Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a cerut societatii Electrica sa factureze consumul pe baza cursului valutar de referinta din data emiterii facturii. In replica, reprezentantii Electrica arata ca accizele din facturi sunt calcula
Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a cerut societatii Electrica sa factureze consumul pe baza cursului valutar de referinta din data emiterii facturii. In replica, reprezentantii Electrica arata ca accizele din facturi sunt calculate conform prevederilor Codului Fiscal.
Presedintele ANPC, Marian Zlotea, a informat societatea Electrica SA despre reclamatii primite de la consumatori referitoare la nerespectarea cursului valutar zilnic de referinta si facturarea la un alt curs valutar (mentionat in facturile emise de furnizorul de energie electrica), mult mai ridicat decat cel practicat de BNR la data emiterii facturilor, se arata intr-un comunicat al Autoritatii. ANPC a precizat ca aceasta practica incalca prevederile OG 21/1992 republicata privind protectia consumatorilor, potrivit careia prestatorii de servicii sunt obligati "sa presteze numai servicii care nu afecteaza viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora". Pentru incalcarea acestor prevederi, sanctiunile sunt cu amenda de la 3000 de lei la 30.000 de lei, sau oprirea temporara a activitatii, mai arata ANPC. Autoritatea a cerut societatii ca viitoarea factura de energie electrica sa fie calculata pe baza cursului valutar de referinta al BNR din data emiterii acesteia. In replica, directorul economic al Electrica, Constantin Chivulescu a aratat ca "Electrica este un simplu executant in favoarea statului si nu stabileste accizele si nici cursul valutar. Noi calculam accizele stabilite de Ministerul de Finante, insa ANPC nu s-a adresat cui trebuie. Daca cursul leu/euro era in sensul aprecierii (euro - n.r.), ANPC avea aceeasi pozitie?", potrivit Mediafax. El a recomandat ANPC, ca autoritate a statului, sa solicite explicatii la Ministerul Finantelor Publice (MFP). (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.