Compania germana de electricitate E.ON a acceptat sa-si retraga oferta de cumparare a firmei spaniole Endesa, in schimbul impartirii activelor cu firmele italiene Enel si Acciona.



 Endesa a fost multa vreme subie
Compania germana de electricitate E.ON a acceptat sa-si retraga oferta de cumparare a firmei spaniole Endesa, in schimbul impartirii activelor cu firmele italiene Enel si Acciona.



Endesa a fost multa vreme subiect de disputa in Europa. Preluarea unor actiuni ale companiei spaniole Endesa de catre compania germana de electricitate E.ON, o poveste de un an si jumatate, a ajuns la final luni. S-a ajuns la o intelegere ca Enel si Acciona sa continue oferta lor de preluare, iar, in cazul in care vor avea controlul asupra Endesa, E.ON va primi actiuni in Spania, Franta si Italia de circa zece miliarde de euro. E.ON va primi Viesgo, a patra companie spaniola de utilitati, in prezent detinuta de Enel, si activele Endesa din Franta si Italia, ceea ce ar reprezenta un cap de pod pentru companiile straine de furnizare de energie electrica care au avut dificultati in a patrunde in aceste trei tari. UE vs monopoluri

Povestea Endesa a adus, din nou, in discutie regulile stricte de preluare a companiilor in Spania si in UE si a aratat cit de dificile sint achizitiile transfrontaliere, in special in domenii sensibile precum energia. Comisia Europeana a dat in judecata Spania la Curtea Europeana de Justitie, in urma cu citeva zile, deoarece considera ca statul a avut o atitudine sfidatoare si ca s-a interpus in incercarea de preluare a Endesa de catre E.ON, care a facut o oferta in valoare de 42,3 miliarde de euro. Comisarul pentru Concurenta Neelie Kroes s-a opus de asemenea incercarilor mai multor state de a-si pastra monopolul national asupra distributiei de energie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.