Ministrii Justitiei, Educatiei si de Interne au un numitor comun: prietenia cu deputatul PNL Relu Fenechiu. Omul de afaceri iesean isi lauda si isi sustine cei trei prieteni si fosti angajati pe care a reusit sa-i faca ministri in noul guvern restructurat, care a primit aseara votul Parlamentului.

Noul guvern a adus in prim-plan un om care pare foarte influent in PNL, Relu Fenechiu, dat fiind faptul ca si-a impus citiva oameni in actualul Executiv. Cum va vedeti in aceasta situatie?

Sint membru PNL din 1996 si in toata aceasta perioada am avut rezultate bune. In toata aceasta activitate am insistat pentru promovarea tinerilor in politica…

Incidentul Prisecariu

Ce inseamna rezultate bune? Ati candidat la Primaria Iasiului si ati pierdut…

Am candidat in 2004 intr-o situatie de criza, cind PNL Iasi, cu doua luni inaintea campaniei, a ramas fara presedinte si fara candidat pentru primarie. Eram un tinar necunoscut in politica. Dar nu numai asta. Faptul ca am promovat tineri mi-a adus si insatisfactii, dar si multe satisfactii.

Ce insatisfactii?

De exemplu, am avut acea situatie dezagreabila, am putea spune, in care prefectul de Iasi, un tinar foarte performant, a fost implicat intr-un scandal de coruptie.

Il stiati bine?

Il stiam si il stiu bine.

Ce credeti ca s-a intimplat cu el?

Mi-e greu sa spun, mai ales ca nu s-a terminat un proces. Dupa parerea mea, a fost o inscenare.

Mizati pe nevinovatia lui?

Da, si datorita probelor pe care le-am vazut la dosar.

Cind le-ati vazut?

Le-am vazut dupa ce dosarul a fost trimis in instanta. Au fost publicate in multe ziare. Ei, cred ca acum nominalizarile din guvernul Tariceanu sint in continuare rodul acestei promovari a tinerilor de valoare. Si vreau sa va spun un lucru cu maxima sinceritate: in numirea lui Tudor Chiuariu in functia de sef al Departamentului de Lupta Antifrauda am avut o influenta foarte mare. Eu am fost cel care l-am recomandat. L-am prezentat ca pe un tinar avocat cu calitati incontestabile si care poate face un viitor si in politica, si in actul de justitie al politicii. Dar de aici incolo, el cred ca e singurul „vinovat" de faptul ca a ajuns ministru si asta se datoreaza performantelor extraordinare pe care le-a avut.

„Nu l-am propus eu pe Chiuariu la Justitie"

Ati avut opozitie in partid la numirea domnului Chiuariu. Ludovic Orban a spus ca vectori de imagine ai partidului, precum Norica Nicolai si Crin Antonescu, nu se gasesc in Guvern. Cum vedeti aceasta contra?

Da, i-am spus atunci lui Ludovic Orban ca nu e obligatoriu ca parerea lui sa fie cea corecta. Daca ar fi prim-ministru, ar fi el in masura sa faca nominalizarile.

Dar pentru pozitia de ministru cine l-a propus?

Dupa parerea mea, Calin Popescu Tariceanu.

E o parere? Nu aveti informatii in acest sens?

Nu am informatii, dar nu i-am propus eu lui Calin Popescu Tariceanu sa-l numeasca pe Tudor Chiuariu ministru al Justitiei. Cred ca au cintarit foarte mult consultarile cu reprezentantii Comisiei Europene.

Premierul s-a consultat cu…

Cred ca s-a consultat… De fapt, am mai avut discutii, va dati seama, in forurile partidului, in care premierul s-a exprimat spunind ca a fost la Bruxelles si acolo s-au exprimat aprecieri la adresa sefului DLAF.

In sensul ca e apreciat ca sef al DLAF sau ca e agreat ca ministru al Justitiei?

Nu, nu… Nu stiu… Ca sef al DLAF la ora aceea. In acest moment, eu n-am discutat cu premierul ce l-a determinat sa-l numeasca. Ar fi fost si anormal. M-am bucurat si-atit.

E zona cea mai sensibila in care se schimba un ministru, stim bine si de ce, ce ne putem astepta ca se va intimpla in acest domeniu?

Vreau sa va spun ca Tudor Chiuariu e singurul ministru care a venit cu un program complet, obiective si termene.

Cum ar suna aceste obiective si termene?

Pina la data de voi face acest lucru… Nu sint specialist in domeniul juridic si nu ma intrebati de…

Nu e vorba despre tehnicalitati juridice. Dar sint citeva zone care au stirnit aprigi dispute, nu numai pentru specialisti…

Adica?

De exemplu: maniera de numire a procurorului general si a sefului DNA. Se va schimba ceva aici?

Vreau sa stabilim un lucru: strategia de organizare si de functionare a Ministerului Justitiei si a sistemului judiciar e un domeniu la care chiar nu ma pricep.

Dar partidul are un punct de vedere?

S-ar putea sa aiba, dar prin reprezentantii sai in Comisiile juridice. Cu mine discutati orice problema de administratie publica, de la numarul de judete din Romania pina la numerele legilor din domeniu…

Dar semnalul politic este important totusi…

Despre semnalul politic privind strategia in domeniul juridic cred ca e bine de acum sa-l intrebati pe Tudor Chiuariu.

N-ati vorbit cu el despre ce urmeaza sa faca?

Am vorbit cu Tudor Chiuariu chestiuni despre modul in care sa abordeze urmatoarele zile.

Ce sfaturi i-ati dat?

Cred ca e bine sa ramina intre noi sfaturile pe care i le-am dat.

Adica avem a ne astepta la o schimbare de atitudine fata de presa, bunaoara?

Nu, Doamne fereste. In schimb, l-am sfatuit sa nu se arunce in toate discutiile cu presa in prima parte a activitatii lui, cel mai bine e sa mearga la Ministerul Justitiei, sa se puna la punct cu tot ce este acolo, adica sa ceara un ragaz de la dumneavoastra.

Inginerul de la Educatie

Cristian Adomnitei. O alta reusita a dvs.

E o nuanta aici. Daca despre Tudor Chiuariu se poate spune ca l-am promovat, si nu mi-e rusine sa spun acest lucru, Cristian Adomnitei era in PNL in momentul in care eu am ajuns acolo si avea deja o cariera. Adomnitei a fost totusi cel mai bun student in anul lui la Constructii…

De perioada in care era student se leaga un episod destul de controversat…

Controversat? Stiti ce inseamna episod controversat? Ca stiu ce vreti sa spuneti…

A votat in senat pentru desfiintarea cantinei din Complexul ,,Tudor Vladimirescu’’, pentru a se face un mall, apoi a fost angajat de cel in favoarea caruia a votat.

Scrieti acest lucru pe care eu va intreb acum: ati fost la Iasi? Va place mall-ul?

Dar nu asa se pune problema.

De ce nu se pune asa? Considerati ca trebuia sa mai ramina acea cantina? In zilele noastre? Mie mi se pare ca a avut o viziune extraordinara.

Eu zic ca a votat intr-un fel, si-apoi a fost angajat de cel in favoarea caruia a votat. Putea macar sa se abtina… Poate aici intelegem diferit, presa si politicienii, notiunea de conflict de interese…

Nu consider conflict de interese faptul ca a votat un lucru si dupa doi ani s-a intimplat sa fie angajat la acea persoana.

Lasam in urma acest episod. In premiera, avem un inginer constructor la Ministerul Educatiei. E o mica revolutie aici?

V-as intreba ce facultate ati terminat…

TCM…

Si totusi sinteti jurnalist…

Dar nu conduc o administratie. E decizia patronului sa ma angajeze sau nu.

E altceva aici. Foarte multa lume ar trebui sa inteleaga ca, pentru a conduce orice institutie din lumea asta, ar trebui sa fii manager. Nu trebuie sa fii specialist in domeniul pe care il conduci.

Dar trebuie sa-l cunosti…

De acord, dar e foarte simplu sa cunosti un domeniu.

Care este experienta domnului Adomnitei in domeniul educatiei?

Vreau sa va spun ca eu conduc una din… Am condus, ca acum nu mai conduc, una dintre cele mai puternice firme de constructii din Iasi, am condus-o in opozitie, intr-o perioada in care nu aveam absolut nici un fel de acces la lucrare pe bani publici.

Dar acum aveti?

Am facut o socoteala: 4 la suta din totalul lucrarilor pe 2006 au fost pe bani publici.

Vad ca aveti tendinta de a confunda zona privata, in care fiecare e pe picioarele lui, cu zona aceasta publica…

Da, pentru ca realitatile sint aceleasi.

Da, dar in zona publica nu cel care numeste risca…

Eu cred ca e mai bine asa.

Asa cum?

Sa fie un ministru care nu a fost implicat direct in activitatea didactica. Au fost multi ministri ai invatamintului care au avut o idee si au tinut de ea si, din cauza asta, la fiecare ministru s-a schimbat sistemul de invatamint si elevii nu mai stiu ce si cum sa invete.

Cu ce vine domnul Adomnitei in toata aceasta bulibaseala din educatie?

Vine cu un nou concept. Acela de a avea o colaborare foarte generoasa cu autoritatile, cu asociatiile profesionale, cu sindicatele. Am discutat cu el si mi-a spus acest lucru. Si toate aceste foruri la un loc il vor ajuta sa-si faca o idee si un concept poate mult mai generoase decit daca ar fi venit cu o idee clara, gindita de acasa.

„Pe David mi-l asum ca prieten"

Pare putin cam utopica aceasta ambitie, pentru ca sint interese clar divergente: cei care au promovat reforme in educatie au avut de intimpinat rezistenta inversunata a sindicatelor.

Eu va propun sa asteptam ceva timp si sa vedem dupa aceea ce va face.

Cit timp credeti ca-i va lua dlui Adomnitei sa se familiarizeze cu sistemul?

Haideti sa asteptam, nu cred ca sint cel mai in masura sa va dau raspunsul.

Domnul Cristian David. Atribuit, de asemenea, lui Relu Fenechiu. Vi-l asumati sau nu?

Mi-l asum ca prieten si ca om ale carui calitati i le recunosc. Doar atit.

Fisa biografica Nascut in 1965, la Darmanesti, Bacau. Absolveste, in 1990, TCM la Iasi, an in care infiinteaza firma Fene Grup. Devine membru PNL in 1996, pentru ca, in 1998, sa devina vicepresedinte al filialei municipale Iasi. Intre 2000 si 2004 a fost consilier judetean PNL si vicepresedinte al organizatiei judetene a partidului. Din 2004 conduce filiala judeteana, an in care candideaza, fara succes, la Primaria Iasi. Din decembrie 2004 e deputat PNL de Iasi, presedinte al Comisiei pentru administratie publica.

Blugi, adidasi si patura-n geam Identificati vreo asemanare intre dvs. si Traian Basescu?

Nu, n-am nici chelie, nu ma uit nici strimb si nu-mi place nici sa distrug, mie-mi place sa construiesc.

Va dau citeva cuvinte-cheie: blugi, adidasi, video la Fenechiu cu patura in geam. Cum va amintiti vremurile din facultate?

Da, au fost vremuri in care imi asiguram existenta. Cred ca nu multi stiu ca n-am avut sansa, cum au avut altii, sa primeasca bani de la parinti pentru a se intretine la facultate. Si eram intr-o perioada in care aceste lucruri se faceau cu patura-n geam. Dovada faptului ca am reusit sa performez e ceea ce am facut dupa 1990. Am plecat in afaceri cu 200 de dolari imprumutati de la un coleg de facultate.

Asa zicea si Catarama sau Tariceanu, ca a plecat de la o motocicleta vinduta sau de la un televizor color…

La mine se poate proba.