Alianta DA s-a sfarsit. Alegatiile unora ori altora pe aceasta tema sunt doar mofturi de natura juridica. Ori tinand de psihologia electoratului. S-a facut tandari, iar autorii acestui dezastru arata unul cu degetul spre altul. Acuzator. Pentru a sal
Alianta DA s-a sfarsit. Alegatiile unora ori altora pe aceasta tema sunt doar mofturi de natura juridica. Ori tinand de psihologia electoratului. S-a facut tandari, iar autorii acestui dezastru arata unul cu degetul spre altul. Acuzator. Pentru a salva ce mai poate fi salvat din ceea ce a fost odata revolutia portocalie. In ceea ce ma priveste, nu am nici o indoiala. Autorul moral al esecului Aliantei DA este Traian Basescu. La cateva zile dupa ce Guvernul instalat de Alianta isi anuntase programul, Basescu a solicitat alegeri anticipate. Cu alte cuvinte, atunci cand era pe creasta valului, si-a anuntat intentia de a da de pamant cu succesul din alegeri. In scopul de a forta un succes mai mare. Nu a mers. Si, pe masura ce proiectele politice ale presedintelui jucator se prabuseau, el a incercat din rasputeri sa gaseasca vinovati. Pe care sa-i puna la stalpul infamiei. Acestia au fost identificati nu atat in PSD, care deja fusese demonizat, ci mai ales in PNL. Pe care nu izbutise sa-l confiste pentru a adauga necesara carne partidului sau prezidential. In aceasta aventura iresponsabila, Basescu a antrenat din plin Partidul Democrat, semnandu-i astfel decesul sub aspectul guvernarii. Acum PD a plecat in Opozitie. Si va trebui sa-si identifice o traiectorie politica viabila. Nu e usor. Dimpotriva. Pentru ca acelasi Traian Basescu atarna ca o piatra de moara la gatul PD. L-a tras in Opozitie si urmeaza sa-l duca in neant. Acolo unde vor ajunge si platformistii, biete caricaturi liberale inscrise sub ciudata sigla de PLD. Dar ce avem dincolo de PD-ul ejectat?
In cealalta parte a spectrului politic, raul provocat de Traian Basescu i-a proiectat pe toti ceilalti. Sunt de-a valma liberali, pesedisti, peremisti, udemeristi, parlamentari independenti, care de-abia asteapta sa-si piarda independenta in favoarea cuiva, conservatori si partide fara nici o speranta. Si cel mai mic guvern din toate timpurile Romaniei moderne. Cu doar 22 de procente sustinere parlamentara. Si redus numericeste intr-un asemenea hal, incat de atatea ori refuzatul Vosganian a ajuns acum sa cumuleze Industriile si Finantele. Un miniguvern in guvern. Dar ce urmeaza? Imediat dupa consumarea validarii acestui guvern de catre Opozitie, care a ales raul cel mai mic, va veni finala cu Traian Basescu. Nu exista absolut nici un motiv ca cineva sa incerce sa faca un pact cu seful statului. El a devenit practic inamicul numarul unu atat al celor care guverneaza, cat si al Opozitiei, cu exceptia unor crochiuri, ca sa nu le spun caricaturi de partide, care sunt PD si PLD. In mod logic, initiatorii suspendarii presedintelui se vor tine de cuvant. Au mai ramas, probabil, 15 zile. Dupa ce Basescu intra in "concediu medical", ramane de vazut daca va fi cu prelungiri sau Opozitia va proceda abrupt la demitere prin referendum.
Guvernul Tariceanu 1 a murit! Traiasca Guvernul Tariceanu 2! Romania trebuie administrata. Chiar sontac-sontac. Si, probabil, cu clauza de salvgardare pentru Justitie, mostenirea lasata de Monica Macovei. Despre ce inseamna un guvern ultraminoritar, vom avea timp sa invatam. Despre cum moare un presedinte jucator, am inceput deja sa aflam. Cat priveste scenariul pe care l-am prezentat in editia de ieri si care i-a amutit pe multi, revin cu precizarea ca nu am nici un fel de informatii asupra intentiilor PSD. Dar PSD poate, efectiv, dupa ce a executat prima miscare, validarea Guvernului Tariceanu 2, sa le faca pe urmatoarele patru: suspendarea presedintelui, motiune de cenzura, investirea unui nou prim-ministru si, apoi, guvern PSD. Cu sau fara alte partide in combinatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.