Presedintele il urecheaza pe premier
Cei doi adversari politici de la Kiev, presedintele Viktor Iuscenko si premierul Viktor Ianukovici s-au intalnit in cursul dupa amiezei de ieri - cu aceasta ocazie presedintele Ucrainei spunandu-i pre
Presedintele il urecheaza pe premier
Cei doi adversari politici de la Kiev, presedintele Viktor Iuscenko si premierul Viktor Ianukovici s-au intalnit in cursul dupa amiezei de ieri - cu aceasta ocazie presedintele Ucrainei spunandu-i premierului ca decretul prezidential privind dizolvarea Radei Supreme si convocarea de alegeri anticipate sunt obligatorii, informeaza Rompres. Potrivit Serviciului de presa al presedintiei de la Kiev, "principala problema discutata cu ocazia acestei intalniri a privit obligativitatea transpunerii in practica a decretului presedintelui Iuscenko privind dizolvarea parlamentului si convocarea alegerilor Parlamentare anticipate". O alta problema ridicata de presedinte s-a referit la finantarea de catre Guvernul de la Kiev a alegerilor legislative anticipate.
Totodata, Viktor Iuscenko a subliniat - in calitatea sa de comandant suprem al fortelor armate ucrainene - ca nu va permite ca actuala criza sa degenereze intr-un scenariu cu implicarea fortei. "Protestele pasnice ale cetatenilor nostri sunt o dovada a inaltului nivel democratic la care a ajuns Ucraina", a remarcat Iuscenko.
Politia in alarma de gradul zero
Mai multi parlamentari ucraineni au afirmat in cursul zilei de ieri ca trupele speciale ale politiei, care ar fi sprijinite de tancuri, se deplaseaza spre Kiev, dar politia a dezmintit informatiile. Konstantin Cealii, purtator de cuvant al politiei ucrainene, a declarat ca informatiile despre deplasarea de trupe spre capitala sunt nefondate, si a precizat ca politia din Kiev "aplica legea in regim normal".
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko s-a intalnit ieri cu oficialii fortelor de ordine, ai armatei si ai serviciilor secrete, pe care i-a indemnat sa nu intervina in criza politica generata de dizolvarea Parlamentului, informeaza Mediafax. "Ma adresez voua in calitate de lideri in spatele carora se afla zeci de mii de militari", a declarat seful statului ucrainean, potrivit unui comunicat al Presedintiei. "Conflictul nostru are un caracter politic. Oamenii politici trebuie sa rezolve coflictele pe cale politica", a adaugat Iuscenko in cadrul unei reuniuni cu principalii oficiali din cadrul Parchetului general, Ministerului de Interne, al Apararii, al Statului Major al Armatei si ai erviciilor secrete. Potrivit comunicatului, el a cerut acestor oficiali sa "isi mobilizeze trupele", subliniind ca situatia "trebuie rezolvata pe cale diplomatica". Vicepremierul ucrainean Viktor Radcenko a declarat ca este inadmisibil sa fie folosite structurile de forta si serviciile speciale in scopuri politice, indicand ca, data fiind situatia tensionata din Ucraina, serviciul de frontiera ar trebui sa inchida provizoriu granita ucraineana. Ministrul ucrainean de interne Vasili Tusko a dat asigurari ca "militia nu va permite blocarea cladirilor in care se afla institutiile statului si organele puterii executive si legislative". Acesta a anuntat ca a semnat o hotarare prin care plaseaza politia ucraineana in regim de alerta de gradul zero. (George DAMIAN)
Ucrainenii gata sa se incaiere
Mii de partizani ai premierului ucrainean Viktor Ianukovici au manifestat ieri dimineata in centrul capitalei Kiev impotriva decretului de dizolvare a Parlamentului de catre presedintele Viktor Iuscenko, informeaza Mediafax.
Reuniti in grupuri venite din fiecare regiune a tarii, protestatarii s-au indreptat spre o piata din apropierea cladirii Parlamentului, purtand drapele de culoare bleu ale Partidului Regiunilor, partidul pro-rus al sefului Guvernului ucrainean. Aproximativ 140 de corturi au fost amplasate in piata, manifestantii inspirandu-se dintr-un scenariu cunoscut al adversarilor care, in 2004, l-au instalat la putere pe presedintele Viktor Iuscenko la incheierea unei revolutii pasnice supranumite "Revolutia portocalie". Zeci de reprezentanti ai miscarii
"Autoapararea nationala" si "Pora" au incercuit sediul Cancelariei prezidentiale si al Comisiei Centrale Electorale (CEC). Ei si-au amplasat aici mai multe corturi, agita drapele portocalii si pancarte cu inscrisuri de genul "Vom asigura presedintelui o munca linistita!". Adeptii majoritatii parlamentare pro-ruse au reusit sa se instaleze in Piata Independentei, unde si-au amplasat corturile, inlaturandu-i pe sustinatorii portocaliilor. "Nu vom parasi piata pana cand Curtea Constitutionala nu va invalida decretul prezidential cu privire la dizolvarea Parlamentului", a declarat un muncitor venit din Dnepropetrovsk.
"Iar noi incepem campania electorala", a spus marti Iulia Timosenko, care indicand ca la sedinta de marti a conducerii blocului care ii poarta numele a fost creat staff-ul electoral si facand apel la sustinatorii BIUT sa evite actiunile de protest in masa. "Cu cat coalitia de guvernamant sta mai mult in Parlament, cu atat are sanse mai mici sa ajunga in noua Rada Suprema", a spus Timosenko. (G.D.)
Conflict pentru Externe
Desemnarea unui succesor al lui Boris Tarasiuk la conducerea Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev a tinut vreme de doua luni Ucraina in suspans.
Viktor Iuscenko a cedat, la finalul lunii trecute, opozitiei manifestate de majoritatea prorusa din Rada Suprema in privinta numirii unui nou ministru de Externe. Respins de nu mai putin de trei ori de Legislativul dominat de stanga ucraineana fidela Moscovei, diplomatul de cariera Vladimir Ograzko propus de liderul de la Kiev a fost inlocuit, la 21 martie, de solutia de compromis reprezentata de fostul guvernator al regiunii Odesa, Arseni Iateniuk, acesta din urma obtinand voturile favorabile a 426 din cei 450 de parlamentari ai Radei Supreme. Acceptarea lui Iateniuk, considerat de unele voci de la Kiev drept un novice in ale diplomatiei, a pus, astfel, punct crizei provocate de demisia ultimului "bastion portocaliu" din Cabinetul de ministri condus de prorusul Viktor Ianukovici, Boris Tarasiuk fiind obligat sa renunte, in ianuarie, la conducerea MAE ucrainean, pe fondul divergentelor cu premierul in privinta politicii externe a Ucrainei. Vizat de seful Executivului de la Kiev inca din noiembrie, anul trecut, pentru ca, o luna mai apoi, sa fie demis de Rada Suprema, odata cu detinatorul portofoliului Afacerilor Interne, Iuri Lutenko, Boris Tarasiuk a fost numit personal de seful de stat ucrainean, conform asa-numitei cote prezidentiale, si a facut obiectul unui adevarat litigiu Ianukovici-Iuscenko, arbitrat, la un moment dat, de Curtea Constitutionala. (A.M.L.)
Veniti pe valul portocaliu
Alegerile din 2004 din Ucraina si Romania au avut o componenta comuna: aliantele "portocalii" pro-occidentale care s-au instalat la putere. In mod semnificativ, adversarii politici ai "portocaliilor" au adoptat aceeasi culoare - albastrul - atat la Bucuresti cat si la Kiev.
Evolutiile politice din cele doua tari au continuat sa fie asemanatoare: alianetele "portocalii" s-au destramat, fiind inlocuite prin permutari politice de majoritati "albastre". Cei doi presedinti "portocalii", Traian Basescu si Viktor Iuscenko au incercat - fara prea mare succes - in decursul mai multor intalniri avute in ultimii doi ani sa rezolve diferendele existente intre Ucraina si Romania. Ramane totusi de remarcat vointa politica a celor doi lideri de a ajunge la un acord. La 21 aprilie 2005, presedintele Viktor Iuscenko chiar a sustinut un discurs in Parlamentul Romaniei cand a afirmat ca diferendele dintre Romania si Ucraina ar fi trebuit rezolvate pana la sfarsitul anului 2005. In prezent, presedintele Basescu se confrunta cu o incercare de suspendare din partea Parlamentului, in vreme ce Iuscenko este amenintat de premierul Ianukovici cu alegeri prezidentiale anticipate. (G.D.)
Pro-rusii ameninta
Presedintele pro-occidental ucrainean Viktor Iuscenko a pronuntat luni seara printr-un decret dizolvarea Parlamentului dupa mai multe luni de conflict cu majoritatea guvernamentala pro-rusa si a fixat la 27 mai data de alegeri legislative anticipate. In replica, Parlamentul dominat de partidele pro-ruse s-a reunit in sedinta extraordinara luni noapte si a votat demiterea comisiei electorale centrale si interzicerea finantarii alegerilor legislative anticipate. 261 de deputati dintr-un total de 450 au votat in favoarea unei rezolutii in acest sens. Deputatii au apreciat ca decretul prezidential asupra dizolvarii este "un pas spre realizarea unei lovituri de stat si nu trebuie aplicat". La randul sau premierul pro-rus Viktor Ianukovici i-a cerut presedintelui Iuscenko sa anuleze decretul sau asupra dizolvarii Parlamentului si a amenintat ca va declansa alegeri prezidentiale anticipate.
Moscova pregatita sa "ajute"
Rusia este pregatita sa ajute Ucraina, aflata in plina criza politica, si spera ca reglementarea situatiei sa respecte Constitutia, a declarat, ieri, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov (foto), potrivit Mediafax. "Rusia este sincer atasata unei dezvoltari stabile a Ucrainei, cu respectarea Constitutiei sale", a afirmat Lavrov. "Dorim sa fie luata o decizie conform Constitutiei ucrainene si pe o baza legala", a adaugat seful diplomatiei moscovite. "Decizia finala apartine Ucrainei, dar, daca Kievul cere asistenta (Moscovei), garantez ca Rusia nu va ezita" sa ii ofere acest lucru, a precizat ministrul rus. (D.E.)
Scenariile presei ruse
Presa rusa a adoptat un ton alarmant in privinta crizei declansate in Ucraina dupa dizolvarea Parlamentului si avanseaza deja un scenariu de tip insurectional. "Parlamentul ucrainean se pregateste de asalt", titreaza cotidianul Vremia Novostei in editia de ieri, apreciind ca "situatia din Ucraina poate scapa de sub control". "Cel mai important este sa stim daca partile beligerante vor decide sa utilizeze forta: premierul controleaza politia, iar presedintele este comandantul armatei", comenteaza la randul sau cotidianul Kommersant. "SUA si Europa nu sunt entuziasmate de Guvernul condus de Ianukovici, dar sunt perfect constiente ca dizolvarea Parlamentului ar putea face ca situatia din Ucraina sa scape de sub control", conchide publicatia rusa. Cotidianul guvernamental Rossiiskaia Gazeta preia aceeasi idee si apreciaza ca "Ucraina a iesit din sfera legalitatii", in timp ce cotidianul economic RBK Daily a titrat "Ucraina, in ajunul furtunii". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.