"Guvern pentru cetatean"
Premierul Tariceanu a sustinut ieri in fata plenului reunit al Parlamentului, la votul pentru restructurarea Cabinetului, ca noua formula guvernamentala nu este una de criza, menita sa pregateasca alegeri anticip
"Guvern pentru cetatean"
Premierul Tariceanu a sustinut ieri in fata plenului reunit al Parlamentului, la votul pentru restructurarea Cabinetului, ca noua formula guvernamentala nu este una de criza, menita sa pregateasca alegeri anticipate. El le-a promis deputatilor si senatorilor ca va veni periodic in Parlament pentru a discuta proiecte privind integrarea europeana. "Nu suntem un Guvern al improvizatiei, al propagandei si al populismului costisitor pentru dezvoltarea societatii. Nu suntem un Guvern al luptei politice. Nu suntem un ring de bataie, ci o echipa care va munci mai mult. Nu ne vom consuma in scandaluri care sa amane decizii importante pentru tara. Suntem o echipa care are energie si prospetime, care ramane consecventa ofertei electorale a PNL de la alegerile din 2004. Chiar vrem si putem sa facem politica de miliarde de euro pentru Romania si nu scandaluri de doi bani", a spus Tariceanu. El nu a uitat sa faca trimitere la recentele dispute politice, insistand ca noul Executiv va fi strain de eventuale atitudini politice sterile. "Un element cheie al restructurarii pe care vreau sa-l punctez este ca genul de retorica politica cum ar fi: "Ce cauta ungurii in Guvern? Ce face blonda de la stiu eu ce partid? Sau pe ce portar de minister se mai supara presedintele?" nu face parte din agenda Guvernului restructurat. Acest Guvern este construit pentru a gestiona doar problemele reale ale cetatenilor", a precizat Tariceanu. Premierul a precizat ca isi asuma raspunderea pentru Guvernul propus si i-a invitat pe parlamentari sa isi asume la randul lor raspunderea pentru "a proteja Romania de riscuri reale", aratand ca instabilitatea politica din ultima perioada a diminuat si - daca va continua - va diminua in viitor capacitatea Executivului de a mentine ritmul integrarii la UE. "Nu putem vorbi de o reforma totala a justitiei in acelasi timp cu mentinerea unor controverse cu institutiile care fac actul de justitie. Nu putem face si guvernare, si scandaluri in acelasi timp", a spus seful Guvernului.
Multumiri pentru PD
El a multumit colegilor din PD pentru modul in care au contribuit la succesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aratand insa ca singura solutie pentru a se putea iesi din blocaj si valorifica aderarea la UE este restructurarea Guvernului in forma propusa. "Este o decizie pe care am cantarit-o cu mare atentie, lucru care se vede si din argumentele pe care le-am prezentat. De-asta nici nu m-am grabit sa o anunt. Concluzia cu care mi-am incheiat analiza asupra situatiei actuale din Romania este evidenta: un vot impotriva restructurarii Guvernului ar echivala cu un vot impotriva finalizarii integrarii europene a Romaniei", si-a incheiat Tariceanu discursul sustinut in plenul Parlamentului. (Razvan GHEORGHE)
Boc: Tariceanu a instaurat regimul bananier
"Premierul Tariceanu poate fi asimilat in sens politic unui uzurpator de putere, pentru ca detine ceea ce nu merita si ceea ce nu a castigat pe merit din punct de vedere politic. Alianta DA este singura forta politica abilitata de cetateni sa guverneze intre 2004 - 2008, dar domnul Tariceanu a intors Alianta si a preferat sa coopteze PSD la guvernare, ceea ce reprezinta o ofensa la adresa electoratului", a spus ieri Emil Boc.
Liderul PD a tinut sa mai explice o data ca scoaterea democratilor de la guvernare reprezinta o sfidare la adresa electoratului, care a votat in 2004 Alianta DA "Una a dorit electoratul si altceva doreste premierul Tariceanu. Asa ceva se poate face numai in sistemele dictatoriale, in regimurile bananiere unde se vinde si se cumpara pe banane orice. Din nefericire, in Romania se inregistreaza un regres la capitolul democratie, o intoarcere in trecut, la un sistem care aminteste de practicile regimului totalitar de dinainte de 1989", a mai spus Boc. Pe de alta parte, liderul PD a anuntat ca se asteapta ca toti secretarii de stat ai PD sa se retraga din functii, dupa trecerea partidului in Opozitie. In acelasi timp, referindu-se la directorii serviciilor descentralizate, Boc a spus ca ramane la latitudinea acestora daca raman sau nu in functii. Activistii cu functii din teritoriu ai PD s-au hotarat insa si nu renunta la posturi. Mai mult, unii lideri democrati din teritoriu le-au transmis colegilor care ocupa functii de conducere in institutiile publice locale sa nu cedeze in fata presiunilor politice. In ce priveste o eventuala colaborare PNL-PSD in teritoriu, lucrurile nu sunt foarte clare. In multe judete disensiunile in plan local intre cele doua partide fac imposibila o coalitie. (Carmen EPURAN)
Geoana: Kievul, oglinda nefasta a Bucurestilor
Liderul PSD Mircea Geoana a incercat, in cuvantul sau, sa justifice sustinerea pe care partidul sau o acorda noului Cabinet, afirmand ca "PSD a actionat cu responsabilitate pentru deblocarea crizei grave in care tara se afla". Insa in febra argumentatiei pro-stabilitate, Geoana a scapat si o comparatie defavorabila demersului pesedist.
"Astazi, la Kiev, parca intr-o oglinda nefasta cu ce se intampla la Bucuresti, presedintele Ucrainei incearca sa dizolve parlamentul acestei tari. Si acolo a fost o revolutie portocalie", a spus seful PSD. In discurs, Geoana a mentionat ca votul parlamentarilor pesedisti nu este un vot de incredere sau un cec in alb. El a avertizat ca formatiunea sa va fi extrem de vigilenta in ceea ce priveste activitatea noului guvern si intransigenta atunci cand promisiunile facute nu vor fi onorate. Geoana a facut apel la premierul Tariceanu sa inceteze atacurile asupra alesilor locali ai PSD, solicitand, de asemenea, incetarea legitimarii actiunilor politice prin demonizarea PSD. Liderul PSD a promis ca, daca noul guvern restructurat nu va reusi sa atinga, la nivelul anului 2007, o rata de absorbtie a fondurilor europene de minimum 15-16%, atunci activitatea sa va fi un esec si votul PSD va fi in consecinta, la proxima ocazie. Geoana a apreciat ca premierul Tariceanu isi va gasi un loc relativ stabil, prin votul acordat de Parlament, in timp ce presedintele Traian Basescu va parasi, probabil, peste cateva saptamani, scena politica. Seful PSD a mai cerut Executivului sa nu politizeze Legile sigurantei, sa definitiveze strategia post-aderare si strategia energetica, iar premierului i-a solicitat sa promoveze ambasadori profesionisti. Nu in ultimul rand, Geoana a indemnat la incetarea presiunilor asupra Curtii Constitutionale. In finalul discursului, Geoana a tinut sa-i consoleze pe democrati, urandu-le bun venit in Opozitie. (O.B.)
C.V. Tudor:"O adunatura cu prezente ridicole"
Vadim Tudor a explicat ieri ca PRM nu voteaza noul Guvern "minoritar, minor si misogin" propus de premierul Tariceanu si i-a avertizat pe parlamentarii care sustin noul Executiv "sa se astepte la reactii devastatoare" din partea lui Traian Basescu.
"Il transformati (pe Basescu - n.r.) in victima si romanii simpatizeaza cu victimile!", le-a spus Tribunul senatorilor si deputatilor, dupa care a facut apel la "iubitorii de tara din PNL si PSD sa nu se sinucida politic si sa voteze impotriva Guvernului".
Peremistul a spus ca noul Guvern este "o adunatura cu prezente ridicole" si misogin pentru ca nu are in componenta sa nici o femeie. Vadim a mai spus ca PRM nu are relatii bune cu PD, dar ca "este mai mare rusinea" sa fie eliminat din Executiv "un patriot ardelean ca Vasile Blaga". Liderul PRM l-a criticat pe premierul Tariceanu pentru pastrarea UDMR la guvernare si pentru ca are consilieri israelieni. "Daca sunteti maghiaro-dependent, de ce ati venit in Parlamentul Romaniei pentru investitura, de ce nu va duceti in Parlamentul Ungariei?", i-a spus Vadim Tudor lui Tariceanu. Tribunul a mai spus ca a primit informatii ca alti parlamentari ai Opozitiei, in afara de cei ai PSD, au negociat cu premierul Tariceanu ca voteza Guvernul, daca Puterea sustine suspendarea presedintelui Traian Basescu. (R.I.P)
PD vede o lovitura de palat
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a anuntat ieri ca PD a preferat sa nu participe la votul dat Guvernului restructurat, pentru ca el este rezultatul unei "lovituri de palat". Radulescu a sustinut ca premierul Calin Popescu Tariceanu a incalcat Protocolul Aliantei DA, pentru ca nu a consultat PD atunci cand a format noul Guvern. Deputatul PD a mai spus ca formarea noului Guvern reprezinta o incalcare si o deturnare a vointei electoratului din 2004. Potrivit lui Radulescu, guvernul propus de Tariceanu este "inacceptabil" pentru ca este ilegitim, fiind propus doar de PNL, nu de Alianta. (D.I.)
Pacuraru, fara geamuri la birou
Un revolutionar nemultumit ca Paul Pacuraru a fost nominalizat pentru conducerea Ministerului Muncii a spart ieri geamurile biroului senatorial pe care Pacuraru il are la Galati. Ioan Grigorescu a spart geamurile strigand ca acesta nu merita sa fie ministru al Muncii deoarece nu a muncit niciodata si doar i-a manipulat pe ce din jur. Barbatul a scris pe peretii sediului PNL "U.S.", explicand mesajul ca pe o abreviere de la "uscaturi securiste". Liderii organizatiei PNL au anuntat Politia, care a sosit in scurt timp la fata locului, conducandu-l pe Grigorescu la sectie. "Sefa cabinetului senatorial a refuzat sa depuna plangere penala, spunand ca nu este pentru prima oara cand acesta sparge geamurile PNL. Cel in cauza a fost audiat, sanctionat cu 500 lei, dupa care a fost lasat liber", a declarat Cristina Tatulici, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Galati, citat de Mediafax. (R.G.)
Hasotti: Boc e mic, dar e mare impostor
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti le-a spus vorbe democratilor si lui Traian Basescu in discursul sau. "De doi ani de zile, presedintele doreste anticipate. Stim bine ca acest lucru nu este posibil, nu este necesar, nu este dorit. De ce presedintele doreste anticipate alaturi de PD? Pentru a elimina PNL din actul de guvernare. PD a facut in ultimele trei luni tot ce se poate ca sa iasa de la guvernare. S-a lamentat. Domnule Emil Boc, dumneavoastra sunteti un om mic, dar un mare impostor. Cel mai mare impostor!", a afirmat Hasotti, adaugand: "Ati ajuns sa luati aspirine cand Traian Basescu stranuta". "Aproape v-am luat de suflet pentru ca erati foarte aproape sa dispareti", le-a spus Hasotti democratilor. El a recomandat PD sa redevina un partid, iar democratilor sa nu mai fie "inganatorii" lui Traian Basescu. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.