Victimele erau exploatate in conditii mizere, fiind chiar batuti si amenintati. Procurorii DIICOT Maramures i-au retinut pe Gheorghe Hrihorisan, Vasile Lemac si Sandu Vasile, cercetati pentru constituirea unui grup infractional organizat "in vederea
Victimele erau exploatate in conditii mizere, fiind chiar batuti si amenintati. Procurorii DIICOT Maramures i-au retinut pe Gheorghe Hrihorisan, Vasile Lemac si Sandu Vasile, cercetati pentru constituirea unui grup infractional organizat "in vederea traficarii de persoane in scopul exploatarii acestora". Ulterior, Tribunalul Maramures a admis propunerea procurorilor de arestare preventiva a celor trei pentru 29 de zile. Totodata, judecatorii au mai dispus arestarea, in lipsa, a unui al patrulea membru al retelei, Vasile Ulgea, acuzat de aceeasi fapta. Potrivit anchetatorilor, inca din 2005 inculpatii "au constituit si au sprijinit continuu o grupare infractionala cu caracter de criminalitate organizata, bine definita si structurata, alcatuita din cetateni romani si ucraineni, avand ca scop racolarea de persoane".
Amenintati si batuti
Membrii retelei ii exploatau pe romani, fortandu-i sa munceasca fara a primi vreun ban si fara a li se asigura conditiile minime de subzistenta. In plus, victimele erau in permanenta amenintate sau batute. Recrutarea victimelor se facea prin anunturi in diverse ziare locale, care prezentau oferte de munca bine platite in Cehia. Cei interesati sunau la un numar de telefon mobil ce apartinea, de regula, racolatorului din zona respectiva. "Atunci cand acesta se asigura ca exista suficiente persoane pentru formarea unui grup de circa opt-zece barbati, acestora li se fixa reperul pentru intalnire, dupa care racolatorul zonal ducea victimele la Sighetul Marmatiei sau la Satu Mare, percepand o taxa de o suta de euro de la fiecare. La destinatie, partile vatamate erau predate inculpatilor Hrihorisan si Lemac, care le imbarcau in mijloace de transport sau le asigurau cazarea pana la plecarea spre Cehia", au precizat autoritatile romane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.