Europenii ne-au prins din nou cu cioara vopsita. Fabricile de produse lactate au trisat, dar au fost prinse dupa numai trei luni.

Mai multe fabrici au declarat la finalul anului trecut ca dupa aderarea la UE vor procesa lapte conform standardelor europene. La primul control al expertilor Comisiei Europene, procesatorii au fost prinsi ca utilizeaza lapte neconform. Doar sapte unitati si-au respectat angajamentul.

Pentru a putea vinde pe Piata Comuna, unitatile romanesti trebuie sa foloseasca numai materie prima care sa corespunda cerintelor europene. Intrucit doar o mica parte din laptele produs in Romania este conform cu acestea (15%), fabricile de lactate trebuie sa-si dezvolte doua linii de productie. Astfel, una dintre linii trebuie sa foloseasca laptele de calitate superioara, iar produsele sa fie vindute in UE, iar cealalta linie sa utilizeze lapte neconform, produsele urmind a fi comercializate in Romania. „In toamna anului trecut, 24 de procesatori au declarat pe proprie raspundere ca indeplinesc normele europene si ca vor prelucra lapte conform. Insa, in luna martie, cind a avut loc auditul european, s-a constatat ca 17 dintre fabrici foloseau de fapt lapte neconform", a spus presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Marian Avram.

Se trece la perioada de tranzitie

In aceasta situatie, unitatile respective vor trebui sa apeleze la o perioada de tranzitie de trei ani pentru a-si putea valorifica produsele pe Piata Comuna. „Fabricile au doua variante, fie inchid portile, fie trec la perioada de tranzitie", a spus Avram.

In Romania sint 278 de fabrici de procesare a laptelui, dintre care doar 96 corespund standardelor europene, a spus presedintele ANSV. In cazul unitatilor de procesare a carnii rosii, din totalul de 357, doar 101 sint la nivel european, iar din cele 56 de unitati de prelucrare a carnii de pasare, 35 corespund normelor europene. La peste, din 27 de unitati, 19 indeplinesc cerintele.