Selectionerul duce nationala la Craiova pentru meciul cu Olanda. Suporterii din Capitala nu par prea afectati de aceasta decizie si isi amintesc de grosolaniile fotbalistilor.

Patit rau in Capitala, acolo unde publicul i-a cerut demisia in repetate rinduri, Victor Piturca se vede pe cai mari dupa egalul de la Rotterdam si continua rafuiala cu suporterii bucuresteni ai nationalei. Luni noapte, la „Nasul", selectionerul a fost categoric: „Nu, nici nu se pune problema sa jucam cu Olanda la Bucuresti. Nu iau in calcul aceasta solutie din cauza rivalitatilor de acolo, care creeaza o atmosfera ostila nationalei. Mergem numai unde sintem respectati si doriti". Craiova ar parea favorita, dar nici Constanta nu este o varianta de ignorat.

Bucurestiul nu uita si nu iarta

Solutia olteneasca este subreda din cauza conditiilor proaste de cazare din oras, nici un hotel din oras neridicindu-se la pretentiile unei echipe de talia Olandei. In plus, gazonul este prost, iar lucrarile de reparare nu au inceput inca, desi Mititelu promite investitii de doua milioane de euro. Mihnea Ionescu, unul dintre liderii galeriei dinamoviste, a explicat de ce bucurestenii au reactionat dur la ultimele meciuri ale echipei nationale: „Publicul din Bucuresti a jignit jucatorii pentru atitudinea lor lipsita de combativitate. Dupa ce a ajutat nationala in atitea campanii victorioase, publicul din Bucuresti a devenit pretentios si intransigent. Conflictul nu e nou, nu putem sa uitam degetul aratat de Stelea in partida cu Paraguay in 1998, plus alte jigniri venite de la fotbalisti si de la Dinamo, si de la Steaua. In plus, ei nu mai vin sa ne salute dupa meciuri la care ii incurajam, iar publicul e sensibil la asa ceva. La tara, da, se poate sa se tolereze asa ceva".

Liderul galeriei Rapidului, Stefan Petre, crede ca publicul din Bucuresti este superior celui din provincie. „Nationala e a tuturor si e un lucru bun sa joace si in provincie, dar atmosfera din Bucuresti nu se compara cu cea din tara. Publicul asteapta si o calificare, poate din cauza asta au aparut si mici probleme pe stadion", considera seful suporterilor din Giulesti, stadion pe care selectionerul Victor Piturca a fost contestat vehement in urma infringerii cu Olanda.

„Putem intimida Olanda"

Surprinzator, nici fanii olteni nu par incintati de favoarea facuta de selectioner. „Nu uitam ca echipa nationala a venit la Craiova doar atunci cind a avut nevoie, cind fost injurata in Bucuresti. Pentru Victor Piturca si pentru jucatorii tricolori am putea trece insa peste acest aspect, pentru ca la Craiova exista o alta mentalitate decit in Bucuresti. Noi nu injuram jucatorii la meciurile echipei nationale. Pentru noi echipa nationala este un lucru sfint. In plus, ii asiguram pe adevaratii suporteri ai echipei nationale care sustin echipele din Bucuresti ca pot veni fara probleme la Craiova. Cu totii trebuie sa fim alaturi de tricolori, fara a tine cont de rivalitatile ce apar atunci cind se intilnesc echipele de club. Craiova este capitala suporterilor si cred ca la meciul cu Olanda ar trebui sa se mareasca si capacitatea stadionului pentru a intra toti suporterii. Sint convins ca vom crea o atmosfera infernala pentru adversari. Putem intimida Olanda", a declarat Irinel Coanda, alias Charlie, presedintele Asociatiei Suporterilor Olteni, liderul factiunii Sezione Ultra.

Austria vrea sa impoziteze participantii la Euro 2008 In cazul in care se vor califica la turneul final al Euro 2008, tricolorii vor plati impozitele pentru primele incasate de la FRF in Austria. Conform ministrului finantelor din aceasta tara, cele doua gazde ale turneului, Austria si Elvetia, vor negocia in urmatoarele luni un plan si-l vor prezenta la UEFA pentru a vedea care vor fi modalitatile prin care se vor aplica aceste taxe. In timpul CE 2004, din Portugalia, gazdele au permis fotbalistilor sa plateasca impozite in tarile lor de origine, fara sa perceapa alte taxe. UEFA i-a anuntat pe organizatorii Euro 2008 ca ar trebui sa urmeze modelul portughezilor, dar ambele tari au refuzat propunerea forului european. Delegatul guvernului elvetian, Benedikt Weibel, a spus ca astfel de taxe ar fi ilegale in Elvetia si a precizat ca se bucura ca UEFA vrea sa respecte legile din tara sa. (V.D.)