Ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman (foto) a declarat ieri ca aparenta volatilitate politica, determinata de informatiile referitoare la instabilitatea Guvernului sau la lipsa unor ambasadori in anumite posturi poate afecta, in viitor, n
Ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman (foto) a declarat ieri ca aparenta volatilitate politica, determinata de informatiile referitoare la instabilitatea Guvernului sau la lipsa unor ambasadori in anumite posturi poate afecta, in viitor, nivelul investitiilor straine, informeaza Mediafax.
Intrebat despre noul Guvern, ambasadorul american a amintit ca ministrii trebuie sa depuna mai intai juramantul. Pana acum, insa, in ultimii doi ani, nivelul investitiilor americane in Romania a fost destul de ridicat, a mai spus Taubman. El a recunoscut ca Romania este in centrul unor dezbateri politice in legatura cu viitorul sau, dar considera ca exista si chestiuni mai importante, printre care angajamentul comun in sprijinul NATO si al relatiei transatlantice.
Militarii americani vin pana la sfarsitul lunii
Ambasadorul Taubman a anuntat ca primii militari americani ar putea ajunge la baza de la Mihail Kogalniceanu la sfarsitul lunii aprilie, si vor ramane in Romania pentru o perioada scurta de timp. Taubman a precizat ca este posibil sa fie organizata o intalnire cu presa, la sosirea primilor militari americani.
Cat despre intentia anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu, referitoare la retragerea trupelor romanesti din Irak, Taubman a spus ca Statele Unite vor discuta cu aliatii lor, inclusiv cu Romania, despre toate planurile si posibilitatile acestora. In plus, ambasadorul a insistat ca "SUA si presedintele Bush apreciaza si recunosc contributia Romaniei nu numai in Irak, ci si in lupta globala impotriva terorismului" si a subliniat ca intr-o democratie este suficient loc si pentru divergente. El a facut aceste declaratii cu ocazia aniversarii Tratatului de la Washington (1949), prin care a fost constituita Alianta Nord-Atlantica. Potrivit ambasadorului, "din nefericire, Romania nu s-a numarat, in 1949, printre semnatarii Tratatului". In schimb, el a apreciat ca in prezent, NATO "nu are un membru mai serios si mai hotarat decat Romania".
Basescu: ramanem alaturi de NATO
Romania ramane profund angajata in misiunile NATO din Afganistan si Kosovo, a afirmat, miercuri, presedintele Traian Basescu in mesajul public transmis cu prilejul aniversarii a 58 de ani de la infiintarea Aliantei Nord Atlantice. "Marcarea Zilei NATO constituie o buna ocazie pentru a reflecta la insemnatatea aderarii Romaniei la NATO, realizata in urma cu trei ani, dar si la rolul pe care ni l-am asumat si pe care intelegem sa il ducem la indeplinire cu responsabilitate. Pentru Romania, apartenenta la NATO inseamna mai mult decat asigurarea unei umbrele de securitate. Obtinerea calitatii de membru al Aliantei Nord-Atlantice a marcat o etapa importanta a reintegrarii progresive a tarii noastre, dupa 1989, in familia democratiilor euro-atlantice, un proces inceput cu primirea in Consiliul Europei si finalizat cu aderarea la Uniunea Europeana", a afirmat Traian Basescu. Potrivit presedintelui, prin prestatia sa in cadrul NATO, Romania s-a afirmat ca un aliat european cu vocatie transatlantica.
Cu prilejul aniversarii NATO, Traian Basescu si-a exprimat recunostinta pentru soldatii romani care, prin modul profesionist si competent in care isi indeplinesc misiunile, fac cinste tarii pe care o slujesc. "Este important ca noi, reprezentantii statului roman, sa le dam siguranta ca le putem oferi resursele necesare ducerii la indeplinire a misiunii. Este important, in acelasi timp, ca discursul politic cu privire la implicarea Armatei Romane in misiuni internationale sa fie un discurs responsabil, in deplin acord cu angajamentele noastre internationale", a mai afirmat Traian Basescu. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.