Romania a fost reprezentata de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Eugen Tapu - Nazare. Proiectul de constructie a conductei de petrol pan-europene (PEOP) de 1400 km, cu o valoare de 2-3,5 miliarde de euro, corespunde obiectivului UE de reduc
Romania a fost reprezentata de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Eugen Tapu - Nazare. Proiectul de constructie a conductei de petrol pan-europene (PEOP) de 1400 km, cu o valoare de 2-3,5 miliarde de euro, corespunde obiectivului UE de reducere a dependentei energetice fata de Rusia si tarile din Orientul Mijlociu. Capacitatea anuala a conductei va fi de 60-90 de milioane de tone de petrol (1,2-1,8 milioane de barili pe zi).
Regiunea caspica se afla, potrivit estimarilor Statelor Unite, pe pozitia a treia in lume in functie de rezervele de petrol si gaze naturale. "Proiectul este in concordanta cu politica de asigurare si diversificare a livrarilor de energie pentru Uniunea Europeana, prin modernizarea si construirea de infrastructuri energetice", se arata in declaratie.
Conducta, a carei constructie ar urma sa fie finalizata in 2012, va aproviziona rafinariile din nordul Italiei si Europa Centrala cu petrol din regiunea caspica, provenit in special din Kazahstan si Azerbaidjan. Traseul oleoductului ar putea fi folosit si pentru transportul gazelor naturale, se mai arata in declaratie. "Proiectul este important pentru toate aceste state, Uniunea Europeana, precum si pentru Statele Unite, daca oleoductul va fi legat de Genova, de unde petrolul poate fi exportat in afara Europei", a declarat premierul croat, Ivo Sanader. Cea mai mare parte a tronsoanelor conductei pan-europene exista deja, urmand sa fie construite portiunea dintre Pitesti si Pencevo, Serbia, precum si intre tarmul nordic al Croatiei la Marea Adriatica, Slovenia si Trieste. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.