Teheranul a cedat in fata ultimatumului de 48 de ore al Londrei, presedintele Mahmud Ahmadinejad anuntand, ieri, "gratierea" celor 15 marinari britanici retinuti in urma cu aproape doua saptamani, aparent in apele teritoriale ale Iranului, la finalul unei conferinte presarate cu acuze la adresa Occidentului. "Concesiile" partii iraniene intervin in contextul in care Rusia alimenteaza zvonurile referitoare la o noua incursiune militara a SUA in Orientul Mijlociu.
"Intristat" de faptul ca Marea Britanie a violat granitele Iranului, fara a avea "suficient curaj" sa recunoasca "eroarea" comisa, liderul de la Teheran a declarat, ieri, ca este dispus "sa ierte" aceasta "indiscretie" si sa ii elibereze pe cei 15 marinari britanici, ca "dar" catre poporul britanic, cu ocazia Pastelui. "Influentat de Marele Profet, Iranul ii iarta pe acesti 15 oameni si ofera libertatea lor in dar Marii Britanii", a declarat, ieri, presedintele Mahmud Ahmadinejad. "Ii cer (premierului britanic, n.red.) Tony Blair sa nu ii pedepseasca pentru faptul ca au acceptat si au spus adevarul", a adaugat liderul de la Teheran, facand aluzie la "confesiunile" televizate ale militarilor britanici, potrivit carora cei 15 ar fi intrat accidental in apele teritoriale iraniene, cu ocazia unei misiuni de rutina. "Guvernul britanic si-a luat angajamentul intr-o scrisoare sa nu reia astfel de incidente. Eliberarea nu a fost insa legata de aceasta scrisoare. Ea se datoreaza marinimiei islamice", a explicat Ahmadinejad. Militarii britanici "vor supusi unor formalitati de scurta durata, iar apoi vor fi incredintati ambasadei", a completat Ahmadinejad anuntul eliberarii celor 15, multumind garzii de coasta iraniene, decorata pentru "modul curajos in care au protejat granita si au arestat intrusii". Londra a reactionat cu prudenta la anuntul Teheranului, salutat, de altfel, de catre Washington. "In prezent analizam ce inseamna acest lucru, in legatura cu modul si termenul la care acestia vor fi eliberati", a declarat purtatorul de cuvant al premierului britanic, Tony Blair, potrivit Reuters. Seful Executivului de la Londra a avertizat, marti, Teheranul ca are 48 de ore la dispozitie pentru a decide eliberarea marinarilor.
SUA, avertizate
Tonul conciliant al presedintelui Ahmadinejad a fost precedat de nenumarate atacuri verbale la adresa Occidentului. Daca statele occidentale "nu l-ar fi ajutat pe Saddam Hussein sa lupte impotriva Iranului, nu ar fi fost obligate sa lanseze un razboi pentru a-l inlatura pe acesta de la putere si pentru a ocupa Irakul", a afirmat Ahmadinejad. "SUA si Marea Britanie, precum si alte cateva tari europene au jucat un rol important in sustinerea lui Saddam, furnizandu-i informatii si arme chimice, precum si alte echipamente", a continuat liderul de la Teheran, referitor la conflictul dintre Iran si Irak din perioada 1980-1988. Consiliul de Securitate al ONU "nu numai ca nu a facut nimic pentru a pedepsi agresorii (irakieni, n.red.), dar atunci cand Iranul era ocupat, a exercitat presiuni asupra lui" pentru a inceta luptele, a adaugat Ahmadinejad, acuzand forul decizional al Natiunilor Unite ca nu a reusit sa impiedice "nici crimele din Palestina". In contextul scenariilor avansate recent de Rusia, potrivit carora SUA s-ar pregati sa atace Iranul "in dimineata zilei de 6 aprilie, intre orele 4.00 si 16.00", liderul de la Teheran a profitat de ocazie pentru a-i transmite un mesaj omologului sau de la Washington. "Daca Bush si Guvernul sau isi schimba atitudinea, Iranul are capacitatea de a-si reconsidera legaturile cu Washingtonul", a spus Ahmadinejad, citat de Reuters. Replica americana nu s-a lasat asteptata, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, declarand, ieri, ca "Iranul trebuie sa isi schimbe comportamentul, nu SUA". (A.M.L.)