Departamentul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva lui Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, acesta fiind acuzat de spalare de bani. De asemenea, procurorii au inceput urmarirea penala si impotriva fiicei aces
Departamentul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva lui Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, acesta fiind acuzat de spalare de bani. De asemenea, procurorii au inceput urmarirea penala si impotriva fiicei acestuia, Camelia Voiculescu, acuzata de spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ca si a lui George Copos, pentru participare la o licitatie cu strigare cu oferte trucate, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani. In acest dosar mai sunt cercetati presedintele Consiliului de Administratie al Grivco SA, Mihai Lazar, pentru spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, Giulio-Giuseppe Roza si Adrian Cristea.
Potrivit DNA, aceasta cauza s-a constituit la data de 13 februarie 2006, prin disjungere din dosarul "Loteria", finalizat la data de 6 iunie 2006 cu trimiterea in judecata a lui George Copos si a altor patru persoane. Procurorii arata ca urmarirea penala a fost inceputa in data de 30 martie 2007, celor sase persoane fiindu-le prezentate acuzatiile. Dan Voiculescu a declarat, ieri, ca in acest caz exista " elemente de politie politica, pe care o practica Daniel Morar sub coordonarea Monicai Macovei si a lui Traian Basescu". In replica, DNA a remis un comunicat de presa, in care a facut publice acuzatiile aduse lui Dan Voiculescu si celorlalte cinci persoane.
Acuzatiile procurorilor
Procurorii sustin ca au probe potrivit carora, in perioada 2000 - 2004, George Copos "a spalat" o parte din banii obtinuti "ilicit" din vanzarea a 38 de spatii comerciale catre Loteria Romana. DNA sustine ca George Copos ar fi transferat banii prin conturile personale ale Cameliei Voiculescu sau ale lui Dan Voiculescu, dar si prin cele ale Grivco SA. "Sumele obtinute ilicit de invinuitul Copos Gheorghe au provenit pe de-o parte din profitul rezultat din insusirea de la FPS a activelor Fast Service Electronica SA (firma care avea in patrimoniu 38 de spatii comerciale situate in zone ultracentrale din principalele orase ale tarii) la preturi mult mai mici decat cele reale si valorificarea lor ulterior la pretul de piata, iar pe de alta parte din sustragerea societatii Ana Electronic SA de la plata obligatiilor fiscale, in perioada octombrie - decembrie 2004, folosind documente justificative false", se precizeaza in comunicatul DNA. Procurorii spun ca acest dosar s-a constituit in 13 februarie 2006, prin disjungere din dosarul "Loteria", in care Copos, alaturi de alti patru co-inculpati, a fost trimis in judecata, toti fiind acuzati de o evaziune fiscala de peste un milion de euro. "Precizam ca celor sase invinuiti li s-au comunicat, potrivit articolului 228 al Codului de Procedura Penala, acuzatiile pentru care sunt cercetati", mai arata DNA.
Dosarul "Loteria"
George Copos a fost trimis in judecata anul trecut. In rechizitoriul intocmit de catre DNA, acesta era acuzat de un prejudiciu de un milion de euro.
"In perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul SC ANA ELECTRONIC SA, impreuna cu Roza Gilio Giuzepe, asociat la SC Ana Electronic SA si administrator la SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL si cu sprijinul lui Cristea Nicolae, director general la SC Compania Nationala "Loteria Romana" SA si a unui agent imobiliar, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 lei ROL (peste 1 milion de euro la valoarea cursului de schimb de la acea data)", se arata in rechizitoriu. (Bogdan GALCA)
Voiculescu: "O aberatie, un cretinism"
In replica la acuzatiile DNA, seful conservatorilor Dan Voiculescu a comentat ca acestea reprezinta "o aberatie, un cretinism, o tampenie, o prostie a unor oameni necalificati care arunca cu noroi in oameni care au muncit toata viata".
Voiculescu a aratat ca stie de existenta acestui dosar "de cand au inceput sa-l faca". "Daca se dovedeste ca nu este vorba de spalare de bani, nimeni nu e vinovat de la DNA. Dar acum va garantez ca de data aceasta cineva va fi vinovat daca se dovedeste ca acuzatiile de spalare de bani nu sunt adevarate", a mai comentat liderul conservatorilor. Acesta a amenintat ca va depune plangeri penale impotriva celor de la DNA. Voiculescu a mai spus ca in adresa nr. 00119 din 6 martie 2007, de la DNA, se afla "elemente de politie politica pe care o practica Daniel Morar, in coordonarea Monicai Macovei si a lui Traian Basescu". De altfel, inainte de a fi facut public anuntul DNA in cazul Dan Voiculescu, acesta a sustinut intr-o conferinta de presa ca seful DNA Daniel Morar a facut demersuri la SRI pentru a afla legaturile personale, de afaceri, telefoanele fixe si mobile folosite de Camelia, Corina si Dan Voiculescu, cu scopul de a-l santaja pe el. "Ii somez sa-mi lase familia in pace. Va fi scandalul secolului daca va continua politia politica!", a mai spus Voiculescu, intr-o conferinta de presa, acuzandu-i totodata pe Basescu si Macovei de implicare in acest caz. "Era vorba de doua ipoteze posibile, fie ca Daniel Morar stia ca persoanele erau urmarite si vroia informatii, fie nu stia, dar sugera ca aceste persoane sa fie urmarite, fara niciun mandat", a mai aratat Voiculescu. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.