Toti cei 12 ministri nou propusi pentru Cabinetul Tariceanu II au trecut fara probleme de „barajul" comisiilor de specialitate.

Audierile au fost doar o repetitie inaintea votului din plen. Mezalianta PNL-PSD a functionat de minune in toate comisiile de specialitate. Toti candidatii au trecut cu o majoritate zdrobitoare. Parlamentarii PD au fost printre putinii care au votat contra.

Pe fondul acestui consens transpartinic, pina si Tudor Chiuariu, propus pentru Ministerul Justitiei, a reusit sa para convingator. Tinarul liberal s-a angajat ca va continua „lucrurile bune pe care le-a facut Monica Macovei" si a pledat pentru adoptarea legii ANI. Dar nu oricum. „Ramine de vazut si cred ca e important sa gasim forma cea mai potrivita care sa raspunda exigentelor UE si, in acelasi timp, sa nu afecteze drepturile si libertatile fundamentale garantate de Constitutie", a mai spus Chiuariu referindu-se la ANI.

Cioroianu a vorbit patru ore

O impresie buna a facut si noul ministru pentru IMM-uri, europarlamentarul PNL Ovidiu Silaghi. De asemenea, Varujan Vosganian a demonstrat ca stie cu ce se maninca si economia, si Finantele, chiar si atunci cind sint reunite intr-un singur minister.

La polul opus s-a situat Adrian Cioroianu. Audierea a durat patru ore, iar prestatia liberalului refuzat de Basescu a fost catalogata de mai multi parlamentari drept „neconvingatoare". De asemenea, Cristian David nu a dat semne ca va reusi sa-i tina in friu pe „generalii" de la Interne. Ceilalti candidati nu au iesit cu nimic in evidenta. Fie pentru ca erau politicieni cu experienta (Melescanu - MAp, Remes - Agricultura, Pacuraru - Munca etc.), fie pentru ca proveneau din domeniul care le-a revenit in noua structura guvernamentala (Laszlo Borbely - ministrul Dezvoltarii sau Attila Korodi - Mediu).

Expresii de duh "Romania are 40 de judete." (Cristian David) "Delta Dunarii a fost mostenita de o generatie care ocupa abuziv Romania." (Adrian Cioroianu) "Vin de la tara, nu m-am rupt de origini, sint bolovanos, nu am comportament de om care sa se invirta in inalta societate." (Decebal Traian Remes) "La capitolul profesii liberale, statul se misca ca elefantul intr-un magazin de portelan." (Ovidiu Silaghi)