Curtea Constitutionala a decis ieri cu majoritate de voturi ca proiectul de lege nr. 392/2006 privind modificarea Legii referendumului este neconstitutional.

Se incalca prevederile articolului 77 din Constitutie, depasind limitele de sesizare formulate de presedintele Romaniei, au decis judecatorii. Articolului in cauza precizeaza ca, inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii. Acest articol se incalca prin modificarile aduse Legii referendumului.

In esenta, proiectul continea articole relativ identice cu ale unui alt act normativ initiat de PSD, cazut si el la Curte. Amindoua aveau prevederi care facilitau demiterea sefului statului.

Celelalte doua sesizari ce trebuiau discutate miercuri, sesizarea formulata de premierul Calin Popescu Tariceanu in legatura cu refuzul presedintelui de a-l numi pe Adrian Cioroianu la Ministerul Afacerilor Externe si propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, initiata de 182 de senatori si deputati, au fost aminate pentru joi, 5 aprilie 2007, intrucit „Curtea are nevoie de timp pentru continuarea dezbaterilor".

De mentionat ca aparatorul Guvernului la Curte in acest caz este avocata Renate Weber, fost consilier prezidential, in timp ce Presedintia este reprezentata de consilierul juridic Stefan Deaconu. (L.G.)