Dupa ce a devenit proprietarul a 67,306% din capitalul social al FRUVIMED, cumparand legal actiuni de la Ministerul Agriculturii, Constantin Samson a fost inlaturat din firma, de un consiliu de administratie paralel fara nici o legitimitate. Cu eluda
Dupa ce a devenit proprietarul a 67,306% din capitalul social al FRUVIMED, cumparand legal actiuni de la Ministerul Agriculturii, Constantin Samson a fost inlaturat din firma, de un consiliu de administratie paralel fara nici o legitimitate. Cu eludarea flagranta a legilor tarii, directorii si membrii asociatiei PAS, asistati de administratorul judiciar Fanica Constantin, l-au lasat pe acesta fara actiuni, cu toate ca salariatii nu detineau decat 11,878% din societate. Pe urma au inceput sa intocmeasca acte false, raportand investitii si imprumuturi fictive, in scopul dobandirii frauduloase de noi actiuni.
Asa se face ca actionariatul a fost modificat, salariatii ajungand sa detina, prin inginerii financiare situate dincolo de lege, 89,861% din capitalul social al FRUVIMED. In topul actionariatului astfel falsificat, directorul de marketing, Paris Carapid, a devenit peste noapte actionar majoritar. Acesta ar fi adus bani de acasa cu sacosa, pentru a investi in societate. In realitate, intreaga masinatiune a fost pusa la cale pe baza unor falsuri flagrante, operatiuni de spalare de bani, si bancruta frauduloasa. In aceasta escrocherie pana si statul a fost furat, participatia SIF Transilvania la capitalul social fiind diminuata ilegal de la 20,816% la doar 10,139%. Pentru a scapa de rigorile legii, grupul constituit in vederea comiterii de infractiuni economice, format din Aurel Seitan - director general, Gheorghe Sorici - director economic si Paris Carapid l-au atras in societate pe fostul director al SRI, Virgil Magureanu. "Sarpele" i-a invatat pe impostori cum sa intocmeasca un contract fals de prestari de servicii, astfel incat statul sa poata fi furat mai bine. In acest sens, semnatura sa pe procesul-verbal al AGA FRUVIMED, in calitate de administrator, este o dovada de necontestat.
Puci supravegheat de administratorul judiciar
SC FRUVIMED Medgidia, judetul Constanta, a fost privatizata in decembrie 2000 de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA). Membrul PAS, Constantin Samson, a achitat 50% din valoarea contractului, restul urmand a fi platit in termen de cinci ani. Lucru care s-a si intamplat. Asociatia PAS a decis ca, dupa plata tuturor obligatiilor, participatia cumparata, de 79.184% din FRUVIMED, sa fie impartita astfel: 85% - Samson si 15% oamenii muncii, care n-au investit nici un leu in aceasta privatizare. In 2002, firma a intrat in reorganizare judiciara, dar ratele datorate MAA au fost achitate in totalitate, ba chiar in avans, de actionarul majoritar. In tot acest timp, Samson a mai platit o multime de facturi ale FRUVIMED pentru motorina, insecticide, utilitati si obligatii restante la diverse bugete. In momentul in care datoriile au fost achitate, societatea fiind salvata de la faliment, tripleta infractionala Seitan-Sorici-Carapid s-a gandit sa se descotoroseasca de actionarul majoritar. La aceasta masinatiune, administratorul judiciar SC FAIR&FULL CONSULTING SRL Constanta, prin Fanica Constantin, a avut un rol esential. Depasindu-si cu mult competentele, respectiva s-a erijat ilegal in avocatul pucistilor, intervenind chiar si la unii prieteni din Justitie pentru acoperirea ilegalitatilor gastii pe care o reprezenta. Interesul Fanicai era unul major. In cazul in care FRUVIMED, apartinand in majoritate lui Constantin Samson, ar fi iesit din reorganizare judiciara, societatea pe care o reprezenta ar fi ramas fara obiect de activitate. Si FAIR&FULL ar fi ramas fara onorariul de circa 8% din vanzarile societatii pe care o administra.
Investitii fictive depistate de ADS
Asociatia PAS FRUVIMED trebuia sa raporteze MAA, ulterior Agentiei Domeniilor Statului (ADS), investitiile efectuate in societate, potrivit Contractului de vanzare-cumparare de actiuni din decembrie 2000. Si pentru ca nu cheltuise vreun leu in acest sens, directorii autoinstalati s-au apucat de falsuri, sub directa supraveghere a noului administrator, Virgil Magureanu. Astfel, au raportat catre ADS investitii, pe cat de fictive, pe atat de halucinante, in suma de miliarde de lei.
In adresa din 12.02.2004, ADS raspunde asociatiei PAS precum ca: "dosarul cu documente justificative este incomplet si nu respecta cele solicitate". Mai exact, facturile privind achizitionarea unor mijloace fixe si devize de lucrari fictive n-au avut la baza vreun contract de prestari de servicii, dovada clara a faptului ca au fost intocmite din burta.
Falsuri grosolane pe ordinea de zi
Din raportarile false intocmite de PAS Medgidia, si avizate ca legale de administratorul judiciar Fanica Constantin, ADS a retinut mai multe aspecte ciudate.
Valoarea investitiilor raportate ca realizate a fost de 11.331.289.607 lei, iar gasca Seitan-Sorici-Carapid a prezentat facturi false in valoare de 406.938.151 lei si devize in valoare de 4.434.037.393 lei. Deci, dintr-un foc reiese un minus de 6.490.314.063 lei, care n-a putut fi justificat in vreun fel. De asemenea, "parte din activitatile cuprinse in devizele de lucrari prezentate nu fac obiectul angajamentului investitional asumat prin Contractul de vanzare-cumparare de actiuni, ele referindu-se la activitati de intretinere a terenului, facand obiectul obligatiilor ce decurg din prevederile Contractului de concesiune". ADS a mai comunicat falsificatorilor ca, din documentatia transmisa nu reiese ca asa-zisa investitie ar fi fost realizata din surse proprii ale cumparatorului de actiuni. Totodata, de la dosar mai lipseau "raportul comisiei de cenzori privind confirmarea realizarii investitiei si hotararea AGA FRUVIMED SA privind aprobarea investitiei, documente de altfel solicitate de noi in repetate randuri". In realitate, intentia falsificatorilor, asistati de Fanica Constantin, era aceea de a raporta mincinos realizarea unor investitii, dar si de a diminua numarul actiunilor detinute de Samson si SIF Transilvania.
La fel de interesant este ca directorii FRUVIMED au raportat ADS - probabil bazandu-se pe protectia venita din partea lui Virgil Magureanu - plantatii de vii si pomi care erau existente si chiar prinse in contabilitatea societatii. De asemenea, a fost raportata ca realizare majora confectionarea unor spalieri, care de fapt fusesera fabricati in anii '60 si amortizati de mult. Pe langa aceste facturi fictive au mai fost emise, tot in fals, avize de insotire si Note de Intrare-Receptie (NIR-uri) datate iulie 2004, ca sa se dea impresia ca FRUVIMED ar fi vandut PAS unele investitii, pe care Carapid le-a achitat cu bani cash. Total derutati de propriile falsuri, in urma AGA FRUVIMED din 7.08.2004, Carapid, Seitan si Sorici trec in procesul-verbal de sedinta investitii care nu sunt conforme cu NIR-urile si factura falsificata datata cu doar cinci zile inainte.
Fostul sef al PNA Constanta complice cu falsificatorii
In urma refuzului ADS de a recunoaste vreo investitie a PAS la SC FRUVIMED SA, cei trei impostori realizeaza inca un fals grosolan, ce face obiectul unor cercetari la DNA, care nu se finalizeaza de vreme indelungata.
Mai exact, intocmesc un Contract de prestari servicii lucrari de investitii-infiintari plantatii de vii si pomi, care de fapt erau cuprinsi de ani buni in contabilitatea societatii si dadeau roade. Acest contract fals, nr. 1120, este antedatat la 3.04.2001. Falsificatorii uita insa ca la acea data Constantin Samson facea parte din conducerea FRUVIMED si a PAS. Deci, n-ar fi fost niciodata de acord cu aceasta masluire a adevarului, in urma careia participatia sa la capitalul social al societatii ar fi fost diminuata. Mai mult, respectivul inscris este intocmit cu antetul nou al societatii, incluzand codul unic de inregistrare, care nu era in vigoare in 2001. La fel si codul postal din sase cifre, care a fost introdus abia in 2003, precum si prefixul telefonic al localitatii si codul postal, care au fost modificate dupa 2003, respectiv 2002. In acelasi timp mai sunt falsificate facturi din 2.08.2004, avize de insotire si NIR-uri din iulie 2004, ca si cum FRUVIMED SA ar vandut asociatiei PAS mai multe investitii. Si inca o dovada zdrobitoare a falsului, continuta in contract: "Decontarea costurilor realizarii investitiei se va face din surse proprii ale asociatiei PAS FRUVIMED SA Medgidia, pe masura constituirii lor, drept contributie a membrilor PAS FRUVIMED SA Medgidia, conform art. 18, al. 2 din Statutul asociatiei PAS FRUVIMED SA Medgidia". Numai ca aceasta prevedere statutara a fost introdusa in 2003, ea fiind inexistenta la data la care se spune ca ar fi fost incheiat Contractul de prestari servicii.
Fostul sef al PNA Constanta Ioan Otel, pe biroul caruia a ajuns dosarul privind falsificarea contractului nr. 1120, a incercat si el sa ia partea conducerii abuzive de la FRUVIMED. Explicatia acestuia, pentru justificarea falsului grosolan al celor trei impostori a fost urmatoarea: din greseala, pe prima pagina a contractului a fost varsata cafea, motiv din care s-a refacut prima pagina a acestuia, cu noul antet continand reperele actualizate ale societatii. Foarte bine, SC FRUVIMED Medgidia avea calitatea de prestator de servicii in acest contract, iar asociatia PAS era beneficiar. Deci, au existat cel putin doua copii ale respectivului contract. Intrebarea care se pune este: cafeaua s-a varsat pe ambele exemplare?
Seitan si-a vandut binefacatorul
La venirea lui Constantin Samson la FRUVIMED, Aurel Seitan (foto) nu mai lucra in societate. Viitorul actionar majoritar l-a reactivat pe acesta, numindu-l director general si presedinte al Consiliului de administratie, la data de 26.06.2002, si punandu-si toata nadejdea in el. In cursul anului 2003, Seitan a obtinut rezultate notabile, ce-i drept, situatia firmei imbunatatindu-se semnificativ. La 30 decembrie 2003, Seitan l-a anuntat pe binefacatorul sau ca FRUVIMED va intra curand in stare de faliment. Surprins, Samson a intrebat de ce, cata vreme stocurile de vinuri asigurau revigorarea societatii. Seitan i-a adus la cunostinta ca era vorba despre o datorie catre BCR, de trei milioane de USD, iar actionarul majoritar a reusit sa evite declansarea procedurii de faliment in ultimul moment. Era un semn clar ca lui Constantin Samson i se pregateste ceva, insa acesta nu si-a imaginat ca omul pe care l-a facut sef la FRUVIMED il va vinde.
"Falsurile" Sarpelui
Virgil Magureanu a fost numit, oarecum legal, administrator la FRUVIMED SA in septembrie 2004. Insa se pare ca "Sarpele" este artizanul cel putin al falsificarii Contractului de prestari servicii nr. 1120, care a avut loc cateva luni mai devreme. O dovada ce ne poate duce la atare concluzie este faptul ca, pe procesul-verbal al AGA FRUVIMED, in care se aproba respectivul contract falsificat si antedatat, se afla si pretioasa lui semnatura. Intervievat de presa, fostul director al SRI a sustinut ca, daca stia in ce se baga, n-ar mai fi calcat pe la Medgidia. El venise ca un factor de aplanare a situatiei conflictuale, si nicidecum sa-si dea girul pentru comiterea de infractiuni flagrante. Numai ca aceste declaratii pot fi contrazise cu acte-n regula. Din septembrie 2004 si pana in prezent au mai avut loc aproximativ zece sedinte ilegale ale AGA FRUVIMED SA, pe procesele-verbale intocmite aflandu-se si semnatura lui Magureanu.
Din FRUVIMED se fura pe rupte
Razboiul de la Medgidia a generat mai multe dosare civile si plangeri penale aflate de prea multa vreme in atentia procurorilor, dar nefinalizate. Pe de alta parte, tripleta impostorilor si administratorul judiciar fac totul pentru tergiversarea judecarii cauzelor. Acestia au ajuns sa recuze chiar si judecatori care, anterior, le-au dat castig de cauza. In paralel, din FRUVIMED SA se fura pe rupte. Totul sub atenta supraveghere a administratorului judiciar Fanica Constantin, care masluieste rapoartele lunare inaintate judecatorului sindic. Este de ajuns sa ne referim doar la vanzarea unei garnituri de tren plina cu vin, la pretul de 10.000 de lei/litrul, cost care nu-l acoperea nici pe cel de productie. Conducerea ilegala a FRUVIMED stie cu siguranta despre ce este vorba. Iar in curand vor sti, de asemenea, opinia publica si organele de cercetare penala, care nu se agita prea tare pentru trimiterea infractorilor in judecata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.