Ideologia de Dreapta porneste de la doua principii clasice: traditie si realism. Ele au fundamentat aparitia si dezvoltarea Partidului Conservator din Marea Britanie. In Romania, partid de Dreapta a fost Partidul Conservator al lui Barbu Catargiu, Lascar Catargiu, Petre P. Carp.
Traditia asigura conservarea identitatii nationale si culturale. Realismul asigura integrarea in istoria contemporana. Raportul intre ponderea traditiei si a realismului in politica unui stat este dat de forta sa generala. Un stat puternic poate inclina spre traditie mai mult decit spre realism, adica spre adaptarea la curentele internationale. Si invers. Un stat mai slab este nevoit sa fie pragmatic. (Este vorba exclusiv de state conduse de Dreapta. Cele conduse de Stanga se orienteaza dupa alte principii).
Doctrina politica are la baza cateva principii.
Principiul elitei (construieste un sistem care sa promoveze elita, astfel incat la conducerea statului sa ajunga numai oameni capabili si patrioti).
Principiul caracterului sfant al proprietatii (posesia este de natura divina, nu poate fi atinsa de nici o lege. De aici legislatia SUA privind dreptul de a-ti apara proprietatea prin orice mijloace).
Principiul legitimitatii (mai presus de lege nu este decat Dumnezeu. In doctrina de Dreapta exista si un drept si o judecata ale popoarelor).
Principiul prioritatii morale in oricare decizie.
Principiul consecventei (forta de a nu renunta la principii pentru un compromis, cu orice risc. Forta de a te tine de cuvant in orice situatie si de a recunoaste public ca nu-ti poti respecta cuvantul dat).
Principiul vocii unice (nu inseamna ca vorbeste doar unul, ci ca toti vorbesc acelasi lucru).
Principiul dependentei societate-stat (statul este o creatie a societatii, avand forma de organizare ceruta de societate, nu invers).
Ii las pe cititori sa judece singuri daca exista vreun partid din Romania, care se declara "de Dreapta" si aplica vreunul din principiile enuntate mai sus.