suflatorii intra in scena si coboara tonul. Instrumentele metalice leaga muzica de timpan, acolo unde ea poate fi auzita de oricine. O leaga precum o pereche de catuse. „Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlalti lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile." Recurent, precum imaginea lui Ion Iliescu la virful politicii romanesti, citeva note freamata un refren. „Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra."

Concertul a fost inregistrat in 1990, iar editarea sa recenta il face eligibil pentru a fi acceptat de cea mai mare casa de discuri care ii poate asigura solistului un contract onorabil, pe citiva zeci de ani, cu plata anticipata. Chiar daca asta inseamna ca PSD ramine fara presedinte de onoare. Abia atunci spectatorii vor putea aplauda spectacolul oferit.