Seful conservatorilor Dan Voiculescu a sustinut ieri intr-o conferinta de presa ca nici el si nici fiica sa, Camelia, nu au legatura cu banii pe care George Copos i-a obtinut din vanzarea de spatii ale Loteriei. Voiculescu a explicat ca fiica sa i
Seful conservatorilor Dan Voiculescu a sustinut ieri intr-o conferinta de presa ca nici el si nici fiica sa, Camelia, nu au legatura cu banii pe care George Copos i-a obtinut din vanzarea de spatii ale Loteriei. Voiculescu a explicat ca fiica sa i-a vandut lui Copos actiuni, nestiind de unde provin banii cumparatorului.
"George Copos a cumparat de la Camelia actiuni si a platit din banca lui in banca Cameliei. Ce legatura avem noi cu banii pe care i-a platit domnul Copos? Daca cumparati o haina, vanzatorul va intreaba de unde aveti banii?", a aratat Voiculescu. De altfel, acesta s-a dat drept victima a sefului DNA Daniel Morar si a "camarilei acestuia", toti fiind "instrumentele lui Traian Basescu". Liderul PC a mai spus ca Daniel Morar a mintit cand a afirmat ca l-a informat din data de 30 martie in legatura cu inceperea urmaririi penale impotriva sa, pretinzand ca a aflat de acest lucru la trei ore dupa conferinta de presa de acum doua zile. In opinia sefului PC, acuzatiile care i se aduc in dosarul Loteria sunt "o facatura grosolana", o consecinta a politiei politice conduse de Traian Basescu, cu sprijinul Monicai Macovei, al lui Daniel Morar si al lui Florin Coldea. Voiculescu a mai spus ca are de gand ca, dupa sarbatorile de Pasti, sa mearga singur la DNA pentru a cere explicatii. "Traian Basescu este un om razbunator, pe care il asigur ca in batalia cu mine va pierde", a mai declarat increzator Voiculescu.
Solutia pe care acesta o vede, pentru "asezarea Romaniei pe un fagas normal" este tocmai suspendarea lui Traian Basescu. In ceea ce-l priveste pe seful statului, conservatorul l-a mai acuzat ca este la curent cu ceea ce vorbea el la telefon, inca din 6 martie, mentionand in acest sens ca a discutat cu o singura persoana ca ii va cere sefului statului demisia, iar Basescu stia deja la intalnirea de la Cotroceni. Pe de alta parte, fostul ministrul al Transporturilor, democratul Radu Berceanu a avertizat ca Voiculescu intentioneaza sa dezvolte un proiect rezidential in zona de Nord a Capitalei, pe un teren apartinand Aviatiei Utilitare.
George Copos, o alta parere
ZIUA a stat de vorba ieri cu George Copos in legatura cu ultimul dosar penal in care a fost pus sub acuzare. "Orice operatiune comerciala care a fost facuta in spiritul si litera legii, dansii (n.r. - procurorii DNA) au considerat-o ca este ilegala si ca atare este infractiune. Altceva n-am nimic de spus. Toate operatiunile care au fost realizate au fost realizate in spiritul si litera legii", ne-a declarat pentru inceput patronul Rapidului. "Eu, George Copos, am creat cam 4500 de locuri de munca, 4700 in perioada de vara. Media cam asta este. Eu n-am avut nevoie, n-am nevoie si nu o sa am vreodata nevoie sa spal vreun leu. Fiindca eu pot sa demonstrez ca am avut profit trei milioane de euro si am luat dividende un milion, am avut zece milioane profit am luat dividente 500.000 de euro. Deci toti banii care au provenit la mine au provenit numai din dividende sau din vanzarea de actiuni pe bursa", sustine Copos. Intrebat despre cum isi explica in aceste conditii aparitia dosarului fostul vicepremier a raspuns: "Pai intrebati-l pe Sorin Rosca Stanescu cum isi explica ceea ce i se intampla si lui. Intreaba-l si o sa-ti spuna. O sa-ti spuna si Sorin Rosca Stanescu "domne' nu stiu de ce se intampla", o sa-ti zica "nu stiu, efectiv nu stiu". Copos sustine de asemenea ca nu a stiut de existenta acestui dosar.
Intrebat fiind la ce licitatie trucata se refera anchetatorii DNA, fostul vicepremier a spus ca probabil este vorba despre "cumpararea a 19% din actiunile de la Fast Service Electronica". Copos ne-a explicat apoi care sunt procedurile de participare la o licitatie si a precizat ca a achizitionat actiunile la preturi chiar mai mari decat valoarea lor reala pe piata.
Interesant este ca patronul de la Rapid nu considera ca in acest caz este vorba despre un dosar politic. "Nu este un dosar politic. Eu niciodata nu am facut referire ca este un dosar politic. Din pacate si aici subliniez, si sunt o persoana care a vrut binele acestei tari si am facut si eu eforturi si sacrificii, cel mai grav lucru este ca astazi orice operatiune comerciala care este realizata conform legii, participarea la licitatie corect, investitie profitabila care poate sa creeze locuri de munca, contracte intre oameni de afaceri, intre societati comerciale, toate astea desfasurate, derulate prin sistemul bancar, deci nimic un leu..., utilizare a unor facilitati, toate lucrurile acestea sunt considerate astazi infractiuni", ne-a spus Copos. In final acesta a tinut sa precizeze ca "traim intr-un stat guvernat nu de legile economiei, ci de legea absurdului".
Dialogul purtat de reporterul ZIUA cu George Copos poate fi ascultat la pagina de Internet a ziarului, www.ziua.ro.
Fapte prezentate de ZIUA in 2006
Faptele care stau la baza constiturii dosarului in care Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu si George Copos sunt acuzati de spalare de bani au fost dezvaluite de ZIUA inca de la inceputul anului trecut.
La inceputul anului 2006, am aratat modul in care George Copos in complicitate cu fostul director al Loteriei Romane, Nicolae Cristea, ambii membri ai Partidului Conservator, au comis o frauda de proportii prin care au prejudiciat bugetul statului cu peste un milion de euro. Cele aproximativ 40 de miliarde de lei vechi obtinute in urma afacerilor dubioase realizate cu Loteria Romana au fost spalate de George Copos prin intermediul conturilor lui Dan si Camelia Voiculescu, precum si prin cele ale Grivco. Lucru anuntat de procurori in urma cu doua zile. Prima dintre tranzactiile dubioase incheiate de fostul vicepremier si Compania Nationala Loteria Romana a fost dezvaluita de ZIUA la inceputul lunii ianuarie 2006. Afacerea a vizat un spatiu din orasul Ramnicu Valcea. Din aceasta tranzactie, Copos si partenerii sai, Nicolae Cristea, si Roza Gilio Giuzepe, administrator la Ana Group si la SC Rom Tour G.M. Impex SRL, au reusit sa scoata un profit de aproximativ cinci miliarde de lei vechi. In luna octombrie a anului 2004, SC "Ana Electronic" SA a vandut un sediu din Ramnicu Valcea catre SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, pentru 1.614.285.714, la care s-a adaugat un TVA de 306.714.286. La cateva zile, "Rom Tour" a vandut la randul ei, la un pret supraevaluat spatiul din Ramnicu Valcea Loteriei, pentru nu mai putin de 5.876.208.000 de lei vechi, plus un TVA in valoare de 1.116.479.520. Deci aproape sapte miliarde de lei vechi.
Tranzactii identice la Suceava si Tulcea
La fel au procedat George Copos, Nicolae Cristea si Roza Gilio Giuzepe si in alte orase.
La Suceava profitul realizat de fostul vicepremer a fost mai mic, de doar aproximativ trei miliarde de lei vechi. "Ana Electronic" a vandut un spatiu de la parterul unui bloc firmei administrate de Roza Gilio Giuzepe, SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, pentru 867.229.891 de lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 164.773.109 de lei vechi. Deci pentru 1.032.000.000 de lei vechi.
Exact ca la Ramnicu Valcea, la doar cateva zile, valoarea spatiului s-a marit, acesta fiind vandut de "Rom Tour" catre Loterie pentru un pret de patru ori mai mare. Este vorba de suma de 3.468.595.000 de lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 659.033.050. Deci pentru 85.000 de euro.
O inginerie identica a avut loc si la Tulcea. Aici, "Ana Electronic" a vandut o incapere societatii administrate de Roza Gilio Giuzepe pentru 936.134.454 de lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 177.865.546 de lei vechi. In total 1.114.000.000 de lei vechi. Peste cateva zile, spatiul a ajuns in proprietatea Loteriei pentru un pret de patru ori mai mare, echivalentul a 90.000 de euro. Mai exact, 3.672.630.000 de lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 697.799.000 de lei vechi. In total 4.370.429.000.
Mizeriile din Alexandria
Tranzactii identice cu cele de la Ramnicu Valcea, Suceava si Tulcea au avut loc si in alte orase.
La Alexandria, Copos a reusit o lovitura de cinci miliarde de lei vechi. "Ana Electronic" a vandut in octombrie 2004 un spatiu catre aceeasi SC "Rom Tour". In conturile societatii patronate de Copos au ajuns 498.319.328 la care s-a adaugat un TVA de aproximativ 95 de milioane. Aceeasi incapere a fost vanduta, la scurt timp, de catre firma administrata de Roza Gilio Giuzepe la un pret de aproximativ zece ori mai mare. Este vorba de 135.000 de euro, echivalentul a 5.541.960.000 de lei vechi, plus un TVA de 1.054.112.400 de lei. Cumparatorul a fost tot Loteria Romana. ZIUA a publicat in premiera la acea data fotografii cu spatiul cumparat cu 135.000 de euro de Loteria condusa de Cristea de la George Copos. O incapere plina de igrasie si de mizerie, pentru care insa George Copos a primit miliarde de lei vechi din bani publici.
Un alt intermediar la Resita
Un alt tun a fost dat de fostul vicepremier George Copos la Resita.
In acest caz, exista insa mai multe diferente fata de tranzactiile prezentate mai sus. Astfel, pe langa pret, difera numele intermediarilor si luna in care au avut loc vanzarile. Mai exact, lipseste Roza Gilio Giuzepe si societatea administrata de acesta SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, iar luna tranzactiilor este iulie. SC "Ana Electronic" SA a vandut un spatiu comercial catre un anume Nicolae Ghinea pentru 486.554.622 de lei vechi si un TVA de 92.445.378. In total 579.000.000 de lei vechi. La scurt timp, incaperea a fost vanduta de catre Nicolae Ghinea pentru 65.000 de euro, bani platiti de Loteria Romana condusa de Nicolae Cristea.
Tranzactiile dubioase de la Ramnicu Valcea, Suceava, Tulcea, Alexandria si Resita, dezvaluite de ZIUA in 2006, nu sunt singurele realizate de George Copos si Loteria Romana. Fostul vicepremier a cumparat si vandut in total 38 de spatii comerciale catre Loteria Romana.
Primele acuzatii
George Copos a fost pus sub urmarire penala in dosarul Loteria la inceputul anului 2006, el fiind trimis in judecata in luna iunie. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au stabilit ca fostul vicepremier a prejudiciat statul cu peste un milion de euro: "In perioada iulie - decembrie 2004, invinuitul Copos Gheorghe, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul SC ANA ELECTRONIC SA, impreuna cu invinuitul Roza Gilio Giuzepe, asociat la SC Ana Electronic SA si administrator la SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL si cu sprijinul invinuitilor Cristea Nicolae, director general la SC Compania Nationala "Loteria Romana" SA (CNLR) si Rogoveanu Gabriel, agent imobiliar la SC EUROEST INVEST SRL, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 lei ROL (peste 1 milion de Euro la valoarea cursului de schimb de la acea data)".
Vanzari fictive
In acelasi rechizitoriu al DNA, emis in 2006, sunt confirmate dezvaluirile ziarului ZIUA. "Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare - cumparare, respectiv persoana juridica SC Rom Tour G.M. Impex SRL si persoanele fizice Ghinea Niculaie si Matei Ion, inculpatii au ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis "pachet" de 38 spatii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA catre Compania Nationala "Loteria Romana". (...) Spatiile comerciale au fost vandute fictiv catre persoanele fizice Ghinea Niculaie si Ghinea Antoaneta (cinci spatii), Matei Ion si Matei Maria Gilda (sapte spatii) si catre persoana juridica SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL (26 spatii). Dupa circa 7-10 zile aceleasi spatii comerciale au fost revandute de persoanele interpuse catre Compania Nationala Loteria Romana", se arata in rechizitoriul intocmit de DNA prin care fostul vicepremier a fost trimis in judecata.
Ultimele invinuiri
Banii obtinuti de George Copos de pe urma vanzarilor celor 38 de spatii catre Loteria Romana au fost spalati de fostul vicepremier, potrivit procurorilor, prin conturile lui Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu si Grivco SA. "In perioada 2000 " 2004, invinuitul Copos Gheorghe a spalat o parte a sumelor de bani obtinute ilicit din valorificarea catre Loteria Romana a unui numar de 38 de spatii comerciale transferand banii prin conturile personale ale invinuitilor Voiculescu Camelia - Rodica si Voiculescu Dan, precum si ale societatii Grivco SA.
Sumele obtinute ilicit de invinuitul Copos Gheorghe au provenit pe de-o parte din profitul rezultat din insusirea de la FPS a activelor Fast Service Electronica SA (firma care avea in patrimoniu 38 de spatii comerciale situate in zone ultracentrale din principalele orase ale tarii) la preturi mult mai mici decat cele reale si valorificarea lor ulterior la pretul de piata, iar pe de alta parte din sustragerea societatii Ana Electronic SA de la plata obligatiilor fiscale, in perioada octombrie - decembrie 2004, folosind documente justificative false", se precizeaza in comunicatul prin care DNA a anuntat inceperea urmaririi penale fata de liderul PC, Dan Voiculescu, fiica acestuia, Camelia, si George Copos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.