CNSAS a dat deja un verdict pentru Aspazia Cojocaru, judecatoare la Curtea Constitutionala: politie politica sub numele de cod Ana. Ea sustine ca a semnat doua declaratii cu numele sau mic, „Ana", pe care insa nu-l are in realitate.

In urma audierii de catre Colegiul CNSAS, pe 6 februarie, in cazul judecatoarei Aspazia Cojocaru, de la Curtea Constitutionala, s-a dat deja un verdict. Surse din CNSAS sustin ca acesta este de politie politica si se bazeaza pe doua note informative pe care aceasta le-ar fi dat in perioada in care lucra la Institutul de Cercetari Juridice. Verificarea judecatorilor Curtii Constitutionale, desi trebuia facuta din oficiu de CNSAS, a fost urgentata de doua cereri, una facuta de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si una de Asociatia „So Just". Potrivit CNSAS, cercetarile nu s-au definitivat inca in cazurile tuturor judecatorilor.

„Am fost obligata sa semnez"

Aspazia Cojocaru, ca si celalalt coleg al sau acuzat luni de Cosmin Gusa ca ar fi fost colaborator, Koszokar Gabor, fost procuror in perioada ceausista, au negat ieri ca ar fi fost racolati de Securitate. Intr-un comunicat, Aspazia Cojocaru sustine ca in cadrul unei anchete a Securitatii a fost obligata sa semneze doua declaratii cu numele de botez, „Ana". In 1984, sustine Aspazia Cojocaru, ar fi fost supusa unor interogatorii de catre Securitate din cauza ca o colega de serviciu ar fi ramas defintiv in strainatate. Aceasta a precizat ca si-a informat la vremea respectiva unii colegi despre aceasta ancheta si despre continutul declaratiilor.

Ana, un nume care nu exista

Fostul sau sef de la Institutul de Cercetari Juridice, Georghe Antoniu, care ocupa si astazi functia de director, sustine insa ca nu-si aminteste ca Aspazia Cojocaru sa fi povestit vreodata in institut despre ancheta Securitatii. Mai mult, desi a avut multe documente privind-o pe Aspazia Cojocaru, ca subordonata a sa, George Antoniu nu stie ca pe aceasta sa o cheme si Ana. Antoniu mai adauga ca nu stie ca vreuna dintre colegele de institut sa fi ramas defintiv in strainatate. „Din cite stiu, a fost un singur coleg care ne-a facut aceasta rusine", spune directorul George Antoniu.

Zi decisiva azi la Curte

Membrii Curtii Constitutionale se vor pronunta astazi cu privire la sesizarea depusa de premierul Calin Popescu Tariceanu cu privire la refuzul presedintelui de a semna numirea lui Adrian Cioroianu ca ministru de Externe. Cozmin Gusa a motivat dezvaluirile despre cei doi judecatori tocmai prin prisma acestor decizii, pentru care ar putea fi santajati cu trecutul lor.