Aceasta realitate este confirmata si de avertismentele si observatiile primite tot mai des in ultima perioada de la institutiile internationale. Dupa atentionarile primite de la Uniunea Europeana, de la Fondul Monetar International si de la agentiile de rating Moody's si Fitch, cu privire la vulnerabilitatile politicilor economice, saptamana trecuta am mai primit un cartonas galben. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Nicholas Taubman, a declarat ca tensiunile de pe scena politica de la Bucuresti transmit un semnal ingrijorator, care i-ar putea face pe oamenii de afaceri straini sa-si puna semne de intrebare cu privire la oportunitatea investitiilor in Romania.
Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania la nivelul lunii ianuarie este in scadere cu 29% fata de aceeasi luna a anului trecut. Implicatiile diminuarii investitiilor straine pot fi foarte grave, in conditiile in care politicile economice promovate pana acum de Guvern au incurajat extinderea deficitelor externe si majorarea deficitului intern. In situatia in care Executivul pare prea putin interesat de combaterea acestor dezechilibre si de atragerea investitorilor straini, stabilitatea macroeconomica este serios amenintata.
Mai mult decat atat, in luna februarie a acestui an, veniturile bugetare au inregistrat, pentru prima oara in ultimii sapte ani, o scadere brusca. In ianuarie, sumele incasate din TVA la bugetul general consolidat au scazut cu peste 20%, iar dupa primele 16 zile din februarie, veniturile din TVA au inregistrat cea mai slaba performanta, situandu-se cu 5,36% sub nivelul consemnat in perioada similara din 2006. Aceasta lipsa acuta de venituri la bugetul statului si volumul mare al cheltuielilor, va provoca in perioada urmatoare un dezechilibru si mai mare la nivel macroeconomic.
Criza politica si conflictul de la varful Puterii isi vor pune amprenta asupra mediului de afaceri si a climatului economic. Incertitudinea care planeaza asupra derularii programelor guvernamentale, intr-o perioada in care mare parte dintre ministere isi schimba sefii si, probabil, obiectivele politice, este de natura sa provoace ingrijorare in randul oamenilor de afaceri autohtoni si straini.
Noul ministru al Finantelor si al Economiei trebuie sa elaboreze o strategie mai coerenta, menita sa creeze stabilitate si predictibilitate. Romania are astazi nevoie de o politica fiscal-bugetara prudenta, care sa prevada criterii clare pentru alocarea cheltuielilor publice si din care sa fie eliminate elemente posibil perturbatoare, cum ar fi Fondul Proprietatea sau Fondul National de Dezvoltare (elemente nebugetate pentru anul acesta, dar cu implicatii semnificative in echilibrul bugetar). In acelasi timp, Guvernul trebuie sa faca eforturi sustinute pentru a-si coordona politicile economice cu cele monetare si comerciale. In caz contrar, vom asista la deteriorarea profunda a echilibrelor macrofinanciare, ceea ce va atrage masuri mult mai severe in perioada anilor urmatori.